Výsledky 1 až 25 z 33

Téma: Širokoúhlý objektiv

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní Re: Širokoúhlý objektiv

Problémy s vycentrováním jsou jedna věc, ale ať mi někdo ukáže ten "dobrý kus" 30/1.4. Zkoušel jsem dvě na D70 a obě byly stejné - ve středu velmi ostré, směrem do rohů mlha i hodně přicloněné (nikoliv až v rozích!), k tomu vinětace, aberace, značné zkreslení (!). Plusů je oproti tomu málo - kvalitní build, rychlé ostření, hladký bokeh. Jen tak mimochodem - tohle sklo není dost dobré ani na 4/3 ... Za tu cenu je to co do optiky špatný vtip. A v tomhle případě se s tímhle mým závěrem shoduje i většina testů, které jsem viděl.

Otázka zní, proč to má být pevné sklo, když předpokládáš, že budeš takhle clonit? Jaké má mít to sklo užití? Jestli není za ty peníze vhodné zvážit třeba Tamrona 17-35, který sice docela trpí na flary, občas aberuje a při ostření se mu otáčí kroužek, ale je podstatně univerzálnější a od nějaké f/4 - f/5.6 je velmi dobrý až do rohů.
    [PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
    [Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags
    You're guaranteed to miss 100% of the shots you don't take. (Wayne Gretzky)

Citace Původně odeslal jan555 Zobrazit příspěvek
    Problémy s vycentrováním jsou jedna věc, ale ať mi někdo ukáže ten "dobrý kus" 30/1.4. Zkoušel jsem dvě na D70 a obě byly stejné - ve středu velmi ostré, směrem do rohů mlha i hodně přicloněné (nikoliv až v rozích!), k tomu vinětace, aberace, značné zkreslení (!). Plusů je oproti tomu málo - kvalitní build, rychlé ostření, hladký bokeh. Jen tak mimochodem - tohle sklo není dost dobré ani na 4/3 ... Za tu cenu je to co do optiky špatný vtip. A v tomhle případě se s tímhle mým závěrem shoduje i většina testů, které jsem viděl.

Otázka zní, proč to má být pevné sklo, když předpokládáš, že budeš takhle clonit? Jaké má mít to sklo užití? Jestli není za ty peníze vhodné zvážit třeba Tamrona 17-35, který sice docela trpí na flary, občas aberuje a při ostření se mu otáčí kroužek, ale je podstatně univerzálnější a od nějaké f/4 - f/5.6 je velmi dobrý až do rohů.
    Sigmu EX 30/1.4 mam a jsem s ni celkem spokojeny. Je pravda, ze ve stredu je ostra a v rozich je to mlha, ale jak kdosi poznamenal - budes na nizke clony fotit sceny (napr. outdoor), kde potrebujes ostre rohy? Nehlede na katastrofalni aberaci v rozich pri nizkych clonach. Ja to pouzivam na foceni ksichtu a rohy jsou vetsinou mimo hloubku ostrosti, nijak na vyslednych fotkach nerusi. Zkousel jsem fotit i prirodu na clonu 8 a fotky byly slusne, vcetne rohu (samozrejme kdybys to zkoumal, neostrost tam najdes, ale bylo to v mezich kresby jinych skel).

Za tu cenu je to myslim dobre sklo, muzes ho samozrejme porovnavat s 3.5x drazsim 35/1.4L, ktery je ale jina trida. Kdo je fajnsmejkr nebo potrebuje FF, ten si zrejme koupi to Lko, mel jsem ho mmch. taky v ruce a je to o necem jinem.

A jestli chces videt "dobry" kus, mrkni sem: http://www.pbase.com/lightrules/30exdchsm
    Naposledy upravil Gargamel; 22.11.2007 v 14:50.
    In a world without fences and walls, who needs Gates and Windows? | Nesnáším wide monitory.
    Workstation: Xeon E3-1275v5 :: Silentmaxx TwinBlock fanless :: Fujitsu D3417-B :: 32 GB ECC DDR4 :: Radeon Pro WX 2100 fanless :: Dell UP2715K :: Gentoo
    Server: Xeon E3-1245v6 :: Supermicro X11SSH-F :: 32 GB ECC DDR4 :: Aquantia 5GBase-T :: 36 TB storage :: Gentoo Hardened

Zajímavý link, až se mi tomu ani nechce věřit, neviděl jsem 30/1.4 takhle performovat ani na k těmhle sklům mnohem shovívavějším 4/3. Pro majitele/zájemce je Sigma opravdu los do loterie, asi když se někdo dobře vyspí, tak to jde.

Osobně rohy opravdu využívám poměrně často a moje zkušenosti v tomhle ohledu jsou s 30/1.4 skutečně tristní (ani není řeč vyloženě o rozích, ale o dobrých 25% plochy). Ale každý má jiné požadavky a fotí něco jiného, mimoto uznávám, že přes veškerou snahu o pohled a srovnání relevantní formátu nemůžu asi nikdy zcela vyloučit kritičtější pohled v kontextu kvality skel (na jiném formátu), která používám sám.
    [PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
    [Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags
    You're guaranteed to miss 100% of the shots you don't take. (Wayne Gretzky)

Citace Původně odeslal jan555 Zobrazit příspěvek
    Zajímavý link, až se mi tomu ani nechce věřit, neviděl jsem 30/1.4 takhle performovat ani na k těmhle sklům mnohem shovívavějším 4/3. Pro majitele/zájemce je Sigma opravdu los do loterie, asi když se někdo dobře vyspí, tak to jde.
    Jo no jak uz jsem psal i nekde jinde, proslo to rukama servisu Sigmy, ktery jak vidno dokaze zazraky (v CR bych to ale od AWH opravdu neocekaval)
    In a world without fences and walls, who needs Gates and Windows? | Nesnáším wide monitory.
    Workstation: Xeon E3-1275v5 :: Silentmaxx TwinBlock fanless :: Fujitsu D3417-B :: 32 GB ECC DDR4 :: Radeon Pro WX 2100 fanless :: Dell UP2715K :: Gentoo
    Server: Xeon E3-1245v6 :: Supermicro X11SSH-F :: 32 GB ECC DDR4 :: Aquantia 5GBase-T :: 36 TB storage :: Gentoo Hardened

Senior Member Avatar uživatele ICE29
    Věk
    38
    Vliv
    272

Pridam to do tohoto threadu, vyzera to totiz aspon na "papieri" ako vyborne sklo zatial a dobra konkurencia ostatnym sirokacom:
    Tamron 10-24/3.5-4.5
    http://www.tamron.com/news/35mm/1024_pma08.asp

A kedze zlacnela v poslednej dobe Sony 11-18 (prerobeny tamron), vyzera to ze Sony "prerobi" aj tento objektiv, mozno aj vylepsi (ako v pripade Tamron 18-250 vs Sony 18-250 - aj ked konstrukcia vyzera byt viacmenej rovnaka, Sony model je lepsi opticky a omnoho rychlejsie ostri, lebo AF je lepsie sprevodovany)

Co ma vsak trochu aj nastvalo kedze som si 11-18 objednal, a henten rozsah by sa mi sakramentsky hodil. No snad ho potom dokazem predat a kupit obratom tento novy ak budu testy a cena priaznive
    C2D E6550 & Athlon X2@4200+ + FSC Loox N560 + Nokia E51 + Dell Latitude D630
    Sony a700+bordel okolo

No a tahle tokina mi připadá taky mooc sympatická, a to hlavně kvůli té světelnosti Konečně je zde alternativa světelných ultraširokáčů i pro APS-C.
    IBM
    Lenovo
    Kriglnakafe

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání