Aaaah, jen sem hodim menší dodatek.
Tehdy rozdíly v chipsetu byly, a to mnohem větší jak dnes. Dneska to máš tak maximálně 10% výkonu mezi nejlepšim a nejhoršim chipsetem a to to docela přehánim. Dřív to bylo mnohem drastičtější. Pamatuju na mou 486, u který víc jak na frekvenci záleželo na tom, jaká je FSB, jak velkou tomu člověk narval L2 cache, a především jak velký měl latence do tý cache a taky latence do ram. Amd 5x86(říkám jí DX5, protože to odpovídá DX5) na 160 byla se špatnym nastavenim naprosto rozebrána klidně DX4 100mhz taky od AMD. Bohužel, tehdy se požadavky udávaly v mhz a že to neni pro výkon to hlavní se moc neřešilo. Nejhorší byly desky co tohle v biosu neumožňovaly nastavit. Dále pak se muselo switchvat co je tam za CPU. Stačil jeden jumper blbě a deaktivovala se třeba Writeback zapisování do cache a rázem jste ze své DX4 měli výkon DX2, ale jelo to a tak to většina lidí nechala, i firmy. Benchmarklovali a ladili jste ty systémy tehdy? Vůbec nejhorší bejvávalo nechat v biosu cokoliv na auto - to bylo automaticky co nejpomalejc, jen aby to bylo stable. A výběr samotného chipsetu byl taky důležitej. Šlo o podporu ECC pamětí a podobně. Na můj vkus je nejlepší 486 chipset co se výkonu týče jednoznačně SiS 496/497. Tehdy byly slušný i ALI ještě, UMC, pomalaá mi přišla VIA, to byly vždycky šmejdy.
Dřív jsem měl divnej cíl a to postavit tu nejrychlejší 486. A nakonec byla AMD X5 133 mhz (4x33) @ 150mhz (3x50) 512kb L2 cache agresivní letence (to tvalo než jsem sehnal tu co to zvládala) a 64mb ram. Deska měla chipset SiS496/497 a pro tenhle systém nebyl problém porazit Pentium 90. Pokud jsem vše nechal na defaultu což měl bejt ekvivalent P75 tak se k němu ani nepřiblížil.
U pentií se tohle zlepšilo, už žádný rozsáhlý switchování, nastavení biosu ovlivňovalo výkon jen trochu. Takže lidi měli radši pentia spíš proto, že šly vždy slušně, kdežto se 486 se to muselo drobátko umět aby něco předvedla.
Jo a Amd 486DX4 100@120 měla ve svý době mnohonásobně lepší poměr cena/výkon než jakékoliv pentium.
A Intelu se nedivim, že Pentium jako značku zahodil. Po tom co předvedlo P4, od začátku až do konce v podstatě, už by se tomu lidi spíš smáli.

Odpověď s citací

VIP