Výsledky 1 až 25 z 118

Téma: Sigma DP1: kompakt + Foveon X3

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní Re: Sigma DP1: kompakt + Foveon X3

e1: jsi mimo (a zdaleka ne poprvé ani naposledy). Ten foťák mě zajímá a proto jsem se (minulý čas) to snažil diskutovat, věci, které mě nezajímají, nemívám ve zvyku řešit. A nakonec pokud mi DP1 prakticky vyhovovat bude, možná si to koupím.

A k normálnímu člověku - "normální" člověk obvykle kupuje věci, které využije a potřebuje, nebo věci, které se mu tak líbí, že si nemůže pomoct (což je často případ třeba Leicy, ale ne Sigmy). A zrovna na to, co mě zajímá, narazí (a viz no-X zmínka o jiných diskuzích také dávno naráží - diskutují se digitální zoomy, jaký bude maximální crop pro tisk pohlednicových formátů, atd.) při výběru každý. A ať se to komu líbí nebo ne, může být ve finále 28 mm eq. pevné ohnisko větším ve spoustě reálných situací větším limitujícím faktorem než fyzická velikost nebo horší kvalita výstupu.

To nepíšu ani tak tobě, ale kdyby náhodou někdo další trpěl podobným dojmem. Nejzábavnější na tom je, že na jednoduché zamyšlení a dotaz není schopný doteď nikdo ani náznakem konkrétně zareagovat a lehce konfrontační je to přesně a jen z tohohle důvodu - a důvod je jasný, on to problém (nebo omezení, jak kdo chce) prostě je. Zkus si vzít svojí 18-70, dej jí na 18 mm, přelep izolepou a uvidíme, jak dlouho ti tam vydrží ...

Jinak do tohohle threadu jsem už postovat nechtěl, ale ten poslední bylo na místě dát. Čas ukáže, kolik lidí si DP1 - mimo uživatelů alespoň 1 zrcadlovky a zároveň alespoň 1 kompaktu (kteří si DP1 pořídí jako "hračku" pro možná 5% procent fotek) - koupí a proč.
    [PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
    [Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags
    You're guaranteed to miss 100% of the shots you don't take. (Wayne Gretzky)

Senior Member Avatar uživatele DOT
    Věk
    39
    Vliv
    297

Taky mi tu ta odpoved na otazku co s tim "ta spousta lidi" bude fotit nejak schazi . Predstava , ze mam pekelne drahy kompakt s trochu nadprumernejsim vystupem a takto omezenym "rozsahem" mi nezni zrovna dvakrat lakave .

Takze co tedy no-x ? Rikal jsi ze procitas ruzna fora o tomto zazraku , prozrad nam tedy z jakych rad fotografu se rekrutuji zajemci o DP1 .
    <III>
    C2Q@2,33Ghz | gigabyte G33 | 4x1GB GeIL | geforce 460
    IBM ThinkPad T60p
    olympus e-300+zuiko1454+zuiko4015+tamrac adventure7+Qentis STCO-01+fl36

DOT...

1. nikde nepíšu o "spoustě lidí", napsal jsem doslova, že DP1 není pro masy
    2. taky jsem snad napsal dost jednoznačně, že nemá smysl tyhle lidi škatulkovat - nemají toho moc společného, krom názoru na tenhle produkt
    3. "trochu nadprůměrný výstup"? tos nemyslel vážně, že ne?
    senzory pro DF - DSLR | senzory pro DF - kompakty a EVF | senzory pro DF - mosaic masky | senzory pro DF - full-color masky | filtry pro DF #1 / #2 | tisk DF na inkoustech od Canonu | M42 skla pro DSLR | Thoriové sklo a M42 objektivy

Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci
    (tj. ikonka s vahami pod avatarem)

Senior Member Avatar uživatele DOT
    Věk
    39
    Vliv
    297

Citace Původně odeslal no-X Zobrazit příspěvek
    DOT...

1. nikde nepíšu o "spoustě lidí", napsal jsem doslova, že DP1 není pro masy
    2. taky jsem snad napsal dost jednoznačně, že nemá smysl tyhle lidi škatulkovat - nemají toho moc společného, krom názoru na tenhle produkt
    3. "trochu nadprůměrný výstup"? tos nemyslel vážně, že ne?

Promin , ale pouze dalsi prazdny post ^^ . Tak znovu , co foti "tyhle lidi" ? Respektive jak to delaji , ze jim staci takove ohnisko ke spokojenosti ?
    <III>
    C2Q@2,33Ghz | gigabyte G33 | 4x1GB GeIL | geforce 460
    IBM ThinkPad T60p
    olympus e-300+zuiko1454+zuiko4015+tamrac adventure7+Qentis STCO-01+fl36

Teda páni ekonomové, řešit chování trhu s fotoaparáty tady...což takhle zkusit akademickou půdu
    Osobně se zařadím mezi uživatele, které něco podobného láká-chci malý kompakt s výstupem a šumem srovnatelným se zrcadlovkou(a teď nemyslím trojkové nikony, ale klidně srovnatelný s třídou D70 apod.), pevným ohniskem mezi 28-40mm a dostatečnou rychlostí na cvakání momentek. Na pořádné focení mám jiný stroj a na druhou stranu mi všechny současné kompakty svou koncepcí nesedí.
    Zásadní pro mé rozhodnutí bude cena-za takovýto stroječek nehodlám dát více, než za nejlevnější zrcadlovku, čili cca. 13000, a podle současných informací bude startovní cena trochu jinde.
    "Co bude ta spousta lidí s tímto aparátem fotit" - tohle je irelevantní připomínka, to asi nejlépe ví ti lidé, kteří s tím chtějí fotit, ne? A pokud to neví a kupují z rozmaru.. Existují houfy lidí, kteří si v dnešní době pořizují DSLR, a nepřipadá mi, že by to bylo racionální rozhodnutí zdůvodněné potřebou kvalitního foťáku pro seriózní focení. Nebo je třeba na focení rodinky na výletě neskladná zrcadlovka s výstupem pro tisk plakátu?
    IBM
    Lenovo
    Kriglnakafe

senzory pro DF - DSLR | senzory pro DF - kompakty a EVF | senzory pro DF - mosaic masky | senzory pro DF - full-color masky | filtry pro DF #1 / #2 | tisk DF na inkoustech od Canonu | M42 skla pro DSLR | Thoriové sklo a M42 objektivy

Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci

.. a cena, která rozhodně není přívětivá Dle přepočtu z liber cca. 19000/21000 (bez/s hledáčkem). Na můj vkus je to trochu moc, snad bude skutečná cena v obchodech nižší a to výrazně.
    IBM
    Lenovo
    Kriglnakafe

Oficiální prezentace a samply DP1

komplet:

http://blog.paran.com/foveon/24785998

V každém prohlížeči se ta stránka zobrazuje jinak, takže pokud se vám přestane načítat u snímku slečny, zkuste jiný prohlížeč, ve skutečnosti to ještě pokračuje

Je fajn, že Sigma konečně zapojila i trochu marketingu, sice to není nejlepší cesta, ale účel to asi splní...

//edit: koukám, že ty snímky z DP1 jsou dost nekvalitně resamplovaný (zubatý a neostrý hrany), takže to s tím dobrým marketingem až tak žhavý nebude... přikládám vlastní verzi

Naposledy upravil no-X; 23.02.2008 v 14:08.

Ten posun v červeném kanále (onen tint, kterým se na samplech DP1 někomu nelíbil) je podle všeho vlastnost Sigmáckého RAW konvertoru... Ne tedy firmwaru, nebo hardwaru.

Konečně oficiální samply v plném rozlišení a s exifem... zatím pouze na japonském webu:

http://www.sigma-dp1.com/jp/sample-photo/

//edit:

první review: geextreme.com
    Naposledy upravil no-X; 26.02.2008 v 07:31.

Nějaké portréty (konverze z RAWu)

http://dc.watch.impress.co.jp/static...01/vol5_01.jpg

http://dc.watch.impress.co.jp/cda/we...5.html?ref=rss

Oficiální samply (předchozí post) jsou z většiny jen konverze z RAWu na def. nastavení, bez PP

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. jaky mate nazor na Foveon X3?
    Založil tominek v sekci fóra Digitální foto a video
    Odpovědí: 53
    Poslední příspěvek: 09.05.2009, 18:47
  2. Nové objektivy Sigma na 4/3
    Založil jan555 v sekci fóra Digitální foto a video
    Odpovědí: 36
    Poslední příspěvek: 03.02.2008, 08:58

Klíčová slova k tématu

Pravidla přispívání