Moj troska:
To s tym povinym vydanim hesla plati len v anglicku, a vlastne ani neviem ci to naozaj schvalili, lebo bolo okolo toho vleke halo, takze nemylit si to s "nami".
Dalej, sifrovat cely disk je blbost. Zbytocne sa ti opotrebuva pri neustalom sifrovani/desifrovani a tiez to spomaluje pracu(nie moc). Data na disku ktore su naozaj citlive, samozrejme siforvat odporucam. Hlavne nejake hesla, uctovnictvo, kody k odpaleniu atomovych hlavic z Uralu a podobne. Na toto ale netreba sifrovat cely disk ale len par suborov. Truecrypt vytvara skrytu cast virtualenho disku, ktora sa neda zistit, takze aj ak vas niekto dobrovolne, ci nedoborovolne donuti povedat heslo, tak k tym naozaj dolezitim datam sa nedostane, navyse ponuka aj moznost trojvrstvoveho sifrovania, co je naozaj lahodka pri dekodovani.
Dalej co sa tyka prikladu s trezorom: trezory su konstruovane tak, aby nezabranili dostat sa nepovolanym osobam dovnutra, ale aby tieto nepovolane osoby co najdlhsie zadrzali/zamestnali, nez pride povolana osoba/policia/sbs,... .
Dalej by som chcel zdoraznit, ze urcite by som odporucil sifrovat IM a e-mailovu komunikaciu. Tu je to naozaj vhodne pouzit, na rozdiel od diskov. Stale sa divim, ze takato "banalna" vec nie je vsade "defaultna". Proste odosielat "plain-text" len tak po internete mi pride ako dost na hlavu(nie, nie som paranoidny). K mailom by som aspon dodal, ze ak uz ich nesifrujete(Thawte fremail certificate/PGP/PSK), tak by ste ich aspon mali podposovat(-||-).
Vzhladom na licenciu ICQ a fakt ze je to, BOHUZIAL, u nas aj u vas najpouzivanejsi protokol by som tu sifrovanie komunikacie nariaidl zakonom!
Takze by som to zhrnul:
- sifrovat disky nie, iba citlive data. Pri diskoch urecnych len na citlive data jasne sifrovat cele. Pri zvlast citlivych datach pouzit Truecrypt a skrytu cast virtualneho disku.
- sifrovat e-maily ano, ak to ide, inak minimalne podpisovat klucom.
- sifrovat im komunikaciu urcite, icq bez debaty
Inak ten napad zo zamurovanou wifinou je clekom dobry, len si neviem predstavit burat stenu vzdy ked zamrzne windows
A dodatok: debata o tom kolko informacii uz o vas vedia rozne spolocnosti, priklad za vsetky - Google, to je na dlhsie. --> Na zive.cz(alebo .sk?) je blog na tuto temu, ale rozsiahlesji clanok bude aj na www.itmag.sk ked bude spusteny.
Co sa tyka sukromia a bezpecnosti, tak sme na tom este dobre oproti usa a gb.
Velky vykricnik chcem dat k faktu, ze v usa presiel zakon, ktory umoznuje bez povolenia sledovat akukolvek komunikaciu prechadzajucu cez uzemie usa a povedzte mi kolko server, ktore vyuzivate, ci uz na im, e-maily, alebo cokolvek ine, nie je v usa?
Dodatok 2: k tej e-mailovej komunikacii, ked sa neda sifrovat(seriozne maily, nie kamaratom), tak bezpodmienecne aspon SSL(vybrat dobry hosting, co vam moze byt na nic, ak sa mail cita bez ssl).