Tamron je oproti Nikonu fekal (aspon ta 18-100/200/xxx verzia).
Osobne skusenosti s 18-200 VR nemam, takze neviem posudit. 18-70 je slusne otestovane sklo, ale ako som uz aj tu na 4e videl, tak existuju super kusy a blbe kusy... Celkovo je to ale imho fajn volba s tym, ze ak ho zoberies v sete, tak usetris (snad). 18-200 v sete nebyva, alebo ano?
Ak to musis mat hned na fakturu a vobec nevies, co fotis viac resp. k comu ta to taha, tak si fakt mozes akurat hodit mincou...
Ja som napr. kupoval 350D so setakom a po roku fotim setakom 18-55 plus 28-135 usm is a mozem ti povedat, ze som stale obmedzeny zdola (budem kupovat sigmu 10-20) aj zhora (v buducnosti budem kupovat najpravdepodobnejsie 70-200/2.8 a 200mm kompenzovat este 1.4x telekonvertorom)...
Ten rozsah, ktory mam (18-135) je vyborny na reportaz a celkovo fotenie ludi/akcii... Na krajinu staci 18mm a casto lepim viac zaberov, na prirodu je naopak 200mm minimum... Sport som zatial nefotil a makro je kapitola sama o sebe (motyle a podobnu haved odfotis najskor s 300mm a priblizovacou sosovkou a na chrobaky a pavuky ti postaci aj setak s medzikruzkom alebo sosovkou + ak ta to chyti, tak asi nejaky poriadny makroobjektiv).

Odpověď s citací