Citace Původně odeslal Zilla Zobrazit příspěvek
Takze to one-man show melo za ukol jen jednu vec - zkusit te postrcit k tomu, aby ses snazil danou vec videt i ocima jinych uzivatelu. Kdyby totiz kazdy praktikoval takovouhle projekci, tak jsme vsichni Hulanove a muzeme to tu zabalit...

BTW mate pravdu, diskuze je misty zajimava a rad si ji ctu, ovsem chvilemi je to proste jen prestrelka mezi dvema stranami, ktere nechteji ustoupit ze sve zarucene pravdy. Chce to trosku nadhledu, panove...
Tak z nedostatku nadhledu mě snad obviňovat nemůžeš. Jasně jsem v těch článcích na Živě napsal, kdy se dual-core hodí. Ve stručnosti - u optimalizovaných aplikací. Jenže to jsou momentálně spíš ty specifické případy, které využije určitě mnohem méně lidí, než kolik si jich pod vlivem hype dual-core koupí. A je to i kvůli tomu, že spousta z vás (tím nemyslím někoho konkrétního) toto hype podporuje. Kolik lidí se ohání nárůstem výkonu ve WinRARu v řádech +50 až +80 % ? Jaká je realita? Proč i v tom Photoshopu mi nárůst nevyšel nijak dramatický a to i přesto, že jsem použil 16 MPixel fotku? Tady jde o to, že spousta lidí šíří bludy, jak že je ten výkon dual-core skvělý. To, že spousta aplikací ho vůbec nevyužije nebo pak produkuje horší výstup (případ RARu, LAME MT a některých videokodeků), už zamlčí. Ohání se tím, že spousta aplikací už je na dual-core optimalizovaných (proto se ptám - které?) a že v takových je výkon znát (to jsem teda fakt viděl).

Příklad z trochu jiného soudku - nedávno jsme doma museli vyměnit pračku. Ta původní Zanuska fungovala téměř 24 let (byla starší než já). Prala dobře, sice byla už úplně prorezlá, ale pořád fungovala a za celou dobu se na ní jen dvakrát porouchal termostat a jednou programátor. Nikdy jsme do ní nedali Calgon nebo podobné cosi. Tahle pračka měla velmi kompaktní rozměry - asi jako dnešní pračky na 3.5 kg. Jenže zvládla 5 kg. Nabídni mi takovou a já ti garantuju, že až se ta současná AEG porouchá (což tipuju, že bude hned po skončení záruky), že jí koupím. A klidně za 150 % ceny té AEG. To je prostě o tom - mně je úplně jedno, co je morálně zastaralé nebo nemoderní, mně záleží na tom, co mi dobře slouží. A prostě nová pračka má větší rozměry a vejde se do ní jen 4.5 kg prádla. To pro mě přínosem není. Stejně tak ony dvoujádrové procesory mají pro jejich majitele obvykle jen malé přínosy - povětšinou dané jejich neznalostí nastavení priorit procesů (můžeš se tam ostatně přesvědčit - jeden člověk mě tam obviňoval, jaký jsem idiot, když on nastavil na backgroundovém procesu prioritu highest a Outlook se mu otevíral minutu). Pokud chcete vyhazovat peníze neefektivně, klidně, ale já se snažím být racionální. A účelem článků na Živě i této diskuze není zatracovat dual-core, ale vymýtit onen hype.

Citace Původně odeslal tomase Zobrazit příspěvek
Navyse nie vzdy ide o dojem, ale o holy fakt ze na singlecore som viacero narocnych uloh robit nemohol (napr. pri komprimovani v RARe som mohol ist tak na kafe/caj).
Tohle je zavádějící. Včera jsem komprimoval dvěma instancemi WinRARu najednou (!) nějaké 4 GB dat. V klidu jsem u toho browsoval po netu, četl poštu, kompiloval jeden zdroják. To, že ty jsi líný zaškrtnout v nastavení jedno tlačítko, neznamená, že to lze podávat jako pravdu. S touto tvojí leností budeš brzo nucen přejít na quad-core. Přesně proti těmto zavádějícím tvrzením byly moje protiargumenty na Živě.