Tak se tak trochu vyjádřim taky k tomuhle threadu.
Servis, kde neni možná osobní komunikace a osobní předání, úplně zavrhuju a výrobek od takové firmy bych si nekoupil, protože posrat se může cokoli a v reklamačním protokolu si toho lidi dovolí víc než osobně do očí. Když jsem si já kupoval kdysi jeden ASUS (předchozí notebook, měl jsem ho asi půl roku), tak jsem jako jeden z kladů bral, že tu mám v Praze servisní středisko a že to nemusim nikam posílat. Bohužel tou dobu už ho zrovna rušili, takže když mi začalo padat smetí mezi displej a podsvětlovací lampu, tak už mi ho v Praze nevzali a řekli ať ho pošlu do nového servisu v Ostravě. To jsem si rychle rozmyslel a řekl jsem si, že ho tam s jednou závadou určitě posílat nebudu a že si počkám ještě aspoň na jednu další. S notebookem jsem byl nespokojen ani ne tak proto, že by to byl špatný notebook (až na to že větrák jel v kuse, což je bohužel faktem snad úplně všech asusu*), ale protože parametry nebyly takový, jak bylo slibováno na všech eshopech, když jsem ho kupoval (například výdrž na baterie) - tam jsem tenkrát udělal chybu, kdy jsem si říkal, že se to nějak vyřeší a notebook nevrátil. Bohužel do půl roku jsem objevil ještě několik rozporů v parametrech, takže jsem se rozhodl odstoupit od smlouvy, což jsem ale neřešil se servisem asusu (což by bylo k hovnu), ale přímo s nejmenovaným velkým prodejcem v Praze.
Celý ten proces, který trval několik týdnů byl pěkně stresující a prohodil jsem při něm několik mailů a telefonátů než jsem dosáhl svého a přiznám se, že kdybych se neobrnil takovou trpělivostí (která není vlastní asi většině lidí), tak bych teď měl doma asi ještě pořád ten asus. Tohle se teda netýká přímo Asusu, ale taková třešnička je v tom, že Asus prostě dodal špatný informace (na webu to měl nejednoznačně a něco i chybně). Třeba takovou výdrž Asus tušim vůbec neměří a střelí tak nějak od boku podle typu baterie s tim, že nebere vůbec v potaz, jestli má potom notebook, do kterého ji narvou, sdílenou grafiku a nebo GF7800. Už jenom tenhle fakt mě odrazuje od jakéhokoli nakupování u této značky.
Teď mám Fujitsu Siemens, což taky neni mezi notebooky žádná extra špička, ale jednání se servisem bylo velmi příjemné a hlavně při osobním předání existují takové vychytávky, jako že se notebook na počkání diagnostikuje a pokud je i přes závadu funkční, tak si ho uživatel veme domů a je kontaktován až když díly dorazí, aby si přišel jenom na samotnou výměnu a nemusel nikde notebook hnít zbytečně. Servis je u mě při nákupu notebooku jednou z úplně nejdůležitějších faktorů a značky, u kterých neni možné osobní předání (ASUS, ACER), jsem si z výběru tim pádem rovnou vyškrtl.
Pokud jde o reklamaci mechaniky, tak v tomhle případě už doporučuju reklamovat přes prodejce. Připrav si s sebou několik médií, které mechanika nechce číst a ty jim k tomu rovnou přibal a až ti to vrátí, tak to na nich chtěj předvést a pokud ty nepůjdou a prodejce se bude bránit, tak jim řekni ať si doběhnou pro nějaký vlastní cedla, který si věřej, že fungujou, a dokud neuvidíš funkční mechaniku, tak to určitě nepřebírej. S reklamacema mechanik jsou vůbec obecně dost problémy.
*) mám teď na recenzi jeden luxusní 11" ASUS vážící 1kg a běžící na Ultra Low Voltage procesoru a světe div se, on v něm taky jede větrák pořád.