senzory pro DF - DSLR | senzory pro DF - kompakty a EVF | senzory pro DF - mosaic masky | senzory pro DF - full-color masky | filtry pro DF #1 / #2 | tisk DF na inkoustech od Canonu | M42 skla pro DSLR | Thoriové sklo a M42 objektivy
Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci (tj. ikonka s vahami pod avatarem)
Díky za srovnávačky, pro mě jsou sice nepotřebné, ale přesto velmi zajímavé!
Ano, podle tohohle srovnání vypadá ten Zeiss skutečně výborně. Nedělal jsi si srovnání bokehu? Kvalita bokehu mi připadá zvlášť u těchhle skel velmi důležitá a není to ani v předchozím hodnocení ...
Já když vezmu dvě skla, jedno světelnější a druhé míň, očekávám, že to světelnější bude při zaclonění na největší clonu druhého lepší. V tomhle případě je ale rozdíl 1/2 f-stopu a to je dost málo.
btw: dobré krámy máš před domem, to bych mít nechtěl, jejich návštěvy mě stojí spoustu peněz a tak se jim snažím vyhýbat.
[PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
[Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags
You're guaranteed to miss 100% of the shots you don't take. (Wayne Gretzky)
ad supermarkety:
Je to super věc, díky nim je jistý, že už tu nebudou stát další paneláky, takže nepřijdeme o světlo a alespoň ten výhled na obzor. Taky člověk nemusí mít obavy, jestli máš doma všechno - stačí přejít ulici a můžeš koupit, cokoli chceš
ad světelnost:
Co jsem měl možnost srovnat, tak u docela dost M42 skel znamená sebemenší zvýšení světelnosti drastické zhoršení ostrosti a kontrastu. Třeba 5x/1.4 Tomioky (Revuenony, Yashinony, Chinony...) jsou docela v pohodě, zatímco 55/1.2 jsou použitelný sotva na f/8...
ad bokeh:
Srovnání jsem nedělal, vlastně jsem o něm ani neuvažoval. Širší sklo jsem chtěl hlavně na krajinky. Paradoxně Flektogon umí ostřit od méně než 20 cm a říká se o něm, že má velmi dobrý bokeh, takže se skvěle hodí i na makro (ne ale u živočichů, ti nějak o dloubání objektivem do oka nestojej...). Vyběhl jsem k rybníkům něco málo zkusit, takže bokeh na plnu díru můžeš posoudit sám:
![]()
![]()
![]()
senzory pro DF - DSLR | senzory pro DF - kompakty a EVF | senzory pro DF - mosaic masky | senzory pro DF - full-color masky | filtry pro DF #1 / #2 | tisk DF na inkoustech od Canonu | M42 skla pro DSLR | Thoriové sklo a M42 objektivy
Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci (tj. ikonka s vahami pod avatarem)
Vypadá dobře, až budeš mít nějakou, která bude mít větší DOF a víc kontrastů, tak se ještě určitě rád mrknu. Podle těch samplů ale tohle vypadá jako celkově velmi dobrý kousek.
[PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
[Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags
Myslel jsem to "první", což beze zbytku splňuje ta druhá fotka - a v tomhle dopadá to sklo výborně.
Tady je ta třetí zatím nejhorší ze všech a nechápu moc proč (je to na plnou díru?), ale pokud je tohle extrém, tak je to pořád hodně v pohodě. No, tak snad jsi našel, cos hledal ... Ptal jsem se ještě známého "MF fanatika" a ten doporučoval v 35 mm právě tohle sklo a pak ještě (překvapivě) Vivitar 35/1.9, prý také velmi dobrý. (btw: dobová reklama vypadá docela srandovně: http://farm1.static.flickr.com/216/4...b151f5.jpg?v=0 )
Z posledních tří jsou všechny na f/5.6. Návrh Flektogonu je zřejmě optimalizovaný pro focení na plnou díru. Zacloněním se nezlepšuje tak výrazně, jako Takumary.
ad Vivitar - díky za tip, ale minimálně prozatím ho shánět nebudu (na ebayi ani není)... budu muset nejdřív rozprodat alespoň část toho, co se mi tu nahromadilo
Pokud by ten tvůj známý měl tip na nějaké širší (20-28mm) M42 sklo, které je ostré a hlavně neaberuje, vzal bych to s povděkem. Mám představu jen o Takumarech - 20mm jsou prý vysloveně nepovedené, 24mm mi podle fotek oslnivý nepřišel a 28/3.5 jsem měl, ale záhy prodal - nenadchl mě, aberoval a ztrácel dost výrazně ostrost ke krajům. Nemám ale představu o tom, jestli by mohlo existovat něco lepšího...
Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)