Prošel jsem recenzi a i přes zjevnou snahu Simona mám dost smíšené pocity ... Některé věci jsou dobře popsány, ale celkově se v komplexitě ztrácejí různé důležité věci a přitom jsou zmiňovány některé kraviny. Finální (bodové) hodnocení přesto imho celkem odpovídá. Ani se v tom moc nechci pitvat, jen zmíním namátkou věci, které jsou imho nekorektní:
- testovat rychlost zápisu foťáku s UDMA řadičem s podporou WA na kartách, které nepodporují ani jedno z toho (s výjikou WA supportu u Lexaru) je dost fatální - E-3 je v reálu nejhůř druhým nejrychleji zapisujícím foťákem na trhu, přitom z review se zdá, že je pomalý ...
- prakticky totálně je tam opomenutý AF, aby bylo na konci napsáno "seems easily confused" a "focus hunting". To je špatně, protože AF je u E-3 velmi velmi dobrý v S-AF i C-AF a hunting zřejmě vychází z použitého skla - 50/2.0 je jediný HG/SHG objektiv, který má tendence k huntu. V celém review není ani čárka o rychlosti, funkci C-AF, nebo specifikům, která mohli klidně natestovat (např. volba AF area sensitivity)
- všude tam řeší "stronger AA filter" a diví se, že z RAWu nedostanou víc než z JPEG. Jeden důvod je samozřejmě extrémně dobrý JPEG processing, ale druhý je velmi dobře známý - ACR (jako referenční converter DPR) nepodporuje specifika senzorů 4/3 a proto neumožňuje dostat z nich maximum. Jednoduše řečeno MOS senzory 4/3 používají jiný Bayer filter a zpracování a to ACR nepodporuje - proto obsahuje pro potřeby RAWů z 4/3 např. RawTherapee specifickou VNG-4 metodu (RGGB).
- hodnocení AWB v umělém osvětlení obecně neodpovídá mojí praxi - speciálně ve smíšeném prostředí (např. žárovka+zářivka) funguje AWB na E-3 zdaleka nejlíp ze všeho, co jsem měl kdy v ruce.
- nepochopil jsem vůbec, proč když věnovali např. DRO u Sony A700 celou stránku, nezkoušeli vůbec u E-3 SAT a odbyli to jednou fotkou chartu v Gradation (ta stránka vůbec vypadá, že tam něco chybí, nehledě na to, že to opravdu není stejné jako u předchozích těl)
- docela mě překvapilo, že opět znovu zmiňují měření a jeho reakce a tendence - už na konto podobných připomínek z dřívějška byla různá těla Olympusu přetestována proti profi expozimetrům a zjistilo se, že měření je skutečně velmi přesné (někteří fotografové na velkých analogových formátech dokonce používají "dokumentační" E-1čky hlavně jako expozimetry, což je dost sranda), nakonec s nimi musím souhlasit v tom, že je to o uživateli
- a naposled - jsem zvědavý na reakce uživatelů na měření účinnosti stabilizace. Sám dosáhnu velmi snadno lepších výsledků BEZ stabilizace než oni SE stabilizací. A to v tomhle nejsem žádný přeborník, někteří uživatelé jsou s IS na E-3 schopní držet řádově delší časy než já (tuším jsem viděl velmi pěkné handheld fotky na 600 mm eq. při 1/5sec). Upřímně řečeno, minulý víkend jsem nafotil dost ostrých fotek bez stativu (protože jsem ho, trubka, nechal v autě, takže z ruky, ale s co nejlepším zafixováním) na 200 mm eq. a delší ohniska na časech 10"-40" (!!!). Ale to sem nebudu tahat ...
E-3 obsahuje tolik featur, že mě zaráží, že nejsou některé víc popsané. A samozřejmě Phil a Simon nejsou ta samá osoba, proto je teď Simon nadšený z plně konfigurovatelného MLU, které mají ovšem úplně stejně naimplementované všechny Oly zrcadlovky. A i v téhle základní/banální úrovni je toho dost - např. Nikonisté se po fórech (až překvapivě) hlasitě radují z toho, že D300 má konečně user pixel-mapping a nemusí do servisu - taky feature, který má každá Oly DSLR od prvopočátku (osobně jsem to tedy nikdy nepotřeboval, proto mě překvapuje ta radost).
Naopak po poslední zkušenosti musím potvrdit Simonova zjištění ohledně výdrže aku na live-view. Kombinace live-view a otočného displeje je v přírodě fakt k nezaplacení, ale kombinace teplot pod nulou a soustavného užívání live-view (s tím žádný problém není, šum se nijak nezvyšuje ani po desítkách minut) způsobí, že se akumulátory vybíjejí velmi rychle. Proto pokud chce někdo trávit např. celý den focením přes live-view někde v zimě, tak se vybavte dostatkem náhradních aku (a v teple asi ne o moc míň).