Udržím (při troše snahy) na 4/3 bez IS spíš delší časy než na C/N s IS (opakovaně odzkoušeno). Udržím na 400 mm eq. kolem 1/40 sec. a na 566 mm eq. kolem 1/60 sec. Samozřejmě ne každý to udrží a spousta lidí IS uvítá, nakonec i já sám (pokud není místo si pořádně stoupnout, nebo se fotí "narychlo", hodí se), ale snadno bych se bez něj obešel, stejně jako doteď.

Tohle se tu už ale řešilo, prostě míň kopající zrcátko svoje udělá a ne že ne. A v tom duchu jsem i komentoval ty věčné diskuze o šumu - ono se to snadno porovnává, tak je to evergreen, ale pokud nepotřebuji rychlejší čas (pohybující se objekty + špatné světlo), stačí mi na 4/3 delší čas (a tudíž nižší ISO eq) než na APS-C a tím je to v reálném životě ve spoustě případů spláchnuté. (to už úplně vynechávám otázku často lepší světelnosti Zuik na 4/3)

Taková je moje praxe a kdyby si bývali udělali rovnou na startu porovnání všichni, kdo křičeli o malém chipu, byl by svět chudší o tisíce zbytečných diskuzí. Ve finále je to stejně jedno, dnes už i v DSLR fotí beztak skoro všechno (těla, nikoliv objektivy) tak dobře, že mnohem víc záleží na člověku než na technice - tak tomu bylo a taky bude.