Souhlas, Sony jsou skutečně velmi dobré a čím vyšší model, tím je to víc vidět.
To je otázka pohledu. Když vynechám modely, které defacto nemají konkurenci a kde se o ceně nemá smysl ani moc bavit (je to v rovině chci a zaplatím/nechci), tak právě kvalita je u Sony hodně dobrá a v ceně se mj. odrážejí také často až neskutečné softwarové bundly. Za design a značku se samozřejmě platí, ale pokud si člověk napočítá ten soft, dojde u Sony často k zajímavým závěrům ...
Tak osobně hodnotím dosavadní přechod notebookové divize z IBM na Lenovo prakticky jen pozitivně. Lenovo to u tradičních řad dost trefilo a zachovalo všechno, co mělo a přitom je zmodernizovalo (viz např. zavedení volitelných wide displejů, atp.) a cena šla dolů, přitom servisní síť a podmínky po IBM zůstaly ...
U budget notebooků je přínos Lenova ještě mnohem větší a zajímalo by mě celkem, kdo že Lenovu i v téhle třídě vyčítá kvalitu? Já naopak četl snad jen chválu, v ruce jsem měl teď notesy řady 3000 (C200 a N100) a s ohledem na výbavu a build bych jim při téhle ceně nevyčetl vůbec nic, nakonec podobně je na tom zaplaťpánbůh taky HPčko. A zůstat to při starém, tak by těžko hrozilo, že si dnes koupíte notebook IBM v (pro běžného uživatele) plné palbě pod 20K s daní. A subj. je úplně jedno, jestli vyvinulo nějaký notebook Lenovo, nebo IBMko - z většiny to totiž jedno a to samé jest a i na těch low-endech to je dost vidět.
Dost mi vadí častá a nesmyslná averze vůči Aceru. Celé je to především kvůli tomu, že Acer nabídl první oholené plastové notebooky za pár šlupek, které si mohl koupit každý. Tak si je "každý" koupil a pak zjistil, že není notebook jako notebook, navíc vzhledem k marketsharu (nejvyšší retail prodeje v ČR) to bylo hodně slyšet. To, že to nebyly žádné hvězdy, o tom není sporu, ale to neznamená, že by byl Acer obecně špatný. Já měl dva vysoké modely Aceru a neměl jsem s nimi vůbec žádný problém (což - zřejmě shodou okolností - nemohu o žádné jiné značce s výjimkou Sony říct) a kdo měl v ruce něco z nových řad na Santa Rose, tak taky ví, že je to vzhledem k ceně zpracováním spíš jedno z nejlepších než naopak. A Acer aspoň neměl nikdy takové průsery jako Toshiba ...
Osobně jsem s obecným vývojem alespoň trochu "značkových" notebooků (HP, Lenovo, F-S, Acer, Toshiba, atd.) aktuálně dost spokojený a nikdy dřív nebyl poměr value/money u těchhle firem tak dobrý, jako dneska. Čestnou výjimku tvoří stále zhovadilý Dell, který je schopný koncákům nabízet notebooky v odpovídajících konfiguracích v řádově vyšší ceně než konkurence a příplatkové položky v ceně i trojnásobné oproti např. HPčku. Čekal jsem, že s řadou Vostro se to konečně změní a taky že ano - v USA jsou za babku, v Evropě jsou to nejlevnější Delly a u nás jsou dražší i o víc než 50 procent než venku ...
btw: pokud chcete WSXGA, tak se mrkněte na HP 6710 - Santa Rosa s WSXGA jde i dost pod 30K s daní, jen dodání jsou kvůli náběhu delší.