najprv si povedal, ze 11-22 ma vacsi rozsah, teraz vravis, ze ho ma 17-55, co uz je pravda. su to samozrejme neporovnatelne objektivy, ale na rovnakom ohnisku ak je oly rychlejsi, tak je to zaujimave.

d300 ma kopu nastaveni AF (verim, ze e3 je na tom podobne), ktore ovplyvnuju jeho rychlost. najvacsia srande je, ze 14 bitovy mod na rawy priblizne zdovjanosoby "shutter-lag" a zatial nikto neukazal kvalitativny rozdiel proti 12 bitom. tak isto 3D tracking dost spomaluje rychlost AF, lebo spracovava farebne inforamacie a sam dokaze menit AF bod podla toho, ako sa presunul objekt po scene.

ten google preklad sa dost tazko cita vzdy sa da postavit test tak, aby vyhral dany fotak. na popphoto robili test AF, ktory im ukazal, ze na jasnom svetle je najrychlejsia sony a700, tesne za nou e3 skoro indeticky rychly s d300. vo velmi zlom svetle uz viedol d300, kde e3 nedokazalo zaostrit vobec, tak d300 zaostrilo pod sekundu. porovnavali ale neporovnatelne skla 12-60 (s ktorym ma mat najrychlesji AF na svete), proti pevnym sklam 50mm f1.4 (u nikonu je to sklo pohanane hriadelkou s tela fotaku a ma velmi dlhy chod ostriaceho kruzku). v najhorsich svetelnych podmienkam dali na oly panasonic leica 25mm f1.4, ale stale to nikon viedol.

subjektivne pocity su naprd, kazdy je aspon trochu zaujaty a prilepsi "svojej" znacke. vela ludi tvrdi, ze nikkor 18-70 (ultrazvuk) je rychlejsi ako tamron 17-50 (hriadelkou z tela). ja som si to nevsimol. male preostrenie maju oba instantne a cely rozsah prejdu tam-naspat tesne pod jednu sekundu obi dva. podla mna to usudzuju z hlucnosti tamrona. tolko k vlastnym subejktivnym pocitom.

o rychlost AF nema zmysel sa hadat, za dobreho svetla vsetky ostria podobne rychlo, instantne. za zleho svetla je podla vacsiny testov kral d3/d300.

vzdy sa daju takto komplikovane fotaky nastavit tak, aby vyhral jeden a druhy prehral a nitko nezverejni nastavenia a aj tak su to testy o nicom