Výsledky 1 až 11 z 11

Téma: Zmena pismena disku bez poskodenia dat

Standardní Zmena pismena disku bez poskodenia dat

Instaloval som si win na novy sata disk. Mam jeden sata disk rozdeleny na dva a jeden ata. Pri instalacii mi vzdy pridelil pismeno C ata disku. Tak som ho odpojil ale aj tak nemal win pismeno C. Skusal som zmenit pismeno jednotky cez partition magic ale system mi uz nenabehol. Tak by ma zaujimalo ci sa da nejako zmenit pismeno jednotky kde je windows na C, momentalne je to E, tak aby mi vsetky programi fungovali normalne. Nejde o nic hrozne, ale zvyk je zvyk.
    Drupal freelancer

Senior Member Avatar uživatele Pitrs82
    Věk
    42
    Vliv
    284

Standardní Re: Zmena pismena disku bez poskodenia dat

Citace Původně odeslal SonnY Zobrazit příspěvek
    Instaloval som si win na novy sata disk. Mam jeden sata disk rozdeleny na dva a jeden ata. Pri instalacii mi vzdy pridelil pismeno C ata disku. Tak som ho odpojil ale aj tak nemal win pismeno C. Skusal som zmenit pismeno jednotky cez partition magic ale system mi uz nenabehol. Tak by ma zaujimalo ci sa da nejako zmenit pismeno jednotky kde je windows na C, momentalne je to E, tak aby mi vsetky programi fungovali normalne. Nejde o nic hrozne, ale zvyk je zvyk.
    Kdysi sem mel ten samej problem, bohuzel se mi ho neporadilo vyresit jinak nez zkopirovanim vsech dulezitych dat z onoho disku, kde sem chtel mit system nekam jinam a znovu ho spojit, pak ho naformatovat a rozdelit (i me to Partition Magic nechtel prejmenovat). Takze i me by se hodila rada, jestli to vubec jde nejak provest (pokud se mi to zase nekdy omylem podari zpackat).
    Fractal Design R3 Define, Corsair CS650M, Gigabyte Z97-X Gaming 3, Core I5-4690K (Scythe Ninja 3 + Fractal Fan), Kingston 2x8 Gb 1600 Mhz, MSI TwinFrozr GTX780, SSD Intel 520 120 Gb, WD Red 3Gb, LG GSA-H60L Black, Logitech G400s, Hp OEM flat keyboard, Samsung 214T.

Tiez som to parkrat videl - a vzdy to skoncilo preinstalovanim celych windows. Cesty k suborom su nasrate v celom registri a este vselikde inde, takze je to dost problem.
    Naposledy to bola instalacia na barebone od Asusu s integrovanou citackou kariet. Citacka bola C, D, E (ci kolko pismen) a disk az na konci za tym. Takze odpojit citacku, cele preinstalovat a zase zapojit...
    1: Asus P2B 1.10 • Celeron 1100@1364/1.8V • 512MB SDRAM • Samsung SP1213N+WD AC28400 • Toshiba XM-6402B+SD-M1212 • PowerColor AR2L Radeon 9100 64MB • 3C900-Combo • Bt848A • ASB-3940UA • AWE-64 • DTK PTP-3007 • VisionMaster 405 • Umax UC630 • Star LC24-200 Colour 2: PCPartner TXB820DS • Cyrix MII PR300/1.8V • 256MB SDRAM • 2xSamsung HD400LD+IT8212F • Accesstek CW4001 • LS-120 • Mystique 4MB • Millennium II 4MB • 3C509 • CMI8329A+Dream MIDI • ADI ProVista E44 • SyncMaster 203B Notebook: DTK FortisPro TOP-5A • P166MMX/1.8V • 80MB EDO • Hitachi 5K80 40GB • 12,1" TFT Router: A-Trend ATC-1425B • i486DX 50@33/5V • 48MB FPM • WD AC14300 • UMC UM9003F • HP PC LAN 16/TP+ Car: Mazda 323P BA • Z5 1489ccm, 65kW@5500rpm, 134Nm@4000rpm

Já vždy při instalaci nastavím všem partition (kromě té, na kterou půjde systém) příznak HIDDEN. Instalátor je nevidí a přidělí správně písmenko C. Po nainstalování windows jim příznak odeberu.

Prý lze změnit písmenko i systémové partition, ale je třeba opravit všechny cesty v registrech, a na to bych si netroufal. Chvíli jsem googlil, ale bez výsledku. Radši to přeinstaluj.
    Gigabyte GA-MA78G-DS3H, Athlon 64 X2 5050+, 6GB RAM, 2X WD6400AAKS 640GB, integrovaný zvuk i grafika, zdroj SEASONIC S12-550 Energy+, AverTV DVB-T Volar X, Samsung SH-203B, Logitech MX-518

No ja som ten ata disk odpojil a particia na sata disku so subormi tusim oznacenie D. Lenze aj tak mi pri instalacii na druhu particiu windows pridelil opismeno E. Takze teraz mam na E system a na C subory(zmenil som z D na C), F dvdrw a G ata disk. Akoze kaslem na to, nemam chut instalovat windows 10x len koli tomu aby to bolo vsetko pekne po starom na Ccku, ale divim sa preco to ten prudko inteligentny operacny system od najlepsich programatorov na svete ktorych zamestnava mocny microsoft, neviem spravit pekne po starom len preto lebo je to sata disk? moze to byt tym ze zalezi na tom v ktorom porte je disk napojeny?
    Drupal freelancer

Změnit písmeno syst. disku neni tak těžký, několikrát sem to musel už absolvovat, většinou když jsem provedl změny v multiboot konfiguraci a systém se zbláznil.

V registru si najdi větev Hkey_Local_Machine\System\MountedDevices a položky, které začínají výrazem \DosDevices

Teď je potřeba upravit položky např. \DosDevices\E: přepíšete na \DosDevices\C:

Asi to nemusím připomínat, ale:
    1. C: nesmí už jinde existovat (předtím si to písmeno event. uvolni přes správce disků)
    2. při chybě už OS nenaběhne
    3. doporučuju zálohu

nicméně, mě to vždy zabralo
    PC: GA-EP45-DS3R | E8400 + Ninja | 8GB | 80GB SSD X25-M | Zotac 9500GT | Asus Xonar DX | 2x Hauppauge WinTV HVR-1300 | Enermax MODU82+ 525W | Lancool K1
    Foto: Canon 20D | Tokina 12-24/4 | Canon 24-105/4 L IS USM | Canon 50/1,8 | Giottos MTL3361 + 1301-621C | Nodal Ninja NN5

Mel jsem stejnej problem. Pomohlo jen zakazani ATA radice na desce (jen pri instalaci)

Member
    Vliv
    280

Nazdar. Minulý týden jsem to právě dělal. Kámoš má syna, který mu už podruhé totálně zaviroval komp, na kterém má účetnictví a tak jsem mu přidával druhý disk, aby jel každý na svých XP na svém disku a neviděl na druhou instalaci. Na jednom disku jsem udělal normální (bootovatelnou) instalaci XP (tam bylo C:\ normálně) a na druhém jsem udělal bootovací partition cca 70MB pro double boot + druhou instalaci XP. Tam samozřejmě C:\ získala partition, ze které se bootuje a instalace XP dostala D:\, což se mi nelíbilo, protože by byl z toho na větvi...
    Udělal jsem to tak, že jsem nejprve nainstaloval Partition Magic a použil tool na převod písmena disku v registrech (tj. D: na C: ), jakoby už bylo změněné. To upraví obrovké kvantum údajů v registrech, ale bohužel ne všechno, takže jsem ještě ručně přes regedit vyhledal všechny výskyty řetězce "D:\" a ručně to opravoval na "C:\" (řádově desítky výskytů). Nakonec jsem přejmenoval klíč HKLM\SYSTEM\MountedDevices\DosDevices\C: na DosDevices\S:, takže partition, ze které se bootuje získala S: a DosDevices\D: jsem změnil na DosDevices\C:. Pochopitelně už systém po těchto akcích nešel normálně rebootovat, takže jsem to udělal natvrdo. Po novém bootu najel systém přesně podle mého přání s C:\ na disku s Windows. Pak už jsem jen upravil boot.ini pro volbu bootu do druhého systému. Po nabootování do druhého systému jsem v něm bootovací partition (původně dostala D:\ ) změnil v registrech (DosDevices\D:) obdobně taky na S:\ - tam není třeba hledat jiné reference. Uvolněné D:\ jsem pak dal vypalovačce, jak byl zvyklý a bylo hotovo.
    Naposledy upravil Karel_M; 12.08.2007 v 10:05.

Můj komp (Windows 7 Ultimate x64 / Windows 8.1 Pro):
    case CM 690 Advanced + TT ToughPower W0116R 750W, Intel Core i7 3820 + Noctua NH-D14 SE2011, 16GB Corsair Vengeance Low Profile Black 1866MHz, deska ASUS P9X79, graf. ASUS GTX680-DC2O-2GD5, 2x 320GB SATA2 + 2x 1TB SATA3, ASUS DRW-24B5ST

Na tu zmenu pismena systemovyho disku mel Partition Magic MapDrive, nebo jak se to jmenovalo - nadefinovala se zmena pismena a on pak prolez celej system a vsude ty pismena premapoval. To jste zkouseli?
    Loading signature [ FAILED ]

Member
    Vliv
    280

Citace Původně odeslal admix Zobrazit příspěvek
    Na tu zmenu pismena systemovyho disku mel Partition Magic MapDrive, nebo jak se to jmenovalo - nadefinovala se zmena pismena a on pak prolez celej system a vsude ty pismena premapoval. To jste zkouseli?
    To je právě ten tool, který jsem použil, ale bohužel to neudělá v registrech všude - dost věcí vynechá. Proto je ještě třeba registry prohledat v regeditu a opravit zbytek ručně...

Můj komp (Windows 7 Ultimate x64 / Windows 8.1 Pro):
    case CM 690 Advanced + TT ToughPower W0116R 750W, Intel Core i7 3820 + Noctua NH-D14 SE2011, 16GB Corsair Vengeance Low Profile Black 1866MHz, deska ASUS P9X79, graf. ASUS GTX680-DC2O-2GD5, 2x 320GB SATA2 + 2x 1TB SATA3, ASUS DRW-24B5ST

Senior Member mince
    Vliv
    299

Já přidám jednu připomínku k tématu, které se tady vyskytlo. Pokud máte zapojenou čtečku karet a při instalaci to dělá popisovaný problém, že systémový disk je zařazen až za čtečky, nemusí se při instalaci čtečka odpojovat.
    Postačí při samotné instalaci vytvoření oddílu na disku, přiřadí se zmíněné písmeno na konci, poté ihned odstranění oddílu a při znovuvytvoření je již disk normálně označen jako C:\
    Naposledy upravil Millisx; 22.08.2007 v 13:24.
    MB G... a to už taky není pravda ;)
    A nekřičte na mě, pokud jsem plácnul nějakou hloupost ...........

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání