Včera jsem náhodou narazil na jednoho zajímavého výrobce, který se specializuje na výrobu předsádek především pro kategorii ultra-zoomů / EVF a obecně lepších kompaktů. nabízí docela zajímavé věci, které by se třeba někomu mohly hodit.
Web je sice trochu jednodušší, ale docela fajn vymyšlený, stačí si vybrat model foťáku a otevře se stránka se vším, co výrobce k danému modelu nabízí:
http://www.raynox.co.jp/english/digital/fz30/index.htm
Bohužel se mi nepodařilo sehnat žádné lepší reference, takže pokud máte zkušenost, určitě se podělte.
Výrobce se tváří docela solidně, parametry nejsou špatný - konkrétně jsem koukal na HD-6600PRO-55:
Cena na ebayi za tento model je kolem $100, což je sice 4x tolik, jako za běžná wide-skla z ebaye, ale zároveň polovina toho, co stojí originál od Panasonicu.Distortion image at corners is common with Wide Angle lenses, but this particular lens is especially made for Distortion Free based on the sophisticated lens formula which produces a resolution power of 350-line at center.
Especially designed for use with high-end digital camera, and the lens is made of hi-index optical glasses, 3-group/3-element, fully coated, non-distortion(-1.3%) and sharp images. It's an ideal accessory lens for professionals and advanced amateurs shooting in tight place. There will be no reduction of light value when this conversion lens is attached on the camera's lens.
Features
* High - Resolution 350 - line/mm
* 3 Groups / 3 Elements High Definition Design
Specifications
* Magnification : Nominal 0.66X Actual 0.66X/Diagonal,0.66X/Horizontal
* Lens construction : 3G/3E
* Made of optical glass lenses
* All surfaces fully coated.
* Front filter size : 72mm
* Mounting threads : 55mm
* Size/Weight : 77 x 40mm/178g.(6.3oz)
Jak jsem už napsal, ohlasů je velice málo, jsou poměrně pozitivní a údajně jsou mnohá skla tohoto výrobce do jisté míry unikátní, protože je v tomto provedení žádný jiný výrobce nenabízí.
Risknul jsem to a objednal jsem následující dvě, takže až dorazí, dám vědět. Wide sice nemám s čím porovnat, ale makro bych mohl porovnat s klasickými close-up lenses od Hoyi.
HD-6600PRO-55
DCR-250
![]()