Před časem zrušil jeden můj kamarád vodníka a vrátil se ke vzduchu. Chladil pomocí bloků od K&P a používal běžnou vodu z kohoutku s přídavkem neurčitého množství SAVA. Bloky mi daroval za protislužbu a mě zůstali doma ležet. Jelikož vypadaly dosti "hrozně" čekaly na repasi. Tento týden jsem se rozhodl, že se jim podívám na zoubek. Vezmu do ruky blok pro GPU a koukám... bok bloku je prasklý odspodu nahoru asi 2cm. To jsem se fakt divil, protože když jsem blok před půl rokem přebíral, byl nedotčený, takže jsem se ho jal rozebrat. Musím pochválit výrobce za jeho kvalitní zalepení, rozebrat ho byla fakt fuška, ale po nahřání letlampou lepidlo povolilo a další můj drastický zákrok nevydrželo. Po vyndání CU jádra se na mě vysypal bílý prášek vodního kamene, ale po dalším ohledání jsem zjistil, že blok je naprosto vyplněn touto bílo modrou hmotou a že pro průtok vody zbylo opravdu málo prostoru. Prasknutí stěny bloku přisuzuji tvoření modrých krystalů chloru který SAVO obsahuje, ale k jejich tvorbě došlo až během onoho půl roku co mi ležely bloky doma na suchu. Hliníkové stěny byli silně narušeny a vyžrány i několik milimetrů do hloubky.
Přikládám sem fotky bloků, které snad ani nepotřebují další komentář. Poučení z tohoto případu je nejspíš to, že není radno lít jinou než destilovanou vodu do okruhu wodníka a použití SAVA neprospívá hliníku ze kterého vyžírá materiál. CU jádro zůstalo absolutně v pořádku, až na jeho zanesení vodním kamenem.
Foceno mobilem k750i
![]()