K šumu: je absolútne jedno, že na akom ISO sa fotia reportážne fotky, jednoducho E-400 má ešte stále pomerne vysoký šum, a šumí viac ako moja D70 ktorá je sa už vyrába skoro tri roky. Výhodou je iba vyššie rozlíšenie.

K systému 4/3: má svoje výhody a nevýhody. Jeho výhodou je že umožnuje vyrobiť fyzicky menšie sklá oproti klasickému systému prípadne je možné dosiahnúť väčšiu svetelnosť pri rovnakej fyzickej veľkosti, ale na druhej strane netreba zabúdať na to (ani pri vysokej kvalite Zuiko skiel), že tieto sklá musia dokázať preniesť obraz až k čipu ktorý je pri tomto systéme menší a pritom má rovnaký počet pixlov ako napr. čip od Sony. To znamená, že keď chce dosahovať Oly rovnakú obrazovú kvalitu ako Canon alebo Nikon, tak musí vyrábať kvalitnejšie sklá a nemôže si dovoliť "lacné seťáky", inak narazia na ten problém že nedokážu preniesť obraz v dosatočne kvalitne na čip a nebude možné efektívne využiť počet megapixlov. Týmto problémom sa už teraz stretávajú majitelia D200 keď nasadzujú na telo lacné sklá a nevidia žiadne zlepšenie oproti fotkám z D70. Samozrejme kým Zuiko bude dbať na vysokú kvalitu skiel, tak nejaký čas to ešte bude v pohode (ale jeden pekný deň vývoj dospeje tam, že stále zvyšovanie počtu megapixlov už nedokáže priniesť zvýšenoie kvality).

Ja osobne si myslím, že keď doplnia svetelné pevné sklá (napr. 50/1.4) a budú schopný vyrobiť dostatočné kvalitný čip, tak to bude konkurencieschopný systém. Dovtedy to vidím tak, že je to systém vhodný hlavne pre fotografov
a) ktorí potrebujú dlhé a svetlé sklá a vystačia si aj s nízkym ISO ktoré je už u Olyho akceptovatelné
b) fotoamatérov, ktorí napr. prechádzajú z EVF a nechcú kupovať a neskôr sebou vláčiť 10 kilovú fotovýbavu.
Môžete nesúhlasiť, ale toto je môj názor.