Tohle téma upadá dolů tak ho někdo musí popohnet. Ve středu jsem zakoupil NEC 20WGX2 PRO a rád bych se podělil o dojmi s případnými dalšími kupci. Řekl bych že jsem náročný uživatel a to nejen na obraz, ale i na balení, zpracování, menu atd. Tomuto LCD bych dal z pěti možných bodu 4.
A proč né 5? Pro mě nejvěčím mínusem je "drnčící" trafíčko nebo cívka v pravé horní části monitoru. Tento problém se vyskytuje jak u PRO tak starších nePRO verzí. Neni to nijak výrazný zvuk a plno lidí to nepostřehne, ale já ho prostě slyšim a budu si dlouho zvykat než to překousnu, jelikož mám PC naprosto tiché a v pokoji mi netikají ani žádné hodiny. Druhé už výrazně menší mínus je mnohokrát zmiňovaná nemožnost seřídit si monitor na výšku. To jsem ale vyřešil stejným podstavcem na kterým mi doteď stál muj CRT monitor. Na druhou stranu musím NEC pochválit za "točící se" základnu monitoru, je to užitečná věc a mnoho LCD to nemá. Dalším pro mě mínusem je, že mi dost unavuje oči, zatím jsem si kontrast/jas neseřídil přesně tak jak potřebuju, ale na 19 wide Samsungu jsem problem s únavou očí neměl. Možná je to leštěnou obrazovkou, možná ne. Tento problém vyvstává při psaní ve wordu nebo Excelu...kdy je obrazovka z velké části bílá. U filmu či hry je to OK.
S odrazy na povrchu panelu problém nemám, nevidim důvod pro stěžování si na ně. Leštěný povrch má opravdu své opodstatnění a byrvy pod ním krásně vyniknou. Přecházel jsem ze CRT 17" Trinitron 100Hz a barvy jsou více než srovnatelné, né li lepší. Tímto směrem jsem opravdu potěšen a převáží to všechny mnou zmíněné neduhy. CRT černé barvě se LCD panel nevyrovná, ale už je zase o kus blíže. Až budu mít chvilku času, porovnám podání barev s EIZO 1961 (doufam že jsem napsal dobře označení) které má otec a je 10ti bitové, takže by byrvy měli být ještě lepší. Pokud dám vedle sebe tento NEC a TN panel od Samsungu tak vás hned napadne, že vydané peníze navíc se opravdu vyplatí.
Stávajících majitelů bych se rád zeptal jestli také vidi takový rozdíl mezi DVI a VGA připojením monitoru. Neměl jsem moc času to zkoumat, ale přes VGA se mi obraz hlavně písmena textu zdají příšerná. Ve hře při aktivaci zachování poměru stran se při prudkém pohybu zobrazují pruhy obrazu které jsou jakoby zpomalené, přes DVI zmizí. Používá někdo monitor jen přes VGA kabel?

Odpověď s citací