Citace Původně odeslal PiT Zobrazit příspěvek
V pripade domovej prehliadky a zhabania diskov vysetrovatelom aj tak ziadny Truecrypt nepomoze, pretoze ak to nerozlusknu oni, poziadaju Vas o vydanie hesla. Ak im ho nepoviete alebo poviete, ze si ho nepamatate, tak Vas automaticky obvinia z marenia vysetrovania a pojdete si posediet...
Toto je samozrejme nesmysl, nevim teda kam az dospelo Slovensko, ale v CR te (zatim) nikdo k vydani hesel nutit nemuze, natoz te na zaklade jejich nevydani z cehokoli obvinovat. Navic, pokud jsi to ty, kdo je obvineny, muzes beztrestne lhat (to napriklad jako svedek nesmis, jinak muzes byt obvinen z kriveho svedectvi).

Viz Zilla. To pouceni zni zhruba ve smyslu, ze muzete odmitnou vypovidat, pokud by jste tim ohrozili sebe nebo osobu blizkou (to nemusi byt jen rodiny prislusnik!).

Jinak k puvodnimu dotazu.

a) ztrata/kradez media. Jiste potesi v kazdem pripade, ale pokud na mediu byla nejaka zajimavejsi data, potesi o to vic, kdyz jsou volne dostupna (uz se mi par vyhozenych disku dostalo do rukou a casto na nich byly napr osobni udaje).

b) nevim jak ty, ale ja opravdu neznam jedineho cloveka, ktery by se 100% jistotou vedel, co vubec na svych mediich ma. Tudiz i v pripade, ze si myslis ze je vse koser ...

c) pripadne vysetrovani policie. V kazdem pripade je ciste na nich jak dukazy ziskaji a viz bod b). Ostatne sem zvedav, co budes rikat na to, az se ti nekdo bude prehrabovat na discich a to pres to, ze na nich nic "spatnyho" neni. Pokud ti to nevadi, tak proc obsah rovnou nevystavit na net ?

Citace Původně odeslal MaSo Zobrazit příspěvek
Mam pocit ze s tym "nepoviem nespolupracujem" to nebude az take jednoduche. Skusim pouzit priklad. Som velmi bohaty a kupim si nedobytny trezor. Nejaky spickovy extremne drahy. Nepredstavujte si krabicku za 50k ale malu pevnost pod mojou vilou. Za trezor som zaplatil dajme tomu 30 mega.

Vysetrovatel ma podozrenie ze v nom mam mrtvolu. Sudca da prikaz na domovu prehliadku. Ale ouha policajtom sa nepodari otvorit tie 5 metrov hrube dvere a teraz co? Dovezu 10Kg TNT? Ale to by mi poskodili moj dom... Aj domy v okruhu 100 metrov. Takze silou otvorit nepojde...

Skor si myslim ze by sudca vydal nieco ako nariadenie ze heslo bud poviem alebo sa to bude klasifikovat ako marenie vysetrovania s naslednymi postihmi. Alebo nieco podobne.

Zaujimalo by ma vyjadrenie pravnika z oboru. Pretoze princip je ten isty. Vy mate heslo bez ktoreho sa pozadovane veci (data) nedaju ziskat vobec alebo len s extremnymi komplikaciami (nakladmi). Myslite si ze zakon na taketo pripady vobec nemyslel?
Viz predchozi, kdyz se nedostanou, je to jejich problem. Ale vzhledem k tomu, ze mrtvolu lze zlikvidovat daleko snaze a efektivneji nez ji davat do trezoru ... (napr ji dat do konzerv )

2Geeker: Zakladem vseho je vyhodnoceni rizik. Samo je dobry data nekde zalohovat, stejne jako je treba zhodnotit, zda ti vetsi problem zpusobi poskozeni zakryptovaneho disku s pravdepodobnosti uplne ztraty dat nebo ziskani dat treti osobou.

----
Jen tak pod carou, vzdycky se strasne bavim kdyz se v TV objevi hlasky typu "byly zabaveny pocitace/disky/... warezove skupiny ...", pricemz prave centralni servery kazdy slusnejsi skupiny funguji tak, ze v okamziku kdy je nekdo odpoji na jejich discich najde prave nejaky chaos jednicek a nul.

Druha, smutnejsi vec, je ta, ze v CR zadny zakon, pokud vim, nestanovuje lhutu, po ktere musi byt zadrzena vec vracena. Toto by mohlo byt velice zajimave predevsim v pripade firem, zadne dukazy se nenajdou, ale skoda muze byt klidne v desitkach/stovkach MKc, pripadne to muze firmu klidne polozit.
Pritom pro ucely vysetrovani v 99% pripadu staci proste media okopirovat.