No, já teda aspoň rozepíšu ty protiargumenty. Budu jmenovat vždy CPU na stejný výrobní technologii, ale s menší plochou jádra nebo jinak ořezané a vliv tohoto na OC.
AMD:
Athlon Thunderbird vs Duron Spitfire.... Thunderbird se dostal až k 1,4ghz časem oficiálně, Spitfire Durony jsem neviděl přetaktovaný na víc jak 1,2.
AthonXP Palomino vs Duron Morgan - Nejlepší Palomina šly k 1,8ghz, chtěl bych tam Morgana vidět. Stejná výrobní technologie, stejná architektura, menší čip, míň tepla... ale.....
Athlon XP TB, vs Duron Applebred (TB s odpojenou 3/4 cache) - OC naprosto stejná.
AthlonXP Barton vs Athlon XP Thorton (barton s odpojenou 1/2 cache) - žádnej rozdíl, spíš Bartony byly lepší kousky.
A na závěr perlička: K8 z první generace - Athlon FX55 Clawhammer = 2,6ghz, OC tak na 2,8. 1mb L2 cache , 130nm výrobní postup, plocha čipu největší co kdy AMD u singlecore mělo. A proti němu postavim novýho A64 vyráběnýho 65nm, kterej má poloviční cache, zanedbatelnou plochu čipu, teplotu, spotřebu atd, ale že by ho OC válcoval? Fakt ne. Podobně se to dá říct o sempronech.
Intel:
P3 Coppermine vs Celeron - hups rozdíl 256 versus 64kb cache, většina šla točit k tomu GHZ, P3 stejně jak celeron, jen měla velkou FSB, což limitovaly desky, ale na I820 kde šla FSB k 200 jsem si ověřil, že OC je naprosto stejná.
P3-S Tualatin versus Celeron Tualatin 512vs256kb chache - stejnej OC.
P4 Willamate, vesměs hrozná OC, oba nastejno.
P4 Northwood - Celeron šel točit líp, ale měl 1/4 cache a na 3ghz ho starej Tualatin porazil s 1ghz. Celeron NW spíš nefungoval, konfliktila se tam malá L2 s prefetch do ram atd.
P4 Prescott - když ho uchladíš, tak ho dobře přetočíš taky.
Core2 Duo - Conroe 4m versus Conroe s půlkou vypnutou = naprosto stený OC, záleží jen na kusu.
Core2 Duo - Conroe (jakejkoliv) vs Allendale - Allendale má už jen 2mb z výroby, přesto, většinou horší OC.
Tak teď vysvětluj......................
Jo a jen tak bokem, mam E4300 s jádrem Conroe, těch moc nebylo co, většina byla Allendale, až bude pořádná deska tak uvidim co z toho dostanu, měl jsem radost, když jsem zjistil že je to Conroe, protože to znamená lepší šance v OC.
Edit: Teď jsem si všimnul že má ban, tak si to nepřečte, škoda.

Odpověď s citací

...Brisbany jsou nejlepe taktovatelne procaky rady K8, bezne 3,1Ghz cokrat i bez zvyseni napeti...S napetim kolem 1,5V a prislusnym vzduchovym chlazenim+kvalitni deskou jdou na 3,5-3,9Ghz.