Citace Původně odeslal jan555 Zobrazit příspěvek
Nepopírám, že pro jistou cílovou skupinu to může být i finančně vhodnější, ale ta skupina je velmi malá a den ze dne menší. Ta otázka leží teď beztak jen v teoretické rovině, doporučovat někomu se stropem 10K foťák za 15 je mimo.
Já jsem ho nedoporučoval, pouze jsem si všiml, že ho označuješ jako špatnou investici, s čímž nesouhlasím.
Jen na okraj - je pravda, že FZ-50 má nižší úroveň šumu než FZ-30. Také toho je dosaženo in-camera post-processingem s brutální ztrátou detailů a celkové ostrosti.

Celková kvalita výstupu v otázce šumu je u FZ-50 subj. horší než u FZ-30 a je to pochopitelné, protože rozsah vstupního šumu produkovaného snímačem je vyšší a hasí se to "super-enginy" s následným vznikem krásně plochých fotek s efektem akvarelu.
achjo...

FZ50 vs. FZ30 (ISO400)

FZ50 vs. S9500 (ISO400)

(dpreview.com)

ztráta detailů vlivem PP je u FZ50 nižší - FZ50 má větší snímač než FZ30 a krom toho i díky vyššímu rozlišení (kteří mnozí tak rádi kritizují) se více detailů dostává svým rozlišením nad úroveň, kterou PP poškodí, takže naopak detailů zůstává více. Oba modely (FZ30/50) samozřejmě umožňují nastavení úrovně redukce šumu a jen blázen by používal maximální, která z obrazu udělá zmíněný akvarel (zvlášť když to ani u FZ50 není třeba).

Rozdíl v ostrosti mezi FZ30 a FZ50 není způsoben agresivnější redukcí šumu, ale méně agresivním sharpen-filtrem u FZ50.

A dokud nebude použitý v těchhle foťácích větší snímač, nebo snímač s jinou technologií, bude to stále dál jen horší - ale hlavně, že je tam míň šumu ...
Já nevím, jestli sis FZ30 s FZ50 sám porovnával, ale co se týká kvality výstupu (a některých dalších neduhů GZ30), tak je na tom FZ50 viditelně lépe a pokud bych bral v úvahu ještě FZ20 (se kterou ale nemůžu srovnávat z vlastních zkušeností, jen z testů), tak je situace se šumem i kvalitou výstupu stále lepší a lepší, nikoli horší, jak uvádíš - FZ30 oproti FZ20 přinesla sice prakticky stejnou úroveň šumu, ale výrazně vyšší rozlišení a FZ50 mírně zvýšila rozlišení a mírně snížila šum, takže pokud jí nebudeme vytýkat, že nedoostřuje tak výrazně jako FZ30, potom nechápu, v čem by měla být horší, než FZ30).

Pokud je tu nějaký majitel FZ50 a má dojem, že by si přechodem na FZ30 polepšil, z fleku s ním měním