Výsledky 1 až 15 z 15

Téma: Sitove propojeni tri podlazi v dome

Member Avatar uživatele _Tomas
    Vliv
    279

Exclamation Sitove propojeni tri podlazi v dome

Zdravim,
    potreboval bych pomoci/poradit, jak nejlip "pospojovat" 3 podlazi v jednom dome. Nastinim situaci.

Jedna se o rodinej dum. Pripojeni k netu bude po WiFi - antena umistena na strese (1.podlazi - je to jen oznaceni, ne ze je strecha v 1.podlazi ) - LAN kabel z te WiFiny bude pichnutej do serveru, kde jsou 2x 1Gb sitovky. Server bude umisten v 1.podlazi (puda).

Ve 2.podlazi (prizemi) je 1 pocitac, kterej ma aktualne 11Mb WiFi sitovku v PCI slotu.

Ve 3.podlazi (sklep) je dalsi pocitac, kterej ma aktualne pouze integrovanou 1Gb sitovku.

Dale mam k dispozici 1x 54Mb WiFi PCI kartu se SoftAP fci, 1x100Mb sitovku PCI, 1x10Mb HUB a 1x 11Mb WiFi AP 3Com.

Jak jste jiz asi pochopili, potrebuju "roztahat" net "ze shora az dolu" bez nutnosti nakupovat co nejvic sitovejch prvku a hlavne tahat zbytecny kabely.

Zkousel jsem dat ten 3Com AP do 2.sitovky na serveru, ale ma asi dost slabej vykon, jelikoz uz ve 2.podlazi (prizemi) je signal dost slabej...o sklepe ani nemluve....stejne tak, pokud dam do serveru tu WiFi sitovku jako SoftAP...tak se z 2.podlazi nepripojim. Teoreticky jsem schopen udelat "bypass" a to ten,ze bych mohl natahnout kabel z pudy venekm do sklepa, kde asi do 100Mb/1Gb switche - budu asi muset koupit...napichnout to stary AP 3Com a a nej se uz poctiac v 2.podlazi pripoji. Jenze ten kabel je opravdu az uplne ta krajni moznost - kazi vzhled zvenku + skripnout do okna ho nechci,takze bych musel vrtat zed.

Asi nejlepsi by byl nejakej NOVEJ AP, kterej by mel takovej vykon, aby sel "chytit" i ve sklepe,ale v tehle branzi se moc neorientuju.....takze timto prosim o radu/navrh jak to zrealizovat.

Jeste doplnim,ze to neni zadnej starej tlustostenej barak ale realtivne novej RD z roku 1989. Vzdalenost "vzdusnou" carou od mista serveru pres podlazi ke "sklepnimu" PC je cca 14 metru.

EDIT: Jeste doplnim,ze chci ten server mit jako file server + firewall pro ty 2 pocitace.

Diky vsem za info
    Naposledy upravil _Tomas; 13.09.2007 v 13:04.
    Core i5 3570K @ 4,3GHz + AC Freezer i30 | Gigabyte Z77X-D3H | 2x 4GB ADATA XPG V2 1600MHz DDR3 | EVGA nVidia GeForce GTX680 SC 2GB | SSD Kingston HyperX 3K 128GB | 2TB WD Caviar Black | Corsair GS 800W |LCD FS 23" | Logitech Performance MX | Pioneer VSX521 + Jamo D165 |
    Synology DS212j | 2x 2TB WD Caviar Black |
    Ford Focus ST 2.5 225HP/320Nm @ +- 250HP/330Nm

Standardní Re: Sitove propojeni tri podlazi v dome

Z ceho ten barak je ? A vykonnejsi anteny jsi zkousel ?
    C2D Wolfheart stabilized...CoolingSys completed...Aurora 3D Black...full 120mm Wolfheart
    WinXP && Gentoo Powered Wolfheart http://img215.imageshack.us/my.php?i...pgentooqt2.jpg
    Intel Core2Duo E6300 1.86@3.2GHz cooled by Ninja Plus| Gigabyte DS4 | 1024MB Kingston 750@920MHz | sound | Gigabyte X1650Pro SilentPipe II | TEAC 40x & Toshiba DVD-RW | WD800JB 80GB | Logitech MX510 | Fortron 300W NP(PN) | MS Sidewinder Strategic Commander|Acer 1721hm
    C366 2@1,85V 32MB RAM, Slackware 9.1 router connected to Chello

Vliv
    279

Klasika te doby - tvarnice obvod a bily cihly na pricky/steny
    Antena na tom 3Com AP menit nejde...resp, ne bez toho abych to rozebral, urizl draty a "napojil" jinou.... u te sitovky jsem jinou antenu davat nezkousel....

EDIT: Jinak je v podlaze jeste topeni..ale voda v tech hadicich by to snad rusit nemela ne?
    Naposledy upravil _Tomas; 13.09.2007 v 13:40.
    Core i5 3570K @ 4,3GHz + AC Freezer i30 | Gigabyte Z77X-D3H | 2x 4GB ADATA XPG V2 1600MHz DDR3 | EVGA nVidia GeForce GTX680 SC 2GB | SSD Kingston HyperX 3K 128GB | 2TB WD Caviar Black | Corsair GS 800W |LCD FS 23" | Logitech Performance MX | Pioneer VSX521 + Jamo D165 |

Bílý cihly - předpokládám ITONG, ale strop u nových staveb bývá železobeton a vodní topení není jen voda v hadicích, ale hliníková (či jiná) folie, která slouží jako odrazová plocha, aby šla většina tepla nahoru (vrch podlahy).

Naprosto nejspolehlivější je kabel, navíc když už máš gigabitové síťovky.
    Zkus najít nějaký průchod mezi patry (nevyužitý komín, stupačka, či nezapojená vodoinstalace). Rozhodně se ale vyvaruj tahání kabelu VENKEM, jinak pokud na něm (na obou stranách) nebudeš mít přepěťovou ochranu, tak ti při blízké bouřce minimálně odejdou zařízení na koncích.

Nehledě na to mě trošku zarazil následující článek (dle rady na každém šprochu pravdy trochu): http://www.novinky.cz/zena/zdrav/pod...343_grruf.html
    Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím hodnocení/reputaci/karmu - prostě ikonku s vahami pod avatarem.

Kdo vás kdy a za co ohodnotil uvidíte ve svém Uživatelském panelu.

Tak to rozeberem od začátku - páč se mi zdá že ti tam pár zařízení úplně chybí...

1) říkal jsi že "připojení k netu bude anténou" v 1.podlaží
    2) Za anténou by mělo být APčko...
    3) píšeš "LAN kabel z te WiFiny bude pichnutej do serveru" Když tak mne opravte ale z wifiantény vede vždy koax ne ??" právě do APčka

4) "pak bude server kde jsou 2x LAN"
    Server - má sloužit jako počítač s úložištěm společných dat pro ostatní uživatele ?
    A nebo má Server sloužit jako router pro připojení dalších dvou počítačů?

5) pokud chces připojit bezdrátově uživatele ve 2. a 3. podlaží, musíš někde mít anténu která ti bude signál vysílat (ta na střeše pouze příjmá NET, ale vysílat ti nebude...)

A teď moje doporučení č.1....
    1) Anténa na střeše ti přijme signál (internet) - koaxem anténu připojíš do APčka
    2) APčko bude mít alespoň 4x LAN porty a bude fungovat jako router !!
    například tento: http://www.agen.cz/produkt/51645/D-L...t-Switch-a.htm

Všechny ostatní uživatele pak připojíš LAN kabelem do tohoto APčka.
    + Server nemusí být stále spuštěn / APčko moc nežere...
    + komunikace mezi ostatními uživateli z 2. a 3. poschodí bude rychlejší
    - budeš ti mít v LAN jen 100mbit

A moje doporučení č.2....
    1) Anténa na střeše ti přijme signál (internet) - koaxem anténu připojíš do APčka
    2) APčko bude mít 2 antény a musí fungovat jako router !!
    například tento: http://www.agen.cz/produkt/18720/SMC...xLAN-1xWAN.htm

Na druhou anténu připojíš opět koax a do něj sektorovou směrovou anténu.
    Samolitr ji nasměruješ do nižších podlaží 2. a 3. Ostatní užovatele se pak připojí opět bezdrátově na tuto anténu.

+ nemusíš tahat dráty
    - komunikace bude pomalá
    - drahá instalace (další anténa + apčko)
    Paul Atreides
    NPE-squad.com - Clan Leader

COMP: Win7 x64 prof. | C2D E8400 3Ghz | ASUS P5B DeLuxe | Corsair 6000 MB DDR2 800MHz | ASUS GTX 560 Ti 1GB-DDR5 | SB Audigy SE 7.1 | Seagate 1000GB & 500GB (šuple WD 320GB) | Corsair 520W | 26" LG fullHD 1920x1080px 8ms
    NAS-server: Win Home Server 2011 | 1,6 Atom D525 (2 core | 4 threads) | ASrock mini-ITX | 4 GB DDR3 800MHz | Western 1TB GreenPower | Fortron 200W 80-BronzePlus | ftp, web, mumble, vpn, Servio DLNA share system, komplet PLEXI case
    NetBook: ASUS Eee1001PQ (violet) | 1,6 ATOM | 1 GB RAM | 250GB HDD | 1024x600 px LCD | baterie 7h :)
    FOTO: Olympus E-520 | 14-42 ZuikoDigital | 40-150 ZuikoDigital

Vliv
    279

Tak po poradku:

Paolo: Klasickej Ytong to neni...ten v te dobe jeste snad ani nebyl....jsou to rozmerove klasicky cihly,akorat nejsou oranzovy,ale bily. Jasny, stropy nejsou z cihel....to jsou jen ty steny/pricky....strop je tusim z nejakyho "porothermu" te doby + kari site.... presne nevim...kdyz se to stavelo, bylo me tak +-5let a to sem se o to jeste nejak zvlast nezajimal

Jinak kazdopadne diky Ti (K+) za nakopnuti...uplne sem zapomnel na nepouzivanej komin,kterej vede presne z mist, kde bude server az do sklepa...takze ten kabel muzu tahnout kominem. Tim budu muset sice koupit Gb switch, ale aspon jeden pocitac to GB spojeni vyuzije, coz je velky plus.

Atreides:
    Moje chyba...nenapsal jsem co bude "mezi" antenou, resp. jejim kabelel a serverovou sitovkou:
    http://www.jmrcomputer.cz/product.ph...d=53557&cat=75
    +
    http://www.jmrcomputer.cz/product.ph...d=20759&cat=75

Server nema slouzit jako router, ale jen jakejsi perimeter (firewall) pred vstupem do internetu + file server - samozrejme, pobezi 24/7.

Jinak, to Tvoje reseni s tim, ze ostatni klienty pripojim pres LAN do toho routeru....je prave to co jsem nechtel...tj. abych musel tahat od kazdyho klienta kabely.

To druhy reseni nezni spatne, ale vzhledem k tomu, jakym smerem me "nakopl" Paolo....to uz ted neni aktualni. I tak diky vsem zucastnenym

Koupim bud 1Gb switch + 54/128Mb AP anebo Gb WiFi router/AP ...podle toho co vyjde levneji.

Senior Member Avatar uživatele sAd
    Vliv
    268

Já bych se WiFi prvkům ve starém rodinném domě raději vyhnul, protože s tím nemám dobré zkušenosti. Nejlepší je opravdu natáhnout UTP kabel od APčka (může být na půdě) k routeru (může být na pozici předpokládaného větvení). A od routeru už si to natahat dle libosti. Vyplatí se to udělat "líbivě", tzn. vést UTP kabely lištami a na zdi dát zásuvky.
    YUKI > HP 6710b > Intel Core 2 Duo Mobile T7250 2 GHz > 2×1024 MB Nanya DDR2, 667 MHz > intel X25-M G2 80 GB SSD > dokovací stanice HP 2008 120W > LCD HP LP2275w
    SORA > Intel Little Falls 2 > Intel Atom 330 1,6 GHz > 1×2048 MB Corsair DDR2, 667 MHz > Samsung SpinPoint F1 HD322HJ 320 GB
    ERI > Nokia 700 > Belle FP1

Senior Member
    Vliv
    276

jak mate tahany rozvod TV ? nejsou tam husi krky ?

Paolo: venkem to lze tahnout napr. v husim krku. Ten poskytuje dostatecnou el.stat. ochranu.
    Autor tohoto příspěvku je zpráskaná LAMA. Absolvoval 6 tříd ZŠ. Proto berte obsah příspěvku s rezervou.

Vliv
    279

TAk rozvody jsou samo tahany husim krkem, ale ten vyvod konci v "prostrednim" podlazi a tam i kdyz dam AP, tak stejne ten co je v dolnim podlazi signal z nej nechytne.

Kazdopadne uz je to vyreseny....nakopl me Paolo, jak jsem psal...kabel se natahl nepouzivanym kominem az dolu do HUBu na kterej je pichlej jeste ten "dolni" pocitac a pres uplink APcko jehoz signal se "o patro vys" da chytit - cca 78% takze je to vyreseny...jen jeste upgraduju HUB na 1Gb switch a tim je to da se rict vyreseno.

Citace Původně odeslal Kon Zobrazit příspěvek
    Paolo: venkem to lze tahnout napr. v husim krku. Ten poskytuje dostatecnou el.stat. ochranu.
    To sem se hodně zasmál...
    Já nemluvil o statice - ta ublíží maximálně nějakému integrovanému obvodu, co nemá na vstupu diody.
    Já mluvil o elektromagentické indukci a při bouřce se na kabel může naindukovat napětí sice jen o několika stovkách voltů, ale s dostatečným proudovým potenciálem, který je schopen vypálit počítač i s připojenýma periferiema.
    Proti tomu to žádnej husí krk opravdu neochrání. Ten to ochrání maximálně před UV zářením nebo před chcaním od psů (vnějšími mechanickými vlivy).
    Pokud by to byla uzemněná kovová trubka, tak už je to o něčem jiným, ale plast s tím nic nezmůže - není elektromagenticky vodivý.
    Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím hodnocení/reputaci/karmu - prostě ikonku s vahami pod avatarem.

Senior Member
    Vliv
    276

proti uderu blesku nebo naidukovanemu proud z neho te neochrani nic viz. hromada prispevku na czfree nebo elektrika.cz

venkem jedine optiku. ani koax neni vzdy dostatecny.
    Autor tohoto příspěvku je zpráskaná LAMA. Absolvoval 6 tříd ZŠ. Proto berte obsah příspěvku s rezervou.

Vliv
    268

Záleží na tom, kde je ten UTP kabel vedený. Já to mám třeba řešené tak, že je vedený těsně kolem zdi a jako nosný je koax, který funguje jako částečné stínění. A s bouřkou jsem doteď problémy neměl.

Pokud je UTP volně v prostoru, tak je to něco jiného a to je docela risk.
    YUKI > HP 6710b > Intel Core 2 Duo Mobile T7250 2 GHz > 2×1024 MB Nanya DDR2, 667 MHz > intel X25-M G2 80 GB SSD > dokovací stanice HP 2008 120W > LCD HP LP2275w
    SORA > Intel Little Falls 2 > Intel Atom 330 1,6 GHz > 1×2048 MB Corsair DDR2, 667 MHz > Samsung SpinPoint F1 HD322HJ 320 GB

Senior Member
    Vliv
    276

Citace Původně odeslal sAd Zobrazit příspěvek
    Záleží na tom, kde je ten UTP kabel vedený. Já to mám třeba řešené tak, že je vedený těsně kolem zdi a jako nosný je koax, který funguje jako částečné stínění. A s bouřkou jsem doteď problémy neměl.

Pokud je UTP volně v prostoru, tak je to něco jiného a to je docela risk.

doufam ze to nemas vedeno u neceho, co je uzemneno pres hromosvod. Tam se ti bude po cele delce indukovat napeti a proud. netahat to podel hromosvodu ani kovovych okapu !

Vliv
    268

doufam ze to nemas vedeno u neceho, co je uzemneno pres hromosvod. Tam se ti bude po cele delce indukovat napeti a proud. netahat to podel hromosvodu ani kovovych okapu !
    Ne, je to vedené horizontálně. Vertikálně bych to vedl kolem stupaček. Tudíž není problém. ALe tohle už tu nepatří a je to OT.

Doufám, že ten offtopic opravdu končí, jen k tvému příspěvku:
    proti uderu blesku nebo naidukovanemu proud z neho te neochrani nic viz. hromada prispevku na czfree nebo elektrika.cz

venkem jedine optiku. ani koax neni vzdy dostatecny.
    Já mám paragraf na práci na el. zařízeních a hromosvodech a tak vím, co blesk dokáže... ...ale také není všemocný a tak ochrana existuje, ale ne jen na jednom místě (vícestupňová). Proto také venkovní rozvod nedporoučuji a když už tak optikou. Např. jany+ si to nenechal rozmluvit a udělal převěsy mezi sebou a sousedy z UTPčka.

Nevím, co jsi čekal, ale když si po mém příspěvku
    Citace Původně odeslal Paolo Zobrazit příspěvek
    Rozhodně se ale vyvaruj tahání kabelu VENKEM, jinak pokud na něm (na obou stranách) nebudeš mít přepěťovou ochranu, tak ti při blízké bouřce minimálně odejdou zařízení na koncích.
    napsal tento
    tak sem si hned udělal vcelku nevalný názor na tvé znalosti o elektřině.

A ještě jedna poznámka, indukuje se jen napětí, proud se neindukuje, ten vzniká při uzavření okruhu mezi póly zdroje napětí.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání