Gargamel: tuším jsem to popsal dost přesně ... "L" neznamená, že by všechna takhle označená skla byla stejně kvalitně postavená a taky ne že by byla stejně zatěsněná (a čím starší a čím novější objektiv stejné třídy budete porovnávat, tím bude obvykle rozdíl větší). Canon jasně deklaruje, které objektivy jsou pracho- a vlhko-těsné (proč tedy řešit, že nějaký web neví, jak to je) a u ostatních existuje nějaký předpoklad, že "nějak" zatěsněné jsou. Mnoho majitelů Canonů rozšiřovalo, že "L" znamená pracho a vlhkotěsnost, ale je to nesmysl, nakonec na to se stačí do déle používaných objektivů obvykle jen podívat.
Ad filtry - jistě pomohou, pracho a vlhkotěsné ale rozhodně nejsou (nějaké možná ano, ale já takové neznám).
Ad gumový kroužek - taky častá dezinterpretace, tohle nemá s odolností objektivu co dělat. Při použití objektivů s tímhle kroužkem by měla být prachu- a vlhko-těsná 1D/1Ds těla a fakticky to znamená to, že se vlhkost nedostane dovnitř těla bajonetem, nic víc, nic míň (s prachem a vlhkostí uvnitř objektivu to nemá co dělat). A kroužek, nekroužek, ta problematická místa jsou jinde (viz předešlý post, aneb - dejte na 17-40 tři filtry a stejně se docela pravděpodobně prach uvnitř objektivu dřív nebo později objeví, dostane se tam přes kroužky, ale zrovna u tohohle objektivu jsem tomu nikdy pozornost nevěnoval).
Jinak souhlasím s ICE29, pár malých prachových částic nemá žádný reálný vliv na kvalitu výstupu a neznamená žádný reálný problém. Problém je ten, že čištění je velmi drahé a prach uvnitř objektivu obvykle snižuje prodejní cenu objektivu.
btw: čistě pro zajímavost, Canon tuším nabízí přesně pět objektivů garantovaných jako DW-R - 16-35/2.8L MkII, 70-200/4L IS, 50/1.2L, 200/2.0L a 800/5.6L.
btw2: těch mýtů panuje obecně docela dost - párkrát jsem dokonce slyšel/četl, že jsou pracho/vlhkotěsné 28-300L a 100-400L ... Před časem jsem diskutoval různé věci se zástupcem Canonu a ten mi říkal, že to jsou zrovna na prach nejnáchylnější objektivy (což má logiku) a že je diskutabilní, jestli push-pull vůbec zasealovat jde.
To už jsme ale hodně mimo původní téma ...