Citace Původně odeslal DOC_ZENITH Zobrazit příspěvek
Pleteš se, na VIA fungujou všechny AGP grafiky, to ano. Ale ne PCI-E grafiky s můstkem na AGP. Z ATI jich tam většina ani nepostne a i u NV jsem narazil na potíže. To je to samý jako Sata1 a 2. Papírově zpětně kompatibilní, na Intelech, SIS a Nforce obvykle ok, na VIA 80% dnešních disků nejde. Nebo jejich PCI-E. Ono to ani neni PCI-E, řikaj tomu V-lin. A nejdou tam žádný PCI-E 2.0 karty, přičemž na ještě starších Intelech a Nforce 4 to jede.... tohle je prostě VIA.
Sata 2 je 100% kompatibilni se Sata 1, a pod VIA jede 100% SATA2 disku, pod rukama mi prosli nespocetne mnozstvy VIA desek se SATA2 diskami. Problem je akorat v tom, ze v case kdy prihazely na trh desky s KT600 (VT8237) se jeste o SATA2 nic nevedelo. Az prisli SATA2 disky ktere su musi manualne prepinacem prepnout na SATA1, byl updatovan bios pro SATA1 VT8237 radic. Bohuzel, vetsina vyrobcu zakladnich desek jiz tyto desky nevyrabela a nepodporovala, proto maji neaktualni, se SATA2 nekompatibilni BIOS SATA1 radice. Sam jsem modifikoval nekolik desitek biosu, kde jsem updatovat SATA1 BIOS radic na posledni aktualni verzi, a vsechny SATA2 disky jedou bez problemu ( samozrejme, v rezimu SATA1 ), vcetne 500GB, ktere mam osobne ve starsim pocitaci 2, a vetsina lidi co znam s KT600 jiz ma take SATA2 disky (v rezimu SATA1) od 320GB vyse.

Jinak je to zajimave, protoze AGP ma presne specifikace, ktere stejne VIA jako i Intel nebo Nvidia musi splnovat a splnuji, jelikoz jine grafiky slapou bez problemu. Jediny problem tedy vidim v spatne implementaci PCI-E to AGP mustku. V nejblizsich dnech budu mit dalsi 2 kusy AGP 3850 (sapphire, powercolor) a jednu jinou...a budu mit 3 pocitace s KT600 a AGP (Gigabyte 7VT-600 1394, Epox 8KRA2+, a jeste jednu, nevim ted co ma za desku), tak budu zkouset a snad zjistim zda je tam fakt problem s tim chipsetem VIA KT600, nebo to byla vada jenom toho jednoho kusu.

A V-link je vnitrni zbernice po ktere komunikuji northbridge i southbridge s procesorem, a AGP je tusim zvlast, primo do procesoru, ale to si nejsem jist a nezalezi ted na tom. Pak pres northbridge jsou zaveseny PCI sloty. Jak je to v pripade novejsich chipsetu s PCI-E nevim, VIA u mne skoncila podle mne nejlepsim chipsetem pro SOCKET A, konkretne KT880. Bohuzel v te dobe jiz jsem stave vyssi platformu (socket 939 a pod.) takze tuto desku/chipset nemam, nemohu tedy odzkouset.

Kazdopadne dekuji za vsechny postrehy/nazory/reseni/informace ...