Pretoze koli pretaktovatelnosti ma pre mna c2d ako zakaznika vacsiu hodnotu.
Nasiel si si jeden procesor s najlepsim pomerom cena/vykon a teraz tvrdis ze vsetky ostatne su horsie. To nie je pravda. Pre niekoho moze byt podstatny vykon a cena menej, pre niekoho je cena zase tak citliva, ze si kupi lacnejsi procak s horsim pomerom...
A vobec, co to ma spolocne s DC?
Tak by balili BS o novej super vylepsenej architekture so znizenou spotrebou a vyssim vykonom a ceny by ostali rovnake... V momente ked intel nema konkuretna vykonom, necakajte nizke ceny. Vyrobne naklady tvoria iba mensiu cast vyslednej ceny procesora (ok, mozno u najnizsieho low endu urcuju najnizsiu predajnu cenu). Dolezite je splatit naklady na vyvoj, a predovsetkym zisk. Ale to ti snad ako ekonomovi nemusim vysvetlovat... (po postoch o zisku, nakladoch a programatoroch)A ještě by to muselo být o hodně levnější, protože by k tomu nemohli balit dual-core BS.
Ale o kolko lepsie? Ake su skusenosti? U AMD to ide taktovat rovnako, a podobne su na tom pentia D (kde ale treba fakt poriadne chladenie a kvalitne napatove obvody).
Riziko v druhom pripade vobec nemusi byt. Ten isty procesor by sa mohol predavat aj ako rychlejsi, ale napr. nesplna normu vydaneho tepla pri danej voltazi, tak ho museli predat ako pomalsi. Ak overclocker ma dobre chladenie (to akoze ma), tak mu to vyssie teplo nevadi a moze mat uplne spolahlivy procesor...To si musíš vybrat - buďto to bude bez rizika pomaleji nebo s rizikem rychleji. Já volím to první.
A debata na temu ci taktovat, alebo nie, je myslim uplne mimo "Vyznam DC".
Odpoved ohladom taktovania je predsa jasna - samozrejme ano![]()
(a ani by som necakal by som inu odpoved na OC fore)
C2D nabizi to, co AMD nedokaze - vyssi vykon. Treba vidiet trocha dalej nez po E6300. Napr. proti takemu E6600 uz rovnako vykonny procak od AMD (co je povedzme FX-62) ponuka za skoro 2.5 taku cenu. Uz len pri E6400 rovnako vykonny AMD procak (povedzme 4600+ alebo 4800+) stoji viac (o 1500 alebo o 2500). Takze vsetky C2D od E6400 su najlacnejsie procesory s danym vykonom. A vobec, keby intel prestal predavat E6300vku, tak by si nemal ani argument s lacnejsim rovnako vykonnym athlonom.
No a? Ak chces lacny procak tak si kupis AMD. A co to ma spolocne s "Vyznam DC" ? Ak chces DC (vies ho vyuzit), tak lepsi pomer cena vykon ma C2D... (no, mozno v istych velmi specifickych ulohach by bol vdaka vyssej freq. lepsi pentium D - ale to zase len po vykon E6300vky).No a? Víš, jak je tenhle procesor levný? V defaultu je v single-threaded aplikacích rychlejší než C2D E6300 a přitom je levnější. Když nechci taktovat a mám v drtivé většině single-threaded aplikace, tak si budu kupovat drahý dual-core? To bych musel být padlý na hlavu!
Hodnotu pre zakaznika overclockera ma C2D rozhodne vyssiu...Celou dobu tu mluvím o hodnotě pro zákazníka. A tu nemá C2D zdaleka tak dobrou jako A64, byť může mít technologii sebelepší.
A k tomu excelu, myslim ze ten vypocet cez niekolko milionov riadkov by sa dal celkom dobre rozvrhnut na viacero jadier...