Pro všechny obdivovatele laserů bych měl také připomínku. Dělal jsem na malých laserech na VŠ do výkonu 500W. Dnes pracuji na stroji CO2 o výkonu 2000W. Je to v infra. Rád bych všechny upozornil, že na tomto stroji lze propálit a řezat ocelové desky do síly 15 mm a řezné rychlosti několik metrů za minutu. Stroj o výkonu 2500W umí zpracovat materiál až 20 mm silný. Proč to vše píšu. Z vlastní zkušenosti a praxe jsem poznal co umí koncentrovaný paprsek. Při nastavování technologie stroje kolega omylem položil na ovládací panel blok a odpálil testování. Pro pořádek - opakovací frekvence paprsku byla nastavena na 1kHz, výkon rezonátoru na 1%, zaostření paprsku na 0,2 mm a čas na 30ms. Po prsknutí, protože to nis jiného nebylo mi paprsek prošel ukazovákem, včetně kosti. Rána nekrvácela, protože paprsek dokonale zavařil veškeré vlásečnice, bylo to jen trochu kouře. Tady chci varovat všechny, že pouhých 20W sníženého výkonu infralaseru dobře zaostřeného umí nadělat pěknou paseku. Bolest sice žádná, ale na prstě už dva roky znamení. S okem to je velmi jednoznačné i na větší vzdálenost, kde záleží na vlastním výkonu a zaostření paprsku i na povětrnostní situaci, protože zářivý výkon se razantně snižuje ve znečištěném prostředí, včerně mlhy. Proto je v tomto prostředí velmi dobře vidět paprsek, díky interakci fotonů na jednotlivých molekulách vodních par nebo aerosolů a prachových částicích. Nechci nikoho z Vás poučovat, ale jen varovat a to velmi důrazně, protože laser stejně jako oheň je dobrý sluha, ale zlý pán. Před ohněm se dá uchránit, ale u laseru stačí jen krátký impuls a sítnici oka už nevrátíte. Ona už tam prostě není, neboť se odpařila. Jinak by měla být u těchto pokusů samozřejmostí ochrana brýlemi. Přeji hodně bezpečných pokusů.