*Core i7 980X II ASUS P6X58D Premium II **AMD IIX6 1090T II ASUS CrossHair Formula III FX790 II Saphire HD 5870 Vapor-X II DDR 3 1333MHz 4*2GB Corsair II
Windows XP Prof. SP3 + Windows 7 Ultimate 64 bit, Software DAW,
---------------
DAW studio
No odvezu ji zítra do CzC. Chtěl jsem se zeptat, jak je to s tím rozdílem mezi PCI a PCI-e verzí? Cosi stran již zmiňovaného můstku, jakéhosi non-nativního pci-e čipu atd. Shapet určitě bude schopen odpovědět tak, aby to pochopil i laik jako jáStačí mi velmi jednoduše a jak dané rozdíl(y) ovlivňují kvalitu/výkon (pokud vůbec). Díky!
Ty karty jsou prakticky shodne (az na drobnost). Pokud je smula jen v tomto kuse, o nic nejde...Ale otravi to.
------------
Asus Xonar DX musi kvuli PCI chipu AV100 (neni totiz nativni obdoba jako u X-Fi PCiE chipu) pouzivat PCI to PCiE mustek PLX PEX8111 (http://www.plxtech.com/products/expresslane/pex8111.asp, u nas dodava www.mespraha.cz). Sice bez rele, jak by se mohlo ocekavat, nicmene vyhoda PCiE sbernice se vytraci. Rezie PCiE je totiz odlisna, velmi vyhovuje Vista kompatibilnim driverum (model UAA totiz opustil stary zasobnikovy system driveru, nejcastejsi porucha v prenosu zvuku uz od dob WIN 3.11).
Velmi male casti dat nesene po sbernici s trojnasobnym taktem oproti PCI se snadno synchronizuji. PCI ma ovsem stale staci u nepretaktovanych systemu, kde potrebujeme spise staly tok dat, nez jejich rychlost (k tomu se zasobnikovy system driveru znamenite hodil, obejit to dokazal jen ASIO nebo GSIF driver). Dostacujici vykon PCI lze snadno porovnat v systemech s prenosem napr. dat z BD disku, PCI staci krmit stalym tokem 18 GB/sec
analog.vystup kupr. na repro. PCiE je nutnosti uz jen kvuli prechodu na moderni navrh MoBo, ktery uz prakticky se PCI nepocita. Na druhe strane jsou nutne PCiE nativni APU, sebelepsi mustek potrebuje dva pruchody, a mame po rychlosti. PLX mustky jsou navic napajeny ze sbernice PCiE, zbytek karty, vcetne APU AV100 potrebuje externi napajeni. Samotny PLX chip je podle vyrobce vybaven rizenim sbernic 1x PE to 32bit/ 66 MHz(event.dvojim pruchodem ). Jeho spotreba neni mala, kolem 400mW a umi vystoupat ke 2W (neni nijak chlazen a silne hreje), coz kontrastuje s APU AV100 s 50 mW. Krasne lze toto srovnani videt na dvou prakticky identickych kartach, Xonar DX (PCiE) a Xonar D1 (PCI). Pricemz ta druha zadne externi napajeni nepotrebuje, pri shodnych komponentach (samozrejme mimo PLX mustek). Celkova spotreba obou karet je pri zatezi kolem 15 W (opraveno). U X-Fi ovsem rovnez.
Vyber mezi kartami PCiE a PCI v teto karegorii je zcela zalezitosti vlastni volby, PCI karta ma prirozene o komponentu prepocitavajici linky PE mene.
Naposledy upravil shapet; 02.12.2008 v 00:44. Důvod: chyba
Díky za vyčerpávající odpověď
Je tedy nějaká-jakákoli situace, kdy by na volbě mezi PCI-PCI-e záleželo?
V soucasne dobe je IMHO jedinym rozumnym duvodem nepritomnost nebo zaplneni PCI necim dulezitejsim (pro toho ktereho). Jak na PCiE, tak na PCI pobezi karty bez rozdilu. Osobne pouzivam PCI (X-Fi Elite Pro nebo R.M.E. AES-32) zvukovku i pro BD a plny datovy tok pri DD True HD + DTS HD.
Navic jsem jeste trochu hledal o PCI to PCiE , a u Xonaru jsou typicke stiznosti u nVidia chipsetu, u Intelu se moc nenadava. nVidia sama u svych chipsetu doporucuje zmenu firmware pro karty PCiE Xonar. Myslim si, ze Xonar tady doplaci na nemoznost pouziti nativniho chipu, ktery CMedia slibuje. PLX mustek je vzdy tak trochu uhyb stranou (i kdyz proti takovemu reseni nic nemam, pracuje mistrovsky napr. v ATI 4870 X2).
Osobne nic o chybe nVidia nevim, nikdy jsem nVidia chipset nezkousel.
Udajne chybne hlaseni PCI to PCI (misto PCI to PCiE) ve vypisu hardware ve WIN XP, Vistach a v Linuxu si na to zalozili extra post.
A myslíš, že časem udělají novou revizi s patřičným čipem?
Licencni dohoda mezi C-Media a Sensaura Limited (byla ziskana od Creative Technology Ltd) vyprsela dne 30. zari 2008. C-Media pozadala sve OEM partnery o aktualizaci vsech software a ovladacu, ktere jsou pouzivany, prodavany nebo jej lze stahnout z internetove stranky. C-Media aktualizuje zakl. drivery jen pro OpenAl. Vubec nevyviji hardw.podporu pro D3D (pro Visty zbytecnou) a oznamila, ze v soucasne dobe neni na poradu dne nativni chip PCiE (obvykle reci, ze PCI a USB chipy slouzi stejne dobre i na PCiE kartach). Fora hovori o trochu jinem pohledu, odchod Auzentechu od C-Medie mel presne tento duvod. Zprava firmy je k nahlednuti na jejich webu, vcetne vlastniho fora a zminenych driveru z rijna 2008.
Nepodpora Sensaura algoritmu muze byt trochu problem, v novych driverech opravdu neni ani stopy po drivejsim 3D positional audio (to je hlavne o headphones) - alternativni Dolby je hodne draha licence. Creative na svem sluchatkovem vystupu pracuje prirozene nadale, licenci Creative neobnovilo ani dalsim vyrobcum APU, kteri diky Sensaura R&D divizi (dnes Creative Labs Ltd. v E-MU vyvojovem centru v Kalifornii delaji na Open SL ES - zvuk.karty, telefony, navigace do aut, a HLAVNE MP3 playery = hlavni zdroj prijmu Creative). ESS Technology, Cirrus Logic, Yamaha, nVidia, Analog Devices (ti uz zvuk.kodeky nedelaji) a VIA technologies.
Bez Sensaura technologie se dosud neobesly ani PlayStation 2 a Nintendo !
Takze bych C-Medii docela veril, ze ma ted jine starosti, Creative svou licencni politikou stale urcuje komu cukr a komu bic.
Toto mě zaujalo. Mám HTPC, na kterém i brouzdám a tak, a uvažuju o dedikované zvukové kartě, protože integrovaná ALC889A se mi zdá, že nějak moc šumí.
Ovšem protože v případě tohoto PC, které jede hodně, hraju opravdu hodně na spotřebu, tak mě zajímá spotřeba dedikovaných zvukovek, a zda se při vypnutí integrované sníží spotřeba desky. Podle jednoho příspěvku ve vláknu Low Power Experiment deska možná opravdu přestane zvukový čip napájet.
Podařilo se mi najít měření spotřeby moderních zvukovek na techreportu. Konkrétně zde http://techreport.com/articles.x/14500/5.
Vypadá to zajímavě, spotřeba je udána, o kolik to "žere" více oproti právě 889A
Ta čísla se mi zdají až příliš vysoká, čekal jsem něco okolo 5 - 7W jako celkové spotřeby karty.Kód:+----------------------------------------------+ | Standby [W] | Load (mp3) [W] | |-----------------------------+----------------| | XtremeMusic +8,2 | +9,9 | | Xonar DX +11,3 | +13,5 | | Xonar D2X +13,1 | +15,6 | +----------------------------------------------+
Věta
je zjevě s překlepem, ale nejsem si jist s jakým. 150 mW je málo, takže 15 W? (nula navíc).
Mám tedy dotaz: Jaká je tedy spotřeba zvukovky? Dalo by se říct, že spotřeba je hlavně rovna spotřebě DSP (čipu)?
BTW: přemýšlel jsem nad Asus DX/XD, Auzentech X-Plosion, ale když teď Creative uvolnil otevřené ovladače pro Linux, tak začíná vítězit X-Fi Titanium.
Naposledy upravil Warran; 01.12.2008 v 15:47. Důvod: jiná formulace
Dekuji za upozorneni a vsimavost. Samozrejme je to neco kolem 15 W, Techreport ostatne uvadi celkovou spotrebu systemu load at idle.
Samotne APU si ovsem vezme jen zlomek, vetsina pada na prevodniky a operaky. Ztratovy vykon se u zvukovek moc neuvadi, je jednodussi zmerit porovnanim na stejnem MoBo, CPU e.t.c.
*Core i7 980X II ASUS P6X58D Premium II **AMD IIX6 1090T II ASUS CrossHair Formula III FX790 II Saphire HD 5870 Vapor-X II DDR 3 1333MHz 4*2GB Corsair II
Windows XP Prof. SP3 + Windows 7 Ultimate 64 bit, Software DAW,
---------------
DAW studio
Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)