Ad OS: ja znam linux tak z povidani, sam v nem bez navodu neumim naformatovat ani disk, takze tohle bude trosicku slozitejsi a pro zacatek bych asi radsi sahl po nejakem hotovem reseni sitem primo na miru prave tomuto routeru... casem bych se pak nebranil nejakemu experimentovani
ad FS: ja na FS nejak netrvam, FAT32 tam ani nezamyslim prave kvuli tomu, ze je na dnesni pouziti uz nedostacujici. Byl bych rad, kdyby to podporovalo NTFS, ale pokud jsou me informace spravne, tak linux donutim z nej tak maximalne cist, zapisovat ne.
Jelikoz disk, ktery bude k routeru pripojeny ma byt, sice odpojitelnou, ale nedilnou soucasti celeho reseni, klidne si tam dam ext3 za predpokladu, ze nebude problem na disk pristupovat z woken - coz by udajne nemel byt problem... pravda?
Disk ma slouzit jako uloziste pro stazena data a pro zalohy ze dvou windows stanic, nikam s nim cestovat nehodlam. Na cestovani budu mit druhy externi HDD s NTFS
Na zaver trosku odbocim k diskum a externim boxum: jako zminene uloziste k routeru jsem si vybral model Western Digital Caviar WD5000AACS Green Power pro jeho schopnost snizovat otacky na 5400rpm. Predpokladam, ze se tim snizi spotreba ruku v ruce s vyzarovanym teplem - disk bude chladnejsi a spolehlivejsi. Co jsem se tak dival na aktualni nabidku HDD, tak nikdo jiny neco takoveho nenabizi, ze?
NO a jeste ten box: doporucte nejaky box ktery opravdu efektivne odvadi teplo z disku... ja uz totiz nevim, co si vybrat. KOupil jsem si box AKASA s predpokladem, ze kdyz delaji dobre bedny bude dobry i box, ale chlazeni teda nedoresene...Jak uz to tak byva, stycna plocha disku a boxu jsou jen dve tenke drazky po delce disku a to je vse.
poznamka: premyslel jsem, jestli otazku k disku a boxu nehodit treba do nakupni poradny, nakonec jsem se ale rozhodl nechat to v tomto topicu. Treba nekdo uvazuje o stejnem reseni a neni nad ucelene informaceSnad pani moderatori prominou...