Citace Původně odeslal Petrik Zobrazit příspěvek
Aby platila tva posledni uvaha, musel by Marty prokazat, ze vec koupil jiz s vadou a ze tudiz prodejce porusil smlouvu tim, ze mu prodal ves s vadou. Jelikoz reklamuje pamet 1 rok starou, je vysoce pravdepodobne, ze k vade doslo az v prubehu pouzivani a tudis k zadnemu poruseni smlouby nedoslo. Marty ma proto narok na nahradu skod vzniklych uplanenim prava na reklamaci, tedy nejake to PPL a pod. Zda do toho patri i zapujceni jine pameti je otazka, ja osobne si myslim ze nepatri, ale je mozne ze ano.
vzhledem k tomu, ze se tu bavime o reklamaci v rezimu obcanskeho zakoniku, pak ze zakona existuje 24mesicni zarucni odpovednost za vady (§ 619(1) OZ). coz znamena, ze prodavajici odpovida nejenom za vady, ktere ma vec v okamziku prevzetim kupujicim (tedy to, co vyse rikas), ale zaroven za to, ze vec bude bez vad nejmene po dobu zarucni lhuty. takze k poruseni smlouvy doslo.

Ohledne skody ztracenych dat na HDD si myslim nejenom ja, ale i veskere firmy a obavam se ze i soudy, ze to tak opravdu neni umis si realne predstavit, ze nekdo bude chtit po prodejci treba 100tis za ztracena firemni data? kazdy soud by se mu vysmal....
nevim, kde beres tu jistotu, jak budou soudy rozhodovat a ze tenhle nazor zastavaji veskere firmy. argumenty, ktere jsem tady na podporu svych tvrzeni snesl jsou jasne, a ver mi, ze spor postaveny na tak jednoduchych a elementarnich uvahach prava by dokazal u soudu vyhrat i student 3. rocniku pravnicke fakulty.
a ano, dovedu si dobre predstavit, ze vysoudim 100 tisic kc vznikle skody za to, ze mi zkolabuje HDD, ktery stal 1000 kc. klidne i vic, protoze tady neexistuje souvislost mezi zpusobenou skodou a "hodnotou" puvodniho poruseni.
priklad z praxe - v praze se stalo, ze jedna velka mezinarodni advokatni kancelar udelala chybu pri developmentu jisteho britskeho retezce hypermarketu v praze. i presto, ze hodnota jimi poskytnutych sluzeb mohla byt v radu 30-40tisic EUR, ten jejich klient je v anglii zaluje (a zatim uspesne) za castky o hodne presahujici 1mld kc (!).

OT: ty mas nejake pravnicke vzdelani?
jo, prave ted jsem v procesu delani advokatnich zkousek.