Předem upozorňuju, že by mě zajímaly osobní zkušenosti, ne obecné rady (těch si umím dát sám dost)
Dneska nám přišly čtyři tyhle grafiky (obrázek třeba na czc) a objevil se problém. Grafika chvíli běží, zahřeje se, rozsype obraz a výtuh.
Zamontované jsou v relativně prostorných midi-towerech, vzduch odsával 120mm větrák ve zdroji. Evidentně to nestačilo, takže jsme přidali větrák dopředu case (80mm), který fouká vzduch přímo na grafiku. Opět totéž. Takže + další 80mm na odtah + výměna bočnice za perforovanou včetně wind-tunelu pro CPU. Opět po pár desítkách minut ve 3D rozpad obrazu (tentokrát ale pomalejší - nejdřív zčernaly některé textury, zmizely objekty, pak sněžení a rozklad barev, zelené a fialové fleky a konec). Vrchní část pasivu v oblasti heatpipes měla před zámrzem zhruba 85°C, kolik mělo jádro, to nevím, ale lze očekávat, že kolem stovky.
Jelikož to není problém jedné karty, tak pochybuju, že by šlo o vadný kus/kusy. Má tu někdo podobnou zkušenost? Sice v MSI nemám a nikdy jsem neměl důvěru, ale nechce se mi věřit, že by prodávala produkt, který je prakticky nepoužitelný. Se všemi přidanými chladiči měla sestava vyšší hlučnost, než druhá sestava se standardní aktivně chlazenou verzí (že nejela, teď v potaz neberu). Takže mi uniká smysl pasivně chlazené karty, pro jejíž běh je zapotřebí sestava hlučnější, než u verze s aktivních chlazením.
jinak jsem si všiml, že heatpipes měly nesrovnatelně vyšší teplotu, než lamely radiátoru, jakoby byla špatně vyřešena distribuce tepla mezi nimi.
U GéTéčka se tyhle problémy neprojevily (ačkoli má o heatpipe méně)