Tak první postřehy z testování...

Začnu od FreeNAS, jelikož openfiler se mnou jaksi pořád nekamarádí a znovu se k němu budu ještě vracet..

+ perfektní instalace, žádné otázky, rychle, skončí simple menu v konzoli
+ administrace přes web asi tak jak si představuju, svižné (http auth), přehledné, jednoduché
+ kompletní logy, možnost kontroly disků, mountování svazků, ARP záznamy, konfigurace LAN,...
+ přidávání uživatelů a skupin přes WEB
+ všechno fungovalo za pár minut k plné spokojenosti
+ SMART na WEBu, spouštění příkazů, plánovač pro shutdown,...

- pro mě nesrozumitelná práce v konzoli (nejde o Linux)
- nabízí jenom UFS a FAT formáty + SW RAID
- nenašel jsem nikde management práv uživatelů, takže každý smí všechno (nutno ručně v konzoli)
- trochu zmatený management disků (pro mount nabízí asi 5 partition i když existuje jen jedna, etc.)

Na druhou stranu Openfiler má skvěle řešený management disků, i pro mě nebyl problém napodrruhé správně nastavit oddíly a vytvořit i v rámci jednoho disku SW RAID s RaiserFS, ale WEB rozhraní běželo neskutečně pomalu, Sambu se mě nepovedlo vůbec zprovoznit (resp. připojit z Windows oddíl) a pro mě naprosto překombinovaná je správa uživatelů. Nikde jsem nenašel možnost přidávání přes WEB, diskové kvóty a limity se nastavují nezávisle asi na 4 místech, občas browser zatuhne,..
- ale k Openfileru se chci ještě ve volné chvilce vrátit a zkusit to znovu.

Zatím mě na FreeNAS mrzí jen podpora lepších FS (z hlediska odolnosti proti výpadkům bych uvítal nějaký žurnálovací FS), práva se dají snadno vyřešit přes chmod.

PS: Prosím Linuxové guru, aby moje komentáře brali jako první dojmy uživatele který si osahal Linux/FreeBSD, netroufám si hodnotit co je/není lepší, jen jak na mě obě distra zapůsobily.