Neříkal jsem, že panel vyrábí přímo NEC, ale aby ses podíval, co umí (a nejlépe se podíval na ten panel v reálu). Jinak na tom webu mají chybu, protože tenhle monitor skutečně nepoužívá A-TW-IPS, ale H-IPS A-TW a to je trošku rozdíl.
Ano, to je ten důvod. Jinými slovy přechod z IPS panelů na VA umožnil Eizu jednak produkovat levnější monitory a druhak citelně více vydělávat.
Nesouhlasím. (a to odhlížím od faktu, že podobný jas na PVA panelu je dobrý tak pro oslepnutí) Když jde řeč o tomhle, tak pro zajímavost jedno srovnání, jak se věci opravdu mají - srovnání Eizo SX2761W vs. NEC 2690WUXi:
Max. kontrast: Eizo: 850:1, NEC: 800:1
Max. jas: Eizo: 320 cd/m2, NEC: 400 cd/m2
Pokrytí AdobeRGB: Eizo: 95%, NEC: 92%
Odezva: Eizo: 6 ms, NEC: 8 ms
Nějak v tom ten náskok S-PVA od Eiza nevidím ani papírově ... Mimo toho NEC má lepší úhly a podsvícení a je hw kalibrovatelný, Eizo 16-bit processing (12-bit LUT mají oba stejný). Testy a hlavně to, co jsem sám viděl, hovoří jasnou řečí, ale to ať si každý zjistí a prohlédne sám.
A co je nejzábavnější? NEC se dá pořídit v MO kolem 28K, Eizo kolem 42K (dokonce i SpectraView verze 2690 je levnější). Dobře, Eizo má o 1,5" větší úhlopříčku, ale dobře to ilustruje to, o čem jsem mluvil - kam vede šetření a jaká je politika Eiza. Jsem fakt zvědavý, čím bude Eizo nahrazovat SA-SFT high-end monitory, S-PVA s 20-bit processingem? Sotva.
A co se týče gamutu, to bych extra neřešil ... Všichni víme, o čem dnes gamut je především - o podsvícení.
Jinak souhlasím s Hastem, tady je to OT a taky končím.