a) kdokoli ma fyzickej pristup k HW tak z nej data je schopen dostat.
b) to ze nepouzivas naprosto zakladni bezpecnostni pravidla je jen tvoje chyba. Ja pro zmenu neznam nikoho, kdo se do widli nehlasi. A na to samozrejme nasleduje nastaveni pass na setric + u widli vypestovani navyku, ze kdyz du nekam pryc (a to treba i na minutu) tak pouziju wokno + L.
Nikdy totiz nevis, jakej clovek se kolem zjevi a specialne kdyz delas spravce dat, kterej ma z logiky veci prava na vsechno a vsude (vetsinou), tak si nemuzes dovolit nechat jen tak nekde otevreny rdpcko na server/sql session/...
Je fakt, ze kolikrat mam chut na nekoho neco provist, protoze kdyz du kolem prazdnyho kanclu kde je pustenej a prihlasenej IS .... (kdyby to bylo ciste na me, tak toto by byl duvod k vyhazovu na minutu).
Zabezpeceni dat = cela plejada opatreni. Zacina a konci to samozrejme vzdy uzivatelem, kterejzto je VZDY nejslabsim clankem retezce. Neznam totiz mnoho pripadu prolomeni nejake, byt smesne jednoduche ochrany, ale znam spoustu pripadu, kdy doslo k ziskani dat kvuli hovadu u klavesnice.
Tudiz zabezpeceni OS proti utoku zvenku = rozumny FW, aktualizace.
Zabezpeceni fyzickyho pristupu k HW = zamykani/alarm/....
Zabezpeceni dat pokud dojde k naruseni predchoziho bodu = sifrovani.
v 99% pripadu nema kdokoli moc sanci se dostat k datum na bezicim stroji, takze si jej odnese = vypne ho = v ten okamzik se pro nej stavaji data nedostupna.