no ja tam ten preklep nevidim ...
i kdyby ses upsal a v prvni vete toho souveti zamenil pop3 za imap, tak to vubec nedava smysl.
takze mi tu vetu prosimte objasni nejak lip, nez ze je to 'preklep'
ano to jsi napsal, ale jaksi uplne mimo souvislosti. navic si povsimni me otazky (ktera byla spise konstatovanim)...
Kód:
A: je tu jeste UW-Imapd ten pouziva mbox format + indexaci, to uz je lepsi, nicmene tezko budu kazdy den zalohovat 10G soubor a vic jak idiot ..
B: proc bych proboha tohle delal ...
A: Protoze se maildiry lepe tridi a zalohuji. Nezalohujes postu ?
tys me navrhl ze muzu pouzivat uw-imap + mbox, protoze maildir se lip zalohuje.
kolik prosimte znas imap serveru, ktery podporujou mbox? ja znam jen uw-imap a dovecot (oba pouzivaji indexy) ... teda z tech alespon trochu bezne pouzivanejch ...
mimochodem, kdyz jsem tak hledal, na kterej jsem jeste zapomel, objevil jsem tohle ... by mohlo autorovi stacit ...
http://www.gnome.sk/Dwarf/dwarf_mail.html ... nic o tom nevim, jen me to zaujalo ...
horde nainstalovane nemam a instalovat ho nebudu, ale podle toho co rikas, verim tomu ze bude max o 5% rychlejsi nez SM ... jestli vubec, vzhledem k tomu jak je to bloated ... takze tvoji hlasku 'stejne je to pomale' beru spis jako 'neumim si s tim poradit'.
resi. ale ja puvodne reagoval jen na tvuj blud s pop3 a SM ...
ah sorry. neshodli, mas pravdu, nejak jsem tu airwolfovu informaci bral za uzavrenou vec. protoze pouzivat mbox na cokoliv vetsiho nez 100 zprav je holej nesmysl. ale budiz, moje chyba, tady jsem udelal predcasnej zaver.
jiste jmenuje. ale to neznamena, ze kazdej prispevek musi obsahovat informace o vsech 'komponentach' mailserveru ... ostatne webmail je uz jen ta 'tresnicka na dortu'... jakesi nepovine UI ke schrance, tak proc ho tu resime?
a pokud tu teda resime mailserver jakozto celek, tak proc vec, ktera ma nekolik ruznejch a celkem nezavislejch vrstev placat dohromady?
ono by totiz bylo moc logicke a nedaly by se z toho vyvozovat zavadejici vysledky, kdyby se to rozebralo postupne, ze ?
a1) jaky format schranky?
a2) jake dalsi features pozadujeme?
odpoved na a) nam vyskrta vetsinu odpovedi na b1) a b2)
b1) jaky MTA?
b2) jaky pristup do schranek potrebujeme?
odpoved na b2) nam zase vyskrta vetsinu odpovedi na c2) a odpoved na b1 udela totez s c1)
c1) jak provadet spravu uctu, aliasu etc.? kam je ukladat?
c2) jaky daemony pro pristup do schranek pouzit? pokud nejake.
d) jaky webmail?
pro me ta uvaha vypada nasledovne:
a1) Maildir (mbox bude za jakejchkoli okolnosti mene efektivni u schranky vetsi nez 5MB, cyrus-store je prilis 'proprietarni' (=podporuje ho velmi omezeny mnozstvi softwaru) a taktez vsechny ostatni system)
a2) smtp autentifikaci, tls
b1) postfix (podporuje a1 i a2, vyhovuje mi system konfigurace, etc.)
b2) pop3/imap. (kvuli userum) webmail. (taktez pro usery) zadnej primej pristup do schranek. (mailserver je separatni stroj)
c1) mysql (jednoduche, rychle, spolehlive)
c2) courier-imap (umi pop3 i imap, umi mysql, je dostatecne vykonej, ma auth server)
d) SM (je! dostatecne rychlej. ma vsechny features, ktere od nej cekam. je jednoduchej na spravu i pouzivani. nema milion dalsich veci, se kterejma nevim co bych delal)
a pokud budes takhle uvazovat rovnou, vzivote te nenapadne vubec zkouset porovnavat nesmysly typu webmail + mailbox storage. jsou totiz kazda na jiny (nesousedni - snad s vyjimkou openewbmailu a jemu podobnych) nesousedni vrstve. a samozrejme ze pokud zkusis dat dohromady dve vrstvy, ktery spolu proste nemuzou fungovat dobre (mbox + imap ... ostatne mbox + cokoliv, protoze mbox je proste obsolete by design...), je jasny, ze kazda dalsi vrstva na to povesena (webmail) vubec nemuze fungovat dobre ... a jsem si jistej tim, ze ani horde mbox nezachrani. neni jak.
ta poznamka o hrubce mela zustat skryta. to ze nevis, co vlastne rict a tahas ji furt na svetlo, neni muj problem...
no ja timto diskuzi ze sve strany doopravdy uzaviram. je celkem videt, ze v tom svejma 'preklepama' delas zmatek a tvoje prispevky je teda potreba brat s rezervou. tudiz nema smysl to tu dal hrotit.