Já taky nepsal, že je to nějaký extra špatný foťák. Já psal, že tomu Sony nic moc nepřineslo a že je to "rychlokvaška" z důvodu využití boomu DSLR. Kdyby si dali pár měsíců R&D navíc, dopadlo to s potenciálem Sony jinak.
Aktuální objektivy Sony (a předtím Minolty) se obecně dělí na pár levných low-end skel (18-70, 18-200, 24-105, 75-300), která opravdu stojí za starou bačkoru, na ještě míň high-end skel (70-200/2.8SSM a 300/2.8SSM), která jsou opravdu dobrá a v rámci konkurence také zcela nesmyslně drahá a na objektivy mezi, které stojí jako prosumer, ale obvykle spíš jako high-end a žádný high-end to není. Výjimkou je tak možná (Tamron) 17-35, který je slušný a ne extra drahý. Tam fakt nevidím co, nabídka objektivů není z nejlepších, jejich členění do kategorií je nepochopitelné a cenová politika naprosto šílená.
btw: např. absence delšího slušného telete v nabídce je nepochopitelná, stejně jako na to konto stále přetrvávající reflex lens ... (a když vidím tohle sklo nějakého Minoltistu vychvalovat, tak se neubráním tomu, aby mi to nepřišlo prostě komické)
To je jiná pohádka, vyšší analogová těla Minolty byla špičková, nakonec úspěch Dynaxu 7D měl značný základ v ověřených postupech analogového bratříčka. Jenže z toho nejlepšího na D7D toho na D5D a hlavně následně Alphě už moc nezbylo ...
Tohle zase nevím já - fotil jsem s D7D a 5600HS a tenhle blesk mi přišel být po všech stránkách zcela konkurenceschopný ...?
Díky za info, už jsem to taky našel - není to opravdu triviální a v ruce jsem je neměl. (na Nikonu je to MF only)
Tohle sklo jen potvrzuje nesmyslnost počínání Sony. Chvíli jsem ho měl v ruce a určitě bych neřekl, že je špatné. Ale máme tu trh a za cenu kolem 22000 (!) tedy špatné je, nebo není špatné a je ukrutně předražené (prašť jak uhoď). Opticky je imho velmi slušné, nic víc (špičkovou obrazovou kvalitu si představuji ještě trochu jinak), pěkná je na něm min. ostřící vzdálenost. Ale za tuhle cenu prodávat celoplastový nesealovaný objektiv s průměrnou světelností alespoň mně připadá jako nehoráznost, dobře 10K z ceny je jen za modré logo. (nakonec se stačí podívat např. na parametricky velmi podobný Nikkor 18-70 a jeho cenu - a třikrát horší tedy fakt není) Za ty peníze bych si osobně koupil něco jako Tamrona 17-50/2.8 a zbylo by mi např. na ultrawide nebo telemakro ...
Sony musí nutně uvést schopného nástupce, obměnit nabídku objektivů a snížit jejich ceny. V současné chvíli si prostě jinde než v low-endu těžko škrtne (a můžu říct, že z toho radost nemám a těším se, až z nich vypadne to, co jsem třeba já předpokládal už u Alphy - a nemám pochybnost, že budou-li chtít, taky se tak stane).
(aby se zase někdo neošíval, tak ano - jsou to moje subjektivní dojmy, nikoliv interpretace obecně platných faktů)