Výsledky 1 až 24 z 24

Téma: [Delphi] Nepřímé připojení dat k objektu

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní Re: [Delphi] Nepřímé připojení dat k objektu

Citace Původně odeslal Smitka Zobrazit příspěvek
    Neporadím ti úplně konkrétně, protože to úplně nechápu... ale zkusil bych se podívat na přetížené (overloaded) funkce - nadefinuješ stejné fce (snad i třídy), s různými parametry a ono se to bude chovat podle toho jaké parametry k tomu dáš...
    "Snad i třídy" To jde? Jinak zajímavá myšlenka. Jdu se pokusit to nějak zprovoznit. Kdyby měl někdo další nápady, tak sem s nimi
    NTB MSI EX600, CPU Intel Core 2 Duo T5550@1,83Ghz, 2GB RAM, GF8400M-G 256MB, HDD 320GB...

2 Anduril: Tak toto se jeví jako jednodušší myšlenka Jen pro upresneni to ma byt seznam cyklicky s hlavou a mame implementovat metody pro vkládání na konec a za aktualni prvek, ale to na situaci moc nemění. Snad to dám do kupy, díky.
    NTB MSI EX600, CPU Intel Core 2 Duo T5550@1,83Ghz, 2GB RAM, GF8400M-G 256MB, HDD 320GB...

Senior Member Avatar uživatele Anduril
    Věk
    42
    Vliv
    329

Jj, tak to uz je jedno jak to mezi sebou vnitrne propojis, na myslence to nic nemeni
    ntb: HP EliteBook 8460p i7-2640M | 8GB RAM | 120GB SSD + 500GB HDD | ATi HD6470 | 14" HD+ | W7 PRO
    home: HP Docking Station | HP L2045W | WD 500GB Scorpio Blue USB box
    work: HP Docking Station | HP L2445W
    audio: Epiphone G-400 SG + Sounder Telecaster | E-MU 0202 | Cambridge Audio Azur 340R | Wharfedale Diamond 9.2 | Magnat Betasub 20A | Sennheiser HD555

Tak už jsem narazil. Mám v Třídě TSingleList tyto metody:
    constructor Vytvor(Hlava:TPrvek); Virtual;
    procedure Zrus(Parametr:Boolean);
    function JePrazdny:Boolean;
    function ZpristupniPrvni:TPrvek;
    procedure VlozPrvni(Prvni:TPrvek);
    procedure OdeberPrvni;
    procedure VlozNaslednika(Dalsi:TPrvek);
    procedure OdeberNaslednika;
    procedure SetAktualni(Prvek:TPrvek);
    function GetAktualni:TPrvek;

Vetšina z nich má parametr typu TPrvek. Jenze já vytvářím objekty z třídy dědící po TPrvek, dejme tomu TPotomek1,TPotomek2 a TPotomek3. Z toho plyne že bych musel každou metodu s parametrem typu Tprvek přetížit 3x. Neexistuje jednodušší řešení?

BTW: Jak bych přetížil třeba tuto funkci?
    function TSingleList.ZpristupniPrvni:TPrvek;
    begin
    ZpristupniPrvni:=FHlava.ZpristupniNaslednika;
    end;
    To asi nejde ne? Bych ji musel vlozit do třídy TPotomek a dat ji typ prislusneho potomka.
    Neztracíte se v tom? Ja jo

Citace Původně odeslal Chuck Zobrazit příspěvek
    "Snad i třídy" To jde? Jinak zajímavá myšlenka. Jdu se pokusit to nějak zprovoznit. Kdyby měl někdo další nápady, tak sem s nimi
    Myslim, ze by to slo udelat pomoci ruznych konstruktoru s ruznyma parametrama. Ale na 100% to nereknu, jsem trochu zblblej z javy... Je to jen napad...

Věk
    42
    Vliv
    329

Nevim jak v Delphi (treba to neumi? nevim), ale imho by melo stacit, jak jsem psal, pri vkladani prvku tento pretypovat na TPrvek. Jelikoz tve tridy dedi z TPrvek a seznam pouziva pouze tridu TPrvek, pak by to melo stacit...
    Ten seznam by mel byt obecny, nevazat se na konkretni tridy, pouze na TPrvek. Nepotrebujes v nem pracovat s daty, takze tridy TPotomek1 a pod te vubec nezajimaji. Kdyz ze seznamu pak TPrvek dostanes, pretypujes si ho zpet na TPotomekX.
    Naposledy upravil Anduril; 13.03.2008 v 07:36.
    ntb: HP EliteBook 8460p i7-2640M | 8GB RAM | 120GB SSD + 500GB HDD | ATi HD6470 | 14" HD+ | W7 PRO
    audio: Epiphone G-400 SG + Sounder Telecaster | E-MU 0202 | Cambridge Audio Azur 340R | Wharfedale Diamond 9.2 | Magnat Betasub 20A | Sennheiser HD555

Stejne jako v jinych objektove orientovanych jazycich se nemusi nic pretypovavat - resp. udela se tam implicitni pretypovani.

Napr:

Kód:
    TPrvek = class
     procedure Zpracuj(co: TPrvek);
    end;

TDalsiPrvek = class (TPrvek)
    end;

TDalsi2Prvek = class (TPrvek)
    end;
    v kodu pak muzes napsat toto:

Kód:
    var 
      prvek: TPrvek;
      dalsiPrvek: TDalsiPrvek;
      dalsi2Prvek: TDalsi2Prvek;
    begin
      prvek = TPrvek.Create();
      dalsiPrvek = TDalsiPrvek.Create();
      dalsi2Prvek = TDalsi2Prvek.Create();
      prvek.Zpracuj(dalsiPrvek);
      prvek.Zpracuj(dalsi2Prvek);
    end;
    GigaByte GA-M55plus-S3G --- A64 3200+ @ 24oo ~ 1,375V BOX --- 2x512 Geil 667 CL4 @ 980 CL5 --- WD2500KS --- Acer AL1721ms --- 1/1 MBit/s via WiFi
    Blog

09 F9 11 02 9D 74 E3 5B D8 41 56 C5 63 56 88 C0 aneb jeste ze ty "ochrany" programujou rozumny lidi :]

Věk
    42
    Vliv
    329

Jo, mas pravdu..smerem na TPrvek to pujde samo, ale zpet (z TPrvek na vlastni tridu) imho ne, tam to bude treba pretypovat.

Jj, je to tak. Jsem zapomněl vytvořit seznam, tak mě to házelo chybu na řádku kde jsem vkládal do metody parametr jiného typu a já myslel že je to tím...

Nejak se mi nedaří zprovoznit vypsání dat. Asi jsem to nepochopil správně. Chci to realizovat asi takto: Budu procházet seznam od začátku do konce a na každém prvku bych chtěl vyvolat metodu VypisSe. Podle výše uvedených poznatků predpokládám že prvky jsou v seznamu uloženy jako typ TPrvek(implicitni pretypovani). Ted nemůžu přijít na myšlenku jak přetypovat prvek seznamu zpět na typ TPotomekX, abych z něho dostal data. Respektive podle čeho poznám na jaký typ se to má přetypovat, když jsou tři varianty?
    Snad jsem to napsal srozumitelne...

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. ipconfig - Vista
    Založil -Braba- v sekci fóra Sítě
    Odpovědí: 2
    Poslední příspěvek: 11.03.2008, 11:31
  2. Sdílení internetového připojení ve Windows Vista
    Založil sergiX v sekci fóra Sítě
    Odpovědí: 0
    Poslední příspěvek: 29.12.2007, 20:18

Pravidla přispívání