Aigor: Ano, filmy(a hlavně ty barevné) rozhodně nejsou věčné, ale to jsem ani nepsal. Pořád ale tvrdím, že mají vyšší životnost, než digitální média, a to z prostého důvodu: analogový záznam se může zhoršit, ale vždycky z něj něco vyčteš, kdežto digitální buď přečteš, nebo ne. Archivaci myslím uskladnění v adekvátních podmínkách, včetně vlhkosti, teploty apod. Beru to z pohledu normálního uživatele. Samozřejmě můžeš "zálohovat" na DVD s tím, že jednou za pár let to znovu přepálíš, ale upřímně: budeš si to pamatovat/nějak řešit za pár roků?
Archivace filmům určitě nijak neuškodí, tak proč ji neprovést jako první. Myslím, že cokoliv bude lepší, než když budou smotané v sáčcích(jak to tak labů bývá..), a pokud je možnost jim nějak přidat na životnosti, proč to neudělat.
Ad. trezorky: existují pergamenové, acetátové a PP složky. Ty první asi myslíš ty. Linkoval jsem jako příklad acetátové, sám je používám(zatím cca. 100kinofilmů a 50svitků) a dosud jsem neměl problém s jakýmkoliv znehodnocením filmu, a to jsem hodně náročný. Mezi acetátovými a pergamenovými není z hlediska kvality archivace rozdíl, pouze jak píšeš "průhledné jsou dobré na prohlížení", takže není třeba investovat do dražších, pokud nevyžaduješ prohlížení. PP nepoužívám, nemohu posoudit.