Výsledky 1 až 25 z 34

Téma: RAYNOX - výrobce předsádek a příslušenství

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní Re: RAYNOX - výrobce předsádek a příslušenství

Zkusil jsem v rychlosti nacvakat nějaký srovnání s Hoya close-up setem:

vzdálenost objektiv - papír: 135mm

na rovnoměrnost a kvalitu osvětlení nekoukejte, lepší podmínky v pokoji nemám a ven se mi nechce

(každý snímek má cca 1,3MB a je vyfocen se zoomem 3x, což je maximum pro Hoyu na tuto vzdálenost a zároveň minimum pro DCR-250)

Hoya close-up +6 (+4, +2), F3.6

RAYNOX DCR-250, F3.6

Hoya close-up +6 (+4, +2), F10

RAYNOX DCR-250, F10

Myslím, že rozdíl v barevné aberaci a ostrosti v krajích nepotřebuje komentář

Co se ostatních poznatků, zvětšuje DCR-250 v kombinaci s FZ30 víc, než jsem čekal, takže uvažuju o koupi něčeho slabšího, co by se dalo využít i bez stativu (DCR-150 nebo DCR-5320PRO). Single-lens close-up sets (minimálně tyhle od Hoyi) bohužel aberují jako kráva, takže jsou prakticky nepoužitelné
    Naposledy upravil no-X; 06.08.2007 v 23:03.
    senzory pro DF - DSLR | senzory pro DF - kompakty a EVF | senzory pro DF - mosaic masky | senzory pro DF - full-color masky | filtry pro DF #1 / #2 | tisk DF na inkoustech od Canonu | M42 skla pro DSLR | Thoriové sklo a M42 objektivy

Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci
    (tj. ikonka s vahami pod avatarem)

Jasně, ty close-up filtry jsou k ničemu, kvalita je bídná i když jde o nejlepší řady renomovaných výrobců. Fakt slušné jsou ty výše zmíněné složené z více elementů, ale jsou taky drahé a v málo velikostech závitu .

Tu HD-6600PRO-55 jsi nekupoval? Výsledky s ní by mě zajímaly víc ...
    [PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
    [Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags
    You're guaranteed to miss 100% of the shots you don't take. (Wayne Gretzky)

Citace Původně odeslal jan555 Zobrazit příspěvek
    Jasně, ty close-up filtry jsou k ničemu, kvalita je bídná i když jde o nejlepší řady renomovaných výrobců. Fakt slušné jsou ty výše zmíněné složené z více elementů, ale jsou taky drahé a v málo velikostech závitu .
    No, tohle má univerzální adaptér do 67mm, jen podle velikosti objektivu musíš použít určitý min. zoom, aby nedocházelo k vinětaci (v kominaci s FZ30 je to 3x). Slušná kvalita a cena tenhle nedostatek ale kompenzují, konkrétně cena byla jen minimálně vyšší než u hoyi. S větším průměrem pak mají DCR-5320PRO, ale ta už příjemnou cenu nemá a i s dostupností je to slabší

Citace Původně odeslal jan555 Zobrazit příspěvek
    Tu HD-6600PRO-55 jsi nekupoval? Výsledky s ní by mě zajímaly víc ...
    Počítám, že dorazí během následujícího týdne.
    senzory pro DF - DSLR | senzory pro DF - kompakty a EVF | senzory pro DF - mosaic masky | senzory pro DF - full-color masky | filtry pro DF #1 / #2 | tisk DF na inkoustech od Canonu | M42 skla pro DSLR | Thoriové sklo a M42 objektivy

Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci

To jsme si nerozuměli - když vynechám speciální achromatické filtry (např. Schneider), tak kvalita se dá najít u vícečočkových (obvykle dvoučočkových) filtrů, typicky Canon 250D/500D, Nikon 5T/6T a dalších (tuším Pentax také dělá různé). Tyhle filtry podávají velmi kvalitní výsledky i na DSLR, cena je však obvykle 100-150 USD za filtr.
    [PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
    [Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags

Teď si opravdu myslím, že si nerozumíme - všechny makropředsádky RAYNOX jsou z dvou až čtyř elementů a do této cenové relace (>$150) právě zapadá již zmíněná DCR-5320PRO (2dpt / 2 čočky + 3dpt / 3 čočky).

Citace Původně odeslal no-X Zobrazit příspěvek
    takže uvažuju o koupi něčeho slabšího, co by se dalo využít i bez stativu
    Reagoval jsem na tohle - s tím, že existuje něco, co zřejmě odpovídá Tvé představě a požadavkům na kvalitu (a jsou to právě ty vícečočkové filtry).

Konečně jsem se dostal alespoň ke zběžnému odzkoušení DCR-5320PRO, která mi dorazila minulý týden. Docela splnila moje očekávání - je velmi univerzální (+2, +3 nebo +5 dioptrií a možnost zoomu). Nebudu to protahovat, tady jsou nějaká srovnání:

Nerovnoměrné osvětlení a papír nakřivo neřešte, je to foceno v domácích podmínkách. Jinak vzdálenost od papíru byla nějakých +- 14cm; v případě DCR-5320 při samostatné 3-dioptrické části cca 24cm.

Hoya close-up +6 (+4, +2), F3.6, cca 135mm

Hoya close-up +6 (+4, +2), F10, cca 135mm

Raynox DCR 5320PRO +5, F3.6, 135mm

Raynox DCR 5320PRO +5, F10, 135mm

Raynox DCR 5320PRO +5, F3.6, 300mm

Raynox DCR 5320PRO +5, F10, 300mm

Raynox DCR 5320PRO +3, F3.7, 420mm

Raynox DCR 5320PRO +3, F10, 420mm

RAYNOX DCR-250, F3.6, 135mm

RAYNOX DCR-250, F10, 135mm

Ještě pár údajů ke zvětšení - níže uvedený rozsah zvětšení je udán při minimálním a maximálním zoomu, při kterém nedochází k vinětaci a lze ještě plnohodnotně zaostřit. Počet milimetrů je pak rozměr objektu, který zaplní fotku na výšku - tzn. pokud vyfotím metr, tak kolik mm se vejde na fotku na výšku:

Hoya +6: min. 135mm / max. 35mm
    Raynox makro DCR 5320 +5: min. 92mm / max. 14,5mm
    Raynox super-makro DCR 250: min. 24mm / max. 10mm
    bez předsádky: min. 175mm / max. 120mm

Poměrem maxima a minima jednoznačně vede DCR 5320 - má vyšší průměr, takže lze bez vinětace zoomovat ve větším rozsahu než u DCR 250.

Pokud bych to shrnul, jsem ve výsledku spokojený - 5320 nahradí nejen tu šílenost od Hoyi, ale zčásti i DCR 250. Závity má slušné, pro snazší rozšroubování má po obvodu gumové výstupky, dodává se včetně polstrovaného stahovacího sáčku a opticky je na tom vcelku dobře - při max. zvětšení aberuje jen trošku víc než DCR 250, ale to je pořád naprosto jinde, než Hoya (i když v tomhle případě i cenově).

Včera jsem na ni koukal u Škody za asi 14,5 =-O ... na ebai je k sehnání nová za $239 (cca 4500). Tolik k ceně.

Takhle vypadají výsledky VELMI dobře, snad si je udrží i ve složitejších podmínkách reálného užití. Jinak souhlas, běžné close-up filtry (nebavě se o vícečočkových, typicky Canon/Nikon) jsou opravdu sračky (omlouvám se, ale v původním textu jsou použity příliš slabé výrazy).

Jo, sračky... pod to se rád podepíšu

Když si teď čtu starší posty - ptal ses na na HD 6600PRO 55. Nemám ho s čím srovnat, takže jen tolik:

+ prakticky nulový geometrický zkreslení
    + závit na přední filtr
    + sám o sobě nevinětuje
    + antireflex
    + přidává světlo
    + 55mm závit (pro FZ30 není třeba žádná redukce atd.)
    - barevná aberace (nevím, jak aberují jiné v této cenové relaci, ale na můj vkus je to dost - na druhou stranu to PS umí docela solidně kompenzovat, takže u toho ještě mhouřím oči)
    - ostrost, zvlášť u krajů - to je podle mě největší nedostatek
    - s filtrem vinětuje (trochu i se slimem)

bohužel se mi nepodařilo najít jinou předsádku, která by se alespoň v teoretických parametrech téhle rovnala, natožpak aby byla ještě opticky lepší

To bohužel nemám a ani jsem je fyzicky neměl v ruce. Ale obě vypadají na single-lens, takže kvalita ani zvětšení asi nebudou žádný zázrak Taky jsem původně uvažoval o originálce od Panasonicu, ale ta ceny mi připadá neodpovídající.

Jinak zkusmo jsem na FZ30 nasadil Hoyu +4, což by bylo asi to nejbližší uvedeným předsádkám a zvětšení je při min/max zoomu 145mm / 45mm (20cm od objektivu) oproti téměř 170 / 70mm bez předsádky, takže zvětšení asi 1,5x což není moc (v případě single-lens +5 by to bylo možná +- 1,7x). Samozřejmě nevím, na jaký foťák to máš - podle objektivu a způsobu uchycení filtru může zvětšovat míň/víc.

Pokud bys chtěl větší zvětšení za ucházející cenu, tak by fajn mohla být DCR-150 od Raynoxu, ale je třeba mít na paměti, že se musí požuívat min. se zoomem 3x. Na ebai je k sehnání za v přepočtu 800Kč (+ pošta), takže i kdyby jsi nebyl spokojen (že by na tvůj vkus zvětšovala moc - opticky je docela fajn, mám silnější model DCR-250 a ve výše uvedeném testu s ním najdeš va snímky při jeho minimálm zvětšení - zoom 3x), tak tě to nemusí pálit tolik, jako u předsádky za 2500Kč.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. CD-R Media - vyrobce - zkusenosti
    Založil jaab v sekci fóra Optické, přenosné a jiné disk(et)y
    Odpovědí: 151
    Poslední příspěvek: 20.09.2012, 19:24
  2. Výrobce VGA?
    Založil garrison v sekci fóra NVIDIA grafické karty
    Odpovědí: 7
    Poslední příspěvek: 19.05.2004, 20:26

Pravidla přispívání