cawte pracujem na jednoduchej stranke ktoru vytvaram pomocou html. nakolko som len zaciatocnik tak bysom potreboval poradit ako dam dve tabulky vedla seba. dakujem
cawte pracujem na jednoduchej stranke ktoru vytvaram pomocou html. nakolko som len zaciatocnik tak bysom potreboval poradit ako dam dve tabulky vedla seba. dakujem
Dvě tabulky umístíš vedle sebe tak že je dáš do třetí tabulky(do dvou sousedících buněk), nebo je můžeš nechat třeba obtékat pomocí CSS stylů.
btw. tomuhle threadu by slušel lepší název
Naposledy upravil l_iNu$; 17.05.2008 v 20:55. Důvod: název...
DŮRAZNĚ doporučuji to udělat pomocí CSS! A nebo to později, až pochopíš, jak HTML funguje, předělat. Všeobecně je Tabulkový layout zavrhnutý.
jo a zkus si pročíst www.jakpsatweb.cz
Naposledy upravil Camillek; 17.05.2008 v 21:50.
Přirozená inteligence bude zřejmě brzy překonána inteligencí umělou, avšak přirozenou blbost umělá nikdy překonat nedokáže.
ide o to ze css vobec nepoznam. ide o stranku www.belza.tym.sk v jednej tabulke by bol ten chat a vyber a v druhej by bol ten obsah "obec sa nachadza..." ale ked to necham tak ako to je teraz a do toho obsahu napisem dalsie veci tak sa mi natiahne cela tabulka spolu aj s chatom a vyberom
ok uz mi to ako tak ide. dakujem za ochotu pomoct
Surface 3 Pro + Nokia Lumia 930 + Volvo V60 D5 + Ford Capri '79 2.3V6 project = mobilní
...omnia mea meacum porto...
WS: ...i5@3,3GHz...16GBram...4TBwd... ATI Rad HD 6870 1GB
Souhlas s xvojtou, minimálně (když už nic) to levé "menu" (položky "O obci" atd.) zarovnat jinak, IMHO v tomto případě by třeba zarovnání nalevo s menším odsazením od okraje buňky neškodilo... Ono cpát všude "středovku" taky není uplně nejvhodnější.
Jinak ja bych tabulky v tomto případě zas tak striktně nezavrhoval, pro začátečníka to má velkou výhodu, že je to (aspoň dle mého subjektivního názoru když si vzpomenu na svoje začátky) srozumitelnější a jednodušší než CSS a tabulky interpretují všechny browsery +/- podobně, ergo málokdy se mi stalo, že by se mi "namaštěný" tabulkový layout totálně "rozes*al", což se o "zmaštěném" CSS říct nedá![]()
A Jedi gains power through understanding; a Sith gains understanding through power
Destkop machine: Intel Core i5 2400/MSI P67A-C45 /2x4 GB DDR3 1333 MHz/Sapphire HD6790/22" LCD HP w2216/DSL 8MBit connected
Na filmy v posteli: Lenovo IdeaPad S9e/1,6 GHz Intel Atom, 1 GB RAM, 80 GB HDD
Na práci: Dell E5500/T9550 2,66 GHz Intel, 3 GB RAM, 120 GB HDD
Jasný, pro začátek proč ne, ale tohle má reprezentovat nějakou obec, a tam by se měl zabývat správnou (uznávanou) strukturou html a optimalizací pro vyhledávače. Spíš bych řekl, že to není vhodný případ, na kterém se učit dělat stránky.
No ale pomineme-li tento fakt, tak i u jakékoliv jiné stránky by mělo dříve či později dojít k používání CSS. Myslím D_a_v_i_de, že si neodporujeme, jen jsem to chtěl doplnit.![]()
Přirozená inteligence bude zřejmě brzy překonána inteligencí umělou, avšak přirozenou blbost umělá nikdy překonat nedokáže.
No to neni, no, ale kdyz uz to ma splacat tak, ze to bude hotovy co nevidet a bude to citelny, tak bych asi CSS nedoporucovalJo to je takova ta tvorba prezentace typu "hele Fanousi ten tvuj kluk s tim PC umi, tak by nam ty stranky moh udelat,ne?" "No jasan Karle, von to nejak splaca a par stovek mu za to dame"
Jj taky si myslim, ze si neodporujem, tazatel to muze ted v pohode udelat pres tabulky, pak se doucit CSS a predelat to do nej, kdyz bude chtit![]()
A Jedi gains power through understanding; a Sith gains understanding through power
Destkop machine: Intel Core i5 2400/MSI P67A-C45 /2x4 GB DDR3 1333 MHz/Sapphire HD6790/22" LCD HP w2216/DSL 8MBit connected
Na filmy v posteli: Lenovo IdeaPad S9e/1,6 GHz Intel Atom, 1 GB RAM, 80 GB HDD
Na práci: Dell E5500/T9550 2,66 GHz Intel, 3 GB RAM, 120 GB HDD
ja viem ze je ta stranka strasne lamerska, len viete ono sme strasne mala obec a kazdy tu na vsetko kasle tak som chcel aspon trosku prezentovat tuto obec aj na nete. ale ja vam slubujem ze sa budem ucit css a vylepsim to potom![]()
ono se da i v pure html udelat solidni design a nemusis byt az takovej lumen...
staci trosku lip napozicovat tabulky a vymenit par barev... a trosku si promyslet koncepci... a s pomoci www.jakpsatweb.cz to fakt neni takovej problem...
Surface 3 Pro + Nokia Lumia 930 + Volvo V60 D5 + Ford Capri '79 2.3V6 project = mobilní
...omnia mea meacum porto...
WS: ...i5@3,3GHz...16GBram...4TBwd... ATI Rad HD 6870 1GB
Pro začátek bych u těch tabulek nastavil border=0, cellspacing na 2 až 5 a hned to bude vypadat jinak.
Mrkni na můj web, to je čisté HTML a tabulky. PHP je tam jen kvůli include a přístupu k databázi v některých částech.
CUBE> Ryzen 7 7700X + Arctic Lq Frzr III ◦ 64 GB DDR5-6000 ◦ ASUS TUF B650PLUS ◦ ASUS RTX3060 OC 12GB ◦ Kingston KC3000 2TB ◦ SS G12 GM-650 Gold ◦ Samsung S27A800 4K
WORK> HP EliteBook 845 G9 ◦ Ryzen 5 PRO 6550 ◦ 32 GB DDR3 ◦ 2048 GB nVME SSD ◦ 14.1" 1920x1080 LED + 2x 32" Dell 4K ◦ Win11 Enterprise
SERVER> HP ProLiant Microserver Gen8 ◦ Intel Core i5-3540T ◦ 16 GB DDR3 ◦ 180 GB SSD + 2x4 TB WD RED + 2x16 TB Toshiba ◦ 10GbE NIC
PHOTO> Canon EOS 70D ◦ EF 70-200/4L ◦ EF-S 10-18 STM ◦ EF 50/1.8II ◦ EF-S 40/2.8 STM ◦ Yongnuo YN-568EX ◦ Tamrac 5534
HOMECINEMA> TV Samsung UE55Q55T 55" 4K ◦ DVD Pioneer DV-310K ◦ AVR Yamaha RX-V359 ◦ SPK Dexon Allegro 5.0
OTHERSTUFF> Mikrotik RB760iGS ◦ Mikrotik CSS610 ◦ Mikrotik CRS326 ◦ UniFi WLAN ◦ Xerox B235 ◦ Canon PiXMA MG5350
Myslim, ze bys z toho mohl udelat pomerne slusnej webik.
Doporucoval bych naucit se trochu figlu s css (rad dam par tipu). Udelat v css jednoduchy 3 sloupcovy layout neni zas moc velky problem a myslim ze to nakonec bude jednodussi nez se trapit s pozicovanim tabulek.
V dalsich otazkach designu bych rozhodne pouzil nejaky bezpatkovy pismo (Arial, Verdana), hodil chat pod menu (takhle to zere dost mista), pouzil na hlavni text bud zarovnani do bloku nebo doleva, dal si myslim, ze flashovy hodiny sou zbytecnost, kdybych se chtel vedet kolik je hodin, mam na liste hodiny
Souhrn: prostuduj si co css nabizi, rozhodne to neni na skodu![]()
Tady sem ti udelal nejakej mustr z barevnejch bloku, co zhruba odpovida tomu, co chces, tak pokud chces tak se podivej na zdrojak a pokud to doda nejakou inspiraci, tak budu rad
http://smitka.org/belza.htm
dakujem za vsetky rady, len ten link od smitky mi nechce otvori.
Zrovna mam vypadek serveru...
Mirror: http://www.zsvojanova.cz/belza.htm
Naposledy upravil Smitka; 01.06.2008 v 16:03.
este mam jednu otazku ked dam nejaky odkaz tak mi ho podciarkne, ako sa da zrusit to podciarknutie?
V CSS můžeš napsat odkazu styl bez podtržení, nějak takhle:
a { text-decoration: none; }
Výchozí hodnota text-decoration je underline.
Jinak obecně se rušení podtrhávání moc nedoporučuje, uživatelé jsou na to u odkazů zvyklí. Takže doporučuji jen pokud pro to máš opravdu dobrý důvod (někdy se najdou).
ono mi ani nevadi az tak to podciarknutie ale to ze ked to pozeram v mozile tak je ta ciarka podciarknutia rovnakej farby ako pismo, ale ked to pozeram v opere tak pod odkazom ktory som este nepozeral ciarka modrej farby a pod odkazom ktory som pozeral je farba ciarky fialova a to uz vyzera dost blbe.
Někdo chce podtržené odkazy a jiný (například já) nechce. Tak si to podtržení zruš ve svém prohlížeči, stejně jako si to nastavují jiní uživatelé, a nenuť jim něco, co nechtějí.
Gigabyte GA-MA78G-DS3H, Athlon 64 X2 5050+, 6GB RAM, 2X WD6400AAKS 640GB, integrovaný zvuk i grafika, zdroj SEASONIC S12-550 Energy+, AverTV DVB-T Volar X, Samsung SH-203B, Logitech MX-518
Na to se používají tzv. pseudotřídy, zápis vypadá třeba takhle:
a:visited { text-decoration: none; }
http://www.w3schools.com/CSS/css_pseudo_classes.asp
Ale když už, tak bych měnil barvu těch odkazů, změní se i barva podtržení. Taky je dobré, aby ta barva byla nějak kontrastní vůči běžnému textu. Samotné podtržení bych u běžných odkazů určitě nerušil.
http://www.pixy.cz/dogma/dogmaw41/cs/
Nejsem sice zastáncem všech pravidel v tom dokumentu, ale i tak to stojí za přečtení a zvážení - většina rad má smysl.
mal by som este jednu otazku ci by ste sa nemohli pozriet na tu stranku, na zdrojak , a ci by ste mi nevedeli poradit preco mi v IE posuva pismo dole (na stranke "o obci")
float:center nejde, jen left+right
a relativni pozicovani taky bude delat problemy
Jestli se nechces patlat s quirk modem u IE, tak doporucuju precist nejake zaklady o DOCTYPE a nastavit ho tak, aby pouzivane prohlizece v zakladnich vecech fungovali podobne.
http://www.jakpsatweb.cz/css/mody-prohlizecu.html
http://alastairc.ac/testing/IE_Doctypes/
Lenovo Thinkpad X220 (i5 2410M, 16GB RAM, HD3000, 12,5" IPS, 1TB HDD Seagate 7mm, 120GB mSATA Crucial M4), Mini Dock Plus Ser. 3, 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)