Upřímně, nejsem optik ani fyzik a tudíž metodiku nenavrhnu, ale jsem si jistý, že by to šlo a volá po tom spousty lidí. Takové testování by mělo nutně jistá omezení (nejzásadnějším je asi to, že objektiv bez mechanického ovládání clony prostě nepřicloníš), ale naopak by se daly testovat i jiné věci - tipuju, že změřit přesnost vycentrování čoček by zrovna mohla být celkem brnkačka.
To ne, že by nebylo testování konkrétní kombinace zajímavé, ale pro jakoukoliv jinou kombinaci, natož pro cross-compare přes značky, je to nevypovídající (ok, např. takový photozone.de bude tímhle způsobem přetestovávat do skonání věků, což je jistě výhodné). Další problém je ten, že foťáky softují JPEGy (a většinou mají spousty možností nastavení), většina dnes softuje i RAWy a co hůř - když použiju RAW s nějakým default nastavením nějakého converteru, tak to samo o sobě znamená rozdíly (protože každý converter umí něco líp a něco hůř) a když použiju postup push-to-best, tak je to lidský faktor v exaktním měření a ten tam nemá co dělat ...
Ani si nemyslím, že by mělo testování bez těl nahradit testování s těly, ale doplnit ho o vybrané objektivní testy, kde není o čem dumat a diskutovat (ehm, vyjma "dobrých" a "špatných" kusů). Proto se mi taky vždycky líbily např. testy chladičů na frostytech.com - velmi jednoduché, ale bez diskuze objektivní.
Na tvojí otázku jsem neodpověděl, to neumím, ale aspoň tak v kostce to, co by mě zajímalo. Těl se dělají NN stránkové testy a zkouší se kdejaká blbost, přitom sklo je ta důležitější a zajímavější část řetězu, takže sice se to zlepšuje, ale mělo by se přitvrdit ...

VIP

Odpověď s citací