Nerozumíš, protože nechceš. Ano, u univerzálního zoom (nebo ultrazoom) objektivu na kompaktu je širší krátký konec jednoznačnou výhodou. Pevné sklo je ovšem úplně jiná hra a pokud není vyměnitelné, tak představuje právě zásadní kritérium. Jednoduše řečeno v případě zoom objektivu je možnost širšího ohniska výhodou, ale je to jen jedna variant využití. V tomhle případě je to varianta jediná a já nahlas uvažuji, pro koho je zrovna tahle vhodná a na konkrétní otázku dostanu (pro mě nesmyslnou) odpověď jinou otázkou ... (jinak ano, kdyby měl tenhle foťák zoom objektiv, tak bych ho samozřejmě hodnotil líp, z pohledu reálného využití - o čemž je tu řeč - rozhodně) Zkus se nad tím zamyslet, protože praxe je důležitá a zkus říct reálné využití, tedy kdo a proč by si to měl koupit?

Mě napadá tak skálo/horolezec, který chce co nejvyšší kvalitu výstupu v co nejmenším a nejlehčím balení a chce si nafotit panoramata z pohledu shora. Pak možná někdo, kdo potřebuje wide, vysokou kvalitu výstupu a zároveň tichý provoz (bez hlučné závěrky), ale nenapadá mě, kdo by to mohl být. To je dost málo, kdo dál?