sem uplnej novacek co se tyce linuxu, nikde sem bohuzel nenasel postup jak muzu nainstalovat treba jenom gaim. Muzete mi nekdo napsat postup. pouzivam knoppix
sem uplnej novacek co se tyce linuxu, nikde sem bohuzel nenasel postup jak muzu nainstalovat treba jenom gaim. Muzete mi nekdo napsat postup. pouzivam knoppix
mb: MSI K8N Neo2 Ultra Platinum cpu:AMD Athlon 64 3000+ s939 gpu:Club3D 6600GT nVidia 128MB hdd: WD 250GB sata ram: 1,3GB Samsung c.l 2.5, zdroj ATX 450W Levicom
Něco by tam už mělo být rovnou (nejspíš Kopete), jinak pro KDE doporučuju SIM. Nainstaluješ to v příkazovým řádku pomocí:
případněKód:apt-get install sim
pokud bys trval trval na gaimu.Kód:apt-get install gaim![]()
A bus station is where a bus stops.
A train station is where a train stops.
On my desk... I have a work station.
[OT] nahodou gaim beta 2.0 je uz docela pouzitelnaPůvodně odeslal David Jaša
[/OT]
Nemám rád tahání gtk programů do KDE a naopak.Původně odeslal NeMeM9aA
Ještě větší OT: Nedávno jsem byl na widlích po hodně dlouhé době poprvé a nějak jsem nechápal, jak někdo může říkat o linuxovým desktopu, že je nejednotný![]()
a jak to pak prosim te spustim...
udelal sem to jak si mi rikal, v konsoli mi to napsalo tohle:
knoppix@0[knoppix]$ apt-get install gaim
Reading Package Lists... Done
Building Dependency Tree... Done
gaim is already the newest version.
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
je to ok?
mb: MSI K8N Neo2 Ultra Platinum cpu:AMD Athlon 64 3000+ s939 gpu:Club3D 6600GT nVidia 128MB hdd: WD 250GB sata ram: 1,3GB Samsung c.l 2.5, zdroj ATX 450W Levicom
jj, to je ok. Pise ti, ze je nainstalovany. Takze do te konzole napisPůvodně odeslal seuss
a mel by se rozjetKód:#gaim
[OT] ja jsem fluxboxak s dostatkem pameti, takze takhle neuvazuju - najdu co se mi hodi vic [/OT]
Je - hlásí ti to, že je to nainstalovaný v nejnovější dostupné verzi. Stačí to jenom spustit.Původně odeslal seuss
PS: příště dávej příkazy & výpisy do [code], je to pak mnohem přehlednější...
ale nic mi to neudela, kdyz to napisu do konsolePůvodně odeslal NeMeM9aA
Kód:knoppix@0[knoppix]$ #gaim knoppix@0[knoppix]$
ten $ nebo # se pouziva jako symbol, ze za nim mas neco psat.Původně odeslal seuss
Takze tucne, co napises:
Jasno? BTW měl bys to mít někde v nabídce, pokud ne, tak existuje dialog "spustit" pod pravým tlačítkem na ploše - ale fakt prohledej nabídku, hodně by mě překvapilo kdyby tam nebyl...Kód:knoppix@0[knoppix]$ gaim
NeMeM9aA: styď se, pracovat pod rootem.![]()
ehmm, no chybicka se vloudila. Pod rootem nedelam (i kdyz mi to ze zacatku delalo velke problemy) ale nejak se mi plete # $ . Takze se stydim tak jako tak...Původně odeslal David Jaša
![]()
diky moc..
takze abych to shrnul...
pokud chci neco instalovat, tak napisu do konsolea pokud to chci spustit takKód:apt-get install programmoc diky...Kód:nazev programu
muzete mi nekdo napsat nektery prikazy, treba jeste na odinstalovani apod..
Pokud umis anglicky tak urcite zkus
//edit: umazany zbytecne quoteKód:$man apt-get
0. kdybych neměl dobrou náladu, tak napíšu jenom RTFM a STFW.Původně odeslal seuss
1. jeden univerzální příkaz:- podrobný manuál k příkazu. Dál související whatis (krátký popis) a apropos (hledání v manech)Kód:man příkaz
2. správa balíčků - dpkg (o ten ze začátku moc nezakopneš), potom jeho řádková nadstavba apt-get, o které už víš, dál textově grafická aptitude (moje nejoblíbenější) a plně grafický synaptic (pomalejší a IMO oproti aptitude neohrabaný)
3. balíček != program - jeden program může být ve více balíčcích (apt-get se postará o doinstalování zbytku) a více programů může být v jednom balíčku.
EDIT: NeMeM9aA: dobře se tady dublujem![]()
moc diky jeste jednou, ani nevite jakou mi to dela radost, kdyz uz mi to zacina fungovat aspon z casti to co chci... vlastne sem na knoppixu jenom kvuli tomu, ze sem si chtel opravit wokna, respektive cestu k multiboot jadru, ale jak se hrabu v linuxu (teda v knoppixu) tak zjistuju, ze linux je mnohem mnohem mnohem atd.. lepsi...
tak jako tak me wokna stejne stvou uz dlouho
btw. a jak si sem dam cestinu? taky nejakej plug-in ?
btw... jaky znate alternativy pro skype? (doporucte prosim)
Alternativy pro skype (protokol) jsou H.323, SIP a IAX. Alternativa pro skype (program) není, ale to tě nemusí tlačit.Původně odeslal seuss
předchozí post: je načase, aby sis přečetl ty sticky thready na začátku sekce a začal používat hledání na http://abclinuxu.cz/
ok, budu hledat v abclinuxu... dival sem se tam a je tam toho dost..
mam dalsi dotaz.. napsalo mi pri instalaci tohle
uz sem neco cetl o baliccich, ale mam v tom nejasno..Kód:knoppix@2[knoppix]$ apt-get install skype_1.2.0.18-1_i386.deb Reading Package Lists... Done Building Dependency Tree... Done E: Couldn't find package skype_1.2.0.18-1_i386.deb
OT: mas mit obarveny promptPůvodně odeslal NeMeM9aA
(napr. root cervena a normal user zelena)
Mac Mini
Pekne clanky o balickovacim systemu debianu najdes na root.cz:Původně odeslal seuss
http://www.root.cz/clanky/balickovac...an-gnulinux-1/
http://www.root.cz/clanky/balickovac...an-gnulinux-2/
http://www.root.cz/serialy/balickova...bian-gnulinux/
apt instaluje balicky z nadefinovanych zdroju (nastavuji se v /etc/apt/sources.list) pokud chces nainstalovat balik lokalne, pouzij dpkg -i nazevbalicku.deb
Nejlepsi je ale pouzivat apt, je to pohodlnejsi
P.S. je potreba nastavit si dalsi zdroje do /etc/apt/sources.list.
Muzes pouzit treba tohle nastaveni http://www.abclinuxu.cz/blog/matous/2006/1/5/115989
Zdroju je vic, pro vyhledani seznamu s vice zdroji pouzij google.
Epox 9NDA3+ (nForce 3 Ultra 250) | CPU AMD 64 3000+ | 512 MB RAM | HDD Seagate Baracuda 160 GB 7 200 ot/min | Ino3D GeForce 6600 GT | Samsung SyncMaster 793s | TOSHIBA ODD-DVD SD-M1802 | MIDI Tower |
gentoo+AMD64+XFCE
Prave - je to barevne - na prvni pohled jasne rozlisitelne. Pak se clovek ztrapni tim, ze si nevsima # - $Původně odeslal lukasp
![]()
dalsi otazka..
nabootoval jsem z Knoppixu a chtel bych pripojit oddil se systemem SuSE, kterej tam mam. Nevim ale jak poznam, kterej oddil obsahuje SuSE
podle me je to tahle partition /dev/hda2Kód:root@0[knoppix]# fdisk -l Disk /dev/hda: 20.0 GB, 20020396032 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 2434 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Device Boot Start End Blocks Id System /dev/hda1 * 1 1377 11060721 7 HPFS/NTFS /dev/hda2 1378 2434 8490352+ f W95 Ext'd (LBA) Disk /dev/sda: 250.0 GB, 250059350016 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sda1 * 1 1404 11277598+ 7 HPFS/NTFS /dev/sda2 1405 30401 232918402+ f W95 Ext'd (LBA) /dev/sda5 1405 30401 232918371 7 HPFS/NTFS
je to tak?
hmm - driv mozna. Mam takovy pocit ze se ti zhroutil file system. hda2 je jen extended partiotion a nema na sobe logicke oddily s linuxovym fs ani swap tam neni, taktez cokoli jineho. Ale zbytek je NTFS takze puvodne byl asi tam co myslis.Původně odeslal seuss
hm, asi mas pravdu... pripojit mi to nesloco ale tedka s tim? chtel bych odstranit uplne vsechno co mam na kompu linuxovyho a udelat novou instalaci. Ale uz kaslu na SuSE, je mi sympatickej DebianKód:root@2[knoppix]# mount -t ntfs /dev/hda2 /mnt/suse mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hda2, missing codepage or other error (aren't you trying to mount an extended partition, instead of some logical partition inside?) In some cases useful info is found in syslog - try dmesg | tail or so
Naposledy upravil seuss; 05.03.2006 v 12:22.
Tak v tom pripade nemas problem. Pokud z toho nepotrebujes dostat data, tak si tu hda2 partitionu muzes pomoci fdisku pripravit na instalaci debiana. Staci ti tam vytvorit jeden swap oddil zhruba o velikosti tve operacni pameti a zbytek hodit na partitionu s ext3 nebo reiserFS. Rozdeleni se provede fdiskem. Format na prislusny fs predpokladam zvladne uz instalator debianu (nemam osobni zkusenot). (Zpusobu deleni je vicero, ale pro zacatek by ti mohlo stacit takoveto).Původně odeslal seuss
Jen se prosimte ujisti, ze formatujes spravnou cast disku. TAKTO SE TOTIZ VELMI SNADNO ZNICI DULEZITA DATA.
Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)