tak to vytahnu ze zapomneni, konecne jsem zmenil system na Canon, takze vybiram znovu sklo. Mam ted setak (18-55 IS) ktery mi v danem rozsahu kvalitativne (tada az na usmevny build) staci.
Ale planuju nakup nejakeho telete (asi 70-300 IS USM ale to az behem par tydnu). Ted je aktualni to makro sklo. Chtel bych fotit hmyzaky a mensi zvirata vubec a k tomu i staticky objekty (mineraly, rostliny) zhruba tak 1:1
Nicmene rozpocet nemam nafukovaci, 10k Kč je horni limit, nakup uprednostnuji eBay - bazar - nove v CR.
V testech moc chvalena Sigma 70/2,8 mi prijde na focení "zvirat" kratka, min zaostr. vzdalenost 25.7cm - pri ktere bude predpokladam 1:1. Zase to ma le tu vyhodu, ze s myma rukama starce hrozi mensi riziko rozmazani.
Sigma 105/2.8 je dalsi kandidat, zatim asi favorizovany, rozumny kompromis mezi kvalitou vystupu a delkou ohniska, ktere by melo byt jeste udrzitelne a 1:1 je uz pri 31,3cm.
Na pomyslnem vrcholu je Sigma 150/2,8 HSM ale tam se uz celkem bojim rozmazani, preci jen 150mm je uz dost.
Nesmim opomenout ani Canon 100/2,8 USM, ohnisko je podle me akorat, ale cenove se uzmoc nevejdu, navic USM bych moc nevyuzil, protoze pocitam s tim, ze rucni ostreni bude beztak pouzitelnejsi.
Tak a ted babo rad, uz se tim probiram peknejch par dni