Citace Původně odeslal Slimák Zobrazit příspěvek
Ahoj, měl bych zájem si zakoupit NEC 2690WUXi. Jak je to tedy s kalibrací monitoru pomocí HW sondy, dá se tento model kalibrovat či nikoliv?
Zajímalo by mě od majitelů, jestli je potřeba pro úpravy fotografií nutně HW kalibrovat, zda je tak velký rozdíl mezi továrním a nakalibrovaným stavem?

Díky.
Mám starší revizi, která jde zaručeně HW kalibrovat. Jinak jsem četl, že novější evropské revize jdou HW kalibrovat pomocí amerického SVII softwaru. Bez toho se provádí kombinovaná kalibrace, kdy se HW nastaví bílý bod a tvar gamma křivky, zbytek se dělá programováním LUT grafické karty. Alespoň pokud tomu správně rozumím.
HW kalibrace, podle mne, není bezpodmínečně nutná pro úpravu fotek, snad jen pokud si člověk začně příliš pohrávat s barvami, jako posouvat červenou a tak.
2690 je výborný monitor, ale NEC dost jebe evropské zákazníky, když neumožňuje plnou HW kalibraci WUXi verze evropským softwarem. V USA či Asii takovéhle nesmysly nejsou.

Alternativou k 2690WUXi je nový HP LP2480zx, k tomu je ovšem nutné ještě dokoupit speciální sondu HP, která by se měla začít prodávat koncem měsíce za poměrně dobrou cenu pod 4K.