Možná je tu víc lidí co řeší podobných problém:
Převod starých papírových fotografií do digitální podoby.
Není to žádné umění, obyčejné rodinné fotografie, barevné i černobílé, starší, staré i prastaré. Od cca poloviny mám i negativy (kinofilm i střední formát).
Jedná se o cca 1000 ks
Napadají mě 2 způsoby jak je dostat do elektronické podoby:
1) Klasika - skener
Doma mám starý skener HP ScanJet 5700c, takže je tu možnost to všechno naskenovat. Sice to s ním moc neumím, resp. předtisková příprava mi nic neříká, ale na učení nejsem dost starý.
výhoda - osvědčený způsob digitalizace (když se to ovšem umí)
nevýhoda - velmi zdlouhavý postup a to především kvůli následné úpravě o které zatím nic nevím
2) Moderna - digitální fotoaparát
Tak mě napadá z mého pohledu jednodušší způsob jak ty fotky "oskenovat"... prostě je vyfotit. Tím vyfotit mám na mysli zrcadlovku, stativ, šedou tabulku, raw a následná konverze v PC jako u běžného focení.
výhoda - pro mě jednodušší a tedy rychlejší
nevýhoda - nevím jaký je kvalitativní poměr 8MPix zrcadlovka vs. domácí skener? a jestli mi neunikla nějaká nevýhoda tohoto způsobu
Další možnost je samozřejmě nechat si to někde naskenovat u profíka, nebo dokonce negativy přes filmový skener.... ale to mi přijde v amatérských podmínkách nejen kvůli ceně trochu přehnané).
Řešil jste někdo něco takového? Jak? Jaké s tím (ať už skener nebo spíš foťák) máte zkušenosti?
Mě celkem děsí ta děsná onanie se skenerem... otevřít, zavřít, vrrrrrrrr, uložit... manipulace s foťákem na stativu a fotkami v nějaké šikovném stojanu bude imho jednodušší.
Co vy na to?
Díky za tipy.