Výsledky 1 až 20 z 20

Téma: Levný server (Core architektura, redutantní zdroj, SATA RAID)

Unhappy Levný server (Core architektura, redutantní zdroj, SATA RAID)

Dostal jsem za úkol navrhnout a sestavit malou firemní síť, kterou budu čas od času spravovat. Navrhnout kancelářské sestavy, výběr routeru, ochrany mi nedělalo problém.

Bohužel jsem se zasekl na výběru serveru. Proklikával jsem různé konfigurátory na webech Dellu, HP, IBM a nedopracoval jsem se rozumného výsledku

Moje představa a požadavky jsou následující:
    - cena HW +-20-35K
    + software (co jsem se díval tak Win2003 +-20K)
    - redutantní zdroj
    - core architektura
    kvůli spotřebě (všude mají starý modely Xeonů, popř. Pentium D)
    [u]- NBD servis[u]
    popř. podboný, zásah do 2 hodin od závady je zbytečnost
    - SATA RAID1
    na systém stačí 80GB, vzhledem k cenám těchto firem bych radši dokoupil 2x320GB kdekoliv jinde
    SAS/SCSI je zbytečně drahý, navíc by disky bez záruky z ebaye jaksi účetnictvím neprošli
    - 512MB paměti by mělo pro začátek stačit
    profackujte mě, jestli se mýlím dokoupit se dá vždycky

Na serveru poběží:
    Databázový/účetní software ABRA
    Na disky v RAIDu hodím zálohy ostatních počítačů + sdílené soubory (např. dokumentace od produktů)
    Možná bude na serveru uložený web

Skládačku se mi fakt lepit nechce.

Senior Member Avatar uživatele globalkiller
    Rakovník (60km Praha,30km Kladno, 35km Louny)
    Věk
    41
    Vliv
    276

Standardní Re: Levný server (Core architektura, redutantní zdroj, SATA RAID)

Má to být do RACKu nebo stačí Tower ?

- 512MB RAM mi přijde na server krátkozraké vzhledem k tomu, že u polo-profi serveru s Carepackem se očekává, že poběží 4-5 let
    - pokud bude databáze klíčová pro firmu což je zřejmé není o čem diskutovat a disky koupit minimálně tři a RAID5
    - na core architektuře nebo nejmodernějších Xeonech kvůli spotřebě bych asi netrval vzhledem k trvanlivosti takového serveru by se mohlo vybírat pořád a říkat " tak a ted je to výkonější a žere to stejně jako tamten starší "
    Main PC: AMD Athlon 2500+@2300MHz,Abit NF7-S,Corsair 2x512MB PC3200 CL2,Barracuda 7200.10 320GB, Barracuda 7200.7+ 160GB,ATI Radeon 9600XT,Yamaha CRW-F1,Lite-On SOHW-812S,Zalman CNPS-7000Cu A,Zalman ZM80C-HP,Zalman ZM47-NB,Sun Microsystems 21\",IntelliMouse Explorer 2.0

Junior Member Avatar uživatele pEeLL
    Věk
    42
    Vliv
    0

co jsem cetl tak databazove servery maji mit hlavne hodne ram. a 512 mi prijde jako extremne malo.
    100% nejaky ten raid. nebo jiny zpusob zalohovani.

Senior Member Avatar uživatele globalkiller
    Rakovník (60km Praha,30km Kladno, 35km Louny)
    Věk
    41
    Vliv
    276

Hodně záleží na tý databázy když to bude 200MB databáze a přístupy dvou líných sekretářek tak je 512MB luxus, ale to by asi nesháněl profi server
    Main PC: AMD Athlon 2500+@2300MHz,Abit NF7-S,Corsair 2x512MB PC3200 CL2,Barracuda 7200.10 320GB, Barracuda 7200.7+ 160GB,ATI Radeon 9600XT,Yamaha CRW-F1,Lite-On SOHW-812S,Zalman CNPS-7000Cu A,Zalman ZM80C-HP,Zalman ZM47-NB,Sun Microsystems 21\",IntelliMouse Explorer 2.0

On je rozdíl mezi DB v tradičním chápání (Oracle, SQL, atd.) a "ABRA" ...

-HoNY-: celkem nejzásadnějším požadavkem k řešení tam je redundantní PSU, to u nejlevnějších serverů/casů ho prostě nehledej. Pokud jsi nenašel odpovídající konfiguraci u IBM/HP/Dell (jakože moc nechápu, jak je to možné - takovéhle servery normálně kupujeme), tak se zkus mrknout po nějakých tuzemských bastličích, kteří to staví na Intel/SuperMicro platformách (case+mobo+psu) a drží na to on-site záruky. Konfiguraci doporučuji následující (aby něco vydržela a měla rezervy):

Chassis: určitě slušný case, záleží jestli Tě pálí hlučnost nebo ne, obecně opravdu radši serverový case
    Mobo: server mobo s odpovídajícím chipsetem, v nouzi něco schopného např. od Supermicro - jde o spolehlivost o nic moc jiného
    CPU: obecně cokoliv, dual-core cokoliv je lepší, dual-core s víc cache ještě lepší (ale je to fakt celkem jedno, že je to slabé na hry neznamená, že je to slabé na server, tady jde spíš o limitaci při výběru kombinace mobo+cpu)
    RAM: 2x 1 GB jako minimum, tam opravdu není co vymýšlet, do budoucna budeš stejně pravděpodobně rozšiřovat
    Řadič: s on-boardem si zřejmě vystačíš, jen je potřeba počítat s tím, že při potřebě přejít na externí řadič budeš muset data vylít a pole buildnout znovu, do tohohle rozpočtu se Ti nevejde externí řadič ani náhodou
    Disky: vřele doporučuji klasickou konfiguraci - RAID1 systém (např. 2x 36 GB Raptory, případně jiné malé disky), RAID5 databáze + data (např. 3x WD3200YS a později přihození dalšího na hot-spare). Pro takovouhle aplikaci je to co do rychlosti, spolehlivosti a nakládání s daty (včetně recoveru) imho nejlepší, druhou variantou může být jeden RAID10 na všechno, ale to je horší řešení. Jinak ano, SATA na tohle stačí.

Pokud máte slušnou smlouvu s některým z těchhle dodavatelů (IBM/HP/Dell), tak se s tímhle do 35K imho vejdeš, max. si to objednáš (bez některých) disků a koupíš si je levněji v krámě a díky rozdílu v ceně se Ti do toho vejdou i nějaké hot- nebo cold- spary. Imho budeš mít problém se dvěma věcmi - ty redundantní psu a zálohování, které se Ti do té ceny prostě nevejde. To si tam započti, protože se bez něj obejdeš maximálně velice krátkodobě.

btw: nevím, proč je kritériem spotřeba. Kterou firmu zajímá, jestli bere server v loadu 150 nebo 350W? Zaprvé ho do full-loadu jen tak něco nedostane, zadruhé to je spotřeba asi jako osvětlení v kuchyňce ... A předpoklad toho, že servery hrozně žerou je mylný, v desktopech mají největší spotřebu grafiky, které v serverech prostě nejsou, mimoto málokterý Xeon má nějak větší spotřebu než desktopový ekvivalent, platí to pro starší i nové. Ty, které opravdu žraly, ty žádnou desktopovou alternativu neměly a taky by se do žádné takovéhle sestavy kvůli ceně nedostaly ...
    Naposledy upravil jan555; 17.08.2007 v 13:33.
    [PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
    [Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags
    You're guaranteed to miss 100% of the shots you don't take. (Wayne Gretzky)

jan555 to vystihl celkem presne. CO se tyce RAM myslim ze 2 GB je rozumna volba pokud chces usetrit 1Gb. Redundantni zdroj je myslim zbytecny. Pokud k tomu koupis UPS jakozto ze ji tam stejne casem das. Tak bych nemel strach. Navic zdroje na servery jsou pomerne dostatecne dimenzovane.
    MB:GIGABYTE UD3R, CPU:C2D E8400, RAM 2x 2048 MB A-DATA EE, GK: ASUS Matrix 4850, ZK: SB Audigy + CR Inspire 5300, HDD: Hitachi 250Gb + 500Gb + 640Gb, DVD Pioneer 106, CD-RW Teac 552E, Liteon 1693s, Monitor: Samsung 970p
    NTB: HP nc 6320

první rozunmý HP:
    http://h10010.www1.hp.com/wwpc/cz/cs...-78016519.html

Citace Původně odeslal Geeker Zobrazit příspěvek
    Redundantni zdroj je myslim zbytecny. Pokud k tomu koupis UPS jakozto ze ji tam stejne casem das.
    Ale když ten jeden zdroj shoří, tak je mi to platný jak mrtvýmu zimník. S UPSkama se počítá.

A nebudu za 20K kupovat pamět kterou v normálnim shopu koupím za desetinu. Ve výprodeji klidně i za 500ti kilo...
    Naposledy upravil -HoNY-; 17.08.2007 v 21:49.

Redundantní zdroj se vyplatí pouze u mission critical serverů - tam kde musíš měnit vadné věci za chodu (včetně zdroje). Podle popisu si myslím, že když server vypneš a hodinu nepojede, tak se nic moc nestane a na "dojetí" (než přijde novej) můžeš do servru lupnout jakýkoliv jiný zdroj z pracovní stanice. Nehledě na to, že zdroje odchází většinou při přepětí a pokud budeš mít obě větve redundantního zdroje napájené ze stejné zásuvky/UPSky, tak odejde celý.

Ad databáze, záleží na velikosti, počtu klientů a požadavcích na rychlost při čtení/zápisu. Pro velké databáze se co do rychlosti vyplatí SAS oproti SATA, ale jestli bude mít tak do půl giga, tak to není třeba řešit a server to se 2GB paměti vykryje keší.

Jinak paměti do serverů jsou trošku jiný, než ty, co se dávají do stolních PC. Servrové paměti jsou Registered a mají ECC, což je (celý server) činí odolnějším vůči chybám, ale taky zvedají jeho pořizovací náklady. 512MB je na server málo, to ti sežerou samy Windowsy a už nic nezbude na aplikace (SQL) a vyrovnávací paměť. Fakt naprostý minimum je 1GB a rozumné minimum jsou 2GB.
    Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím hodnocení/reputaci/karmu - prostě ikonku s vahami pod avatarem.

Kdo vás kdy a za co ohodnotil uvidíte ve svém Uživatelském panelu.

Citace Původně odeslal Paolo Zobrazit příspěvek
    Jinak paměti do serverů jsou trošku jiný, než ty, co se dávají do stolních PC. Servrové paměti jsou Registered a mají ECC, což je (celý server) činí odolnějším vůči chybám, ale taky zvedají jeho pořizovací náklady. 512MB je na server málo, to ti sežerou samy Windowsy a už nic nezbude na aplikace (SQL) a vyrovnávací paměť. Fakt naprostý minimum je 1GB a rozumné minimum jsou 2GB.
    však somzřejmně V moje "domácí" VIA schroustla tyhle z výprodeje po 500kč
    http://www.wintecindustries.com/orde...oduct_id=19246
    a předtím jsem tam používal výprodejový 2x128 + 256MB všechny dávali byz problému 2-2-2-5 2.5V @333. I kdybych do toho serveru musel donést na pár týdnů svoje z bomu tak se nic neděje

Citace Původně odeslal dell.cz
    2GB DDR2 SDRAM 667MHz Memory (2X1B dual ranked DIMMs) (přidat 7 200,00 Kč)
    Citace Původně odeslal levi
    2048MB DDRII 667 ECC FB Dimm KINGSTON cca 3400 bez DPH
    Obyč reg ECC je u Dellu 2x draží než FB DIMM v Levi...

Citace Původně odeslal -HoNY- Zobrazit příspěvek
    Obyč reg ECC je u Dellu 2x draží než FB DIMM v Levi...
    To je klasika, Kingston (ale nejen on i Transcend a další) mají přímo replacementy po značkách a typech, kde garantují kompatibilitu a jsou řádově levnější než originály (a právě je - dnes už obvykle - možné vyhmátnout i paměti s negarantovanou kompatibilitou, které jedou v pohodě). Taky proto najdeš dobře v půlce notesů/serverů/workstation např. od IBM docpané paměti od Kingstonu .
    [PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
    [Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags

Přiojuji se k názoru, že redundantní zdroj ne... RAM určo 1G a více (2G je dobrý základ) méně bych nešel. Disky bych zvolil RAID 5 (3xcosi; 2xraptor + raid 5 nezní vůbec špatně) stačí sata. Deska + CPU tam je to jedno...
    Naposledy upravil Vinc Black; 19.08.2007 v 12:56.
    5D;550D; 17-40/4;50/1,8 II;100/2;Tamron 28-75/2,8; Biometar 85/2,8; Flektogon 50/4; Speedligt 430EX; Metz 30BCT4; Olympus OM4T,50/1.4,28/2.8; Minolta Himatic-F; Praktica MTL 5; Smena 8M Lubitel2; Belfoca 6x9 :) (to v avataru je bajkovej poezing matrix, jen kdyby nekdo nepoznal;))
    http://vincblack.deviantart.com/

Na druhou stranu se tim da eliminovat vadna UPS v praci nam jede nejdulezitejsi server s 2x zdrojem na dvou ruznych UPSkach a kdyz se nedavno jedna (APC) rozhodla, ze se proste jen tak vypne, tak se nic nestalo
    Citace Původně odeslal Vinc Black Zobrazit příspěvek
    Přiojuji se k názoru, že redundantní zdroj ne... RAM určo 1G a více (2G je dobrý základ) méně bych nešel. Disky bych zvolil RAID 5 (3xcosi; 2xraptor + raid 5 nezní vůbec špatně) stačí sata. Deska + CPU tam je to jedno...
    desktop: i5-2500K@3700MHz, MSI P67A-C43-B3, 2x4GB Kingston Value, Sapphire 5850 Xtreme 1GB 850/1100, 2xWD10EALX fake RAID-1, LG W2600HP-BF S-IPS,Razer DiamonBack, Seasonic SS-400ET-F3, Windows 7 x64 SP1 + ubuntu x64
    notebook: IBM T41p, 1.7 Pentium M, 14" 1400x1050, 1.5GB RAM, 40GB 4200r, Ubuntu 9.04
    ultraportable: IBM X41, 12" XGA 1.5GHz Dothan, 2GB RAM, 32GB CF Pretec 233x SSD, Ubuntu 9.10
    repro: Teufel Concept E Magnum PE 5.1

no stat se muze, ale vypadek bude kolik 10 minut za rok? to se spis pokazi neco jinyho
    5D;550D; 17-40/4;50/1,8 II;100/2;Tamron 28-75/2,8; Biometar 85/2,8; Flektogon 50/4; Speedligt 430EX; Metz 30BCT4; Olympus OM4T,50/1.4,28/2.8; Minolta Himatic-F; Praktica MTL 5; Smena 8M Lubitel2; Belfoca 6x9 :) (to v avataru je bajkovej poezing matrix, jen kdyby nekdo nepoznal;))
    http://vincblack.deviantart.com/

Citace Původně odeslal Vinc Black Zobrazit příspěvek
    no stat se muze, ale vypadek bude kolik 10 minut za rok? to se spis pokazi neco jinyho
    Zase to nebagatelizujte . Redundantní PSU je rozhodně užitečná věc, ale záleží ovšem na aplikaci. Pokud víte, že se bez serveru pár hodin obejdete (a z toho pohledu ho nakonfigurujete), tak skutečně potřeba nejsou. Na business-critical aplikaci jsou zcela nezbytné a prostor mezi těmito dvěma stavy je jen na uvážení investora, resp. počtu userů a měrné ceny jejich času a hodnoty jejich práce .

Citace Původně odeslal jan555 Zobrazit příspěvek
    To je klasika, Kingston (ale nejen on i Transcend a další) mají přímo replacementy po značkách a typech
    Já si koupil ve výprodeji Wintec. Jeden má chipy Infineon, druhý Microny. Na obou nálepka "TYAN Certified" ))

Vím o čem mluvím, po HW stránce bych ten server neměl problém rozchodit. Pár jetých serverů mi pod rukama prošlo, ruzný updaty firmwaru se mi povedly hned na poprvé... Jen škoda, že je SCSI a SAS tak drahý, doma mám 10/15KRPM SCSI ve všech počítačích a mám s nima jen ty nejlepší zkušenosti.

Oprovdový strach mám jen z Win2003, ve škole mi to s nima nijak dobře nešlo. :-\ Snad to nějak zvládnu.

Pokud víte, že se bez serveru pár hodin obejdete (a z toho pohledu ho nakonfigurujete), tak skutečně potřeba nejsou.
    Tam jde o základní věc. Je zbytečný platit 10K navíc za servisní zásah do 4h, stačí následující den. Na serveru se rozsvítí červená kontrolka, že nejede zdroj, v klidu se jim zatelefonuje a druhý den dojedou a vymění ho. Nic se nemusí zbytečně hrotit a server pořád pojede.
    Naposledy upravil -HoNY-; 20.08.2007 v 18:35. Důvod: doplněno z duplicitního postu

Tak ono tam jde hodně taky o to (jak psal Petrik), že každý zdroj můžeš napájet odjinud - a pak je riziko výpadku na konto zdroje a čehokoliv před ním značně eliminované. Ale to je se vším, prostě pokud si už někdo pořídí server, který má redundantní PSU, možnost spare pamětí a spare disk(y) v RAIDu, tak se počet komponent, které mohou odejít a znamená to problém, minimalizuje defacto na mobo, řadič a backplane. A ani jedna z těch komponent není obvykle zvlášť poruchová - mobo a řadiče v dobrých serverech vydrží a když už něco, tak odejde obvykle backplane a to je prkotinka (stačí přešroubovat a flashnout firmware a jede se dál).

Talking Re: Levný server (Core architektura, redutantní zdroj, SATA RAID)

Win2003 server si uzij, preji mnoho zabavy ja se s nima trapil dva dny a pokud to nebude vylozene nezbytne, nikdy vice. Zlaty linux
    Citace Původně odeslal -HoNY- Zobrazit příspěvek
    Já si koupil ve výprodeji Wintec. Jeden má chipy Infineon, druhý Microny. Na obou nálepka "TYAN Certified" ))

Vím o čem mluvím, po HW stránce bych ten server neměl problém rozchodit. Pár jetých serverů mi pod rukama prošlo, ruzný updaty firmwaru se mi povedly hned na poprvé... Jen škoda, že je SCSI a SAS tak drahý, doma mám 10/15KRPM SCSI ve všech počítačích a mám s nima jen ty nejlepší zkušenosti.

Oprovdový strach mám jen z Win2003, ve škole mi to s nima nijak dobře nešlo. :-\ Snad to nějak zvládnu.

Tam jde o základní věc. Je zbytečný platit 10K navíc za servisní zásah do 4h, stačí následující den. Na serveru se rozsvítí červená kontrolka, že nejede zdroj, v klidu se jim zatelefonuje a druhý den dojedou a vymění ho. Nic se nemusí zbytečně hrotit a server pořád pojede.
    desktop: i5-2500K@3700MHz, MSI P67A-C43-B3, 2x4GB Kingston Value, Sapphire 5850 Xtreme 1GB 850/1100, 2xWD10EALX fake RAID-1, LG W2600HP-BF S-IPS,Razer DiamonBack, Seasonic SS-400ET-F3, Windows 7 x64 SP1 + ubuntu x64
    notebook: IBM T41p, 1.7 Pentium M, 14" 1400x1050, 1.5GB RAM, 40GB 4200r, Ubuntu 9.04
    ultraportable: IBM X41, 12" XGA 1.5GHz Dothan, 2GB RAM, 32GB CF Pretec 233x SSD, Ubuntu 9.10

To je spíš řečnická, ale nevím, co je za extra problém s W2K3? Kdyby šla řeč o active directory, tak tam bych tomu - bohužel - rozuměl už mnohem líp ...

No ono treba zprovoznit licencovani RDP useru je docela zabavicka, ale to se jeste da. Ale zprovoznit tiskarny pro RDP uzivatele, to uz je fakt husty. Nevim, zda to je uz opravene, ale v 64-bit EN verzi pred cca rokem sla zvolit tiskarna jako vychozi jedine pres MS office tak, ze se kliklo na ikonku tiskarny a ono to napsalo ze neni zvolena vychozi tiskarna a pak se vybrala a zvolila a hotov. Nijak jinak to vazne neslo, stravil jsem s tim cca den a pul. A jinak kdyz jsem z domova pres RDP stahnul updaty a dal reboot a ono to nenajelo, protoze kdyz se to rebootne z RDP tak to proste nenajede (to neni bug, ale feature) tak jsem myslel, ze to rozkopu...
    A ze pro Win2003 64-bit nejsou ZADNE ovladace, s tim se proste clovek musi holt smirit. To uz je na tom linux co se ovladacu tyka vazne o dost lepe
    Ale jinak musim uznat, ze to je vcelku zivotaschopny system, protoze kdyz jsem tam nainstaloval NOD32 ktery jeste zrejmne nebyl dostatecne kompatibilni, tak se to kazdych 5 minut natvrdo resetlo a takto to jelo dva dny nez se a to prislo...a wokna stale funguji
    To je spíš řečnická, ale nevím, co je za extra problém s W2K3? Kdyby šla řeč o active directory, tak tam bych tomu - bohužel - rozuměl už mnohem líp ...
    Naposledy upravil Petrik; 20.08.2007 v 19:24.

rPSU se zda opravdu zbytecny, zvlast v pripade, ze nemas kazdou vetev napajenou uplne jinak ... a radsi 4hr support, nez za podobny penize rPSU

kupovat 5 ruznejch disku do 2 poli mi prijde taky zbytecnej overkill... mit R1 z raptoru na system je sice hezka machrovinka, ale ten system bootuje jednou za uherskej rok a pak uz se z disku moc necte ...

RAID5 s 3mi disky + 1 spare, pripadne 4+1, bez problemu obslouzi 10 uzivatelu ucetnictvi a pokud koupis 320ky, nebo 500ky, tak zazalohuje celou firmu vcetne dvou sousednich... v tomhle pripade bych spis investoval do HW raid radice ...

a z my zkusenosti s dellem, se neboj toho, ze za upgrade pameti (ber 2G minimalne) chtej silenej balik. napr u dellu se webovy ceny vubec neshodujou s tim, co se od nich necha ziskat v individualni nabidce ... tady na foru je urcite mimo me jeste nekolik lidi, kteri ti to radi zaridi, pokud sam nemas nejaky kontakt. (z posledni pameti notebooky vyhonene na webu asi na 80kkc, s vyslednou cenou lehce pres 40)

spis nechapu, proc nechces skladacku, kdyz do toho hned vzapeti nacpes 'cizi' komponenty ...

Paolo: pro vsechny servery s intel chipsety plati akorat ta podpora ECC (ktera navic neni tak uplne nutna, i kdyz je hovadina se ji vzdavat). Registered jsou z 95% jen MP (neplest s MC) servery - resp. ty, ktere podporuji vic jak 4 moduly. Navic v dnesni dobe uz to neni Registered ale Fully Buffered (FB DIMM).
    Hrrrr, will you stop using people as human driven search engines? Google.com has all the answers you need.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání