Výsledky 1 až 25 z 25

Téma: DIAGNOSTIKA VODNÍKA Snímač průtoku a teploty (vaše zkušenosti, rady)

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní Re: DIAGNOSTIKA VODNÍKA Snímač průtoku a teploty (vaše zkušenosti, rady)

Citace Původně odeslal Klon
    http://www.sweb.cz/erty/ - vlevo je indikator prutoku...
    No ak by si si precital ocom sa tu pise, tak by si vedel, ze doticny hlada prietokomer a nie indikator prietoku Aj ked mi to teda dnes pride zbytocne ..
    HP Compaq 8710p: T9300 | 4GB DDR2 | 250GB | Quadro NVS 320M @ 700/1730/950 |WSXGA+ 1680x1050 | Win7x64u ...

Standardní Re: DIAGNOSTIKA VODNÍKA Snímač průtoku a teploty (vaše zkušenosti, rady)

Je to tak, mám zájem spíš o měření průtoku. Ale díky za každý příspěvek a odkaz.
    CPU: Athlon XP 2600+@3200+BARTON(200x11); MEM: 2x1GB INFINEON CL3.2 Dual; MB: MSI K7N2 DELTA2 Platinum; VGA: ATI SAPHIRE 9800Pro @ 405/378; HDD: HITACHI 500GB 7200rpm SATAII 16MB 7K500; DVD+-RW: NEC ND4550; MONITOR: 21" HP 1130 + 22" COMPAQ P1210; MOUSE: LOGITECH MX518; KEYBOARD: C-TECH KB-9848; CASE: 3R System R700 + 2xArctic Fan 12; POWER SUPPY: KME 350W (MODIFY); SYS: WIN XP SP2; COOLING: CPU, PUMP, TUBING: TT BIGWATER; GFX, NORTH BRIDGE: ZALMAN ZM-GWB1; RADIATOR: ŠKODA FABIA AC radiator BEHR; MONITORING: CM COOLDRIVE 4

Hi

nezkouseli jste nekdo prutokomer BEZ vrtulky? Neco jako tryska nebo Venturiho trubice? V kostce jde o to, ze se napr. zmensenim prurezu zmeni rychlost proudeni a tim i tlak a ten se meri pred a po zmene a z toho se urci rychlost a nasledne prutok. Teoreticky to vypada jednoduse, ale v praxi jsem to nikde nevidel. Nebo by teoreticky melo stacit mit v hadici T a na odbocce by mela vyska sloupce odpovidat prutoku viz. http://www.overclockers.com/articles752/ (King flowmeter).
    I pes ma svuj den .... a dnes je ten den a já jsem ten pes.

Senior Member
    Vliv
    289

Citace Původně odeslal Iguaner Zobrazit příspěvek
    Hi

nezkouseli jste nekdo prutokomer BEZ vrtulky? Neco jako tryska nebo Venturiho trubice? V kostce jde o to, ze se napr. zmensenim prurezu zmeni rychlost proudeni a tim i tlak a ten se meri pred a po zmene a z toho se urci rychlost a nasledne prutok. Teoreticky to vypada jednoduse, ale v praxi jsem to nikde nevidel. Nebo by teoreticky melo stacit mit v hadici T a na odbocce by mela vyska sloupce odpovidat prutoku viz. http://www.overclockers.com/articles752/ (King flowmeter).
    Predpokladam, ze to chces k vodnikovi, takze...

Venturiho trubice ma prilis velkou tlakovou ztratu a zanese ti (vzhledem k charakteristice cerpadel pouzivanych u vodniku) do mereni prilis velkou chybu. Rotametr (ten z tveho linku) je uz k vodnikovi lepsi, akorat pro male prutoky (resp. rychlosti proudeni) se v nem projevuje vliv viskozity kapaliny (a ta je zavisla na teplote, a tu tezko uhlidas, atd...). Pro domaci podminky je nejlepsi, cenove nejvyhodnejsi a nejpresnejsi kyblik + stopky.
    ()__()
    (<'.'>)
    (")_(")

HI

nebo tohle http://becario-gymkt.wz.cz/bonus.html. Mohlo by to mit presnost radu jednotek procent. Akorat by to chtelo vhodnou expanzku.
    Jo a co znamena "pro male prutoky" a "velka chyba" me staci presnost kolem 10 - 20%.
    Naposledy upravil Iguaner; 21.08.2006 v 19:16.

Senior Member
    Vliv
    289

Citace Původně odeslal Iguaner Zobrazit příspěvek
    HI

nebo tohle http://becario-gymkt.wz.cz/bonus.html. Mohlo by to mit presnost radu jednotek procent. Akorat by to chtelo vhodnou expanzku.
    Jo a co znamena "pro male prutoky" a "velka chyba" me staci presnost kolem 10 - 20%.
    prutok = svetlost hadice x rychlost kapaliny

svetlost je konstantni, tzn. mala rychlost => maly prutok

Na rychlosti proudeni (krome dalsich parametru) zavisi take jeho charakter - laminarni nebo turbulentni (urceni dle Reynoldsova cisla) . A pro male prutoky (laminarni proudeni) se u rotametru projevuje vliv viskozity kapaliny na celkovy vysledek mereni. Chyba ale nebude zase tak velka, urcite se bude pohybovat do tveho pozadavku 10%. V podstate je rotametr asi jediny zpusob, jak merit prutok vodnikem trochu "na urovni", otazkou je ale jeho cena. Odhadoval bych ji na 5-10 tisic...
    ()__()
    (<'.'>)
    (")_(")

Hi

koukam ze se celkem vyznas. No ja bych preferoval neco home-made. Rotametr by se mi libil, ale chtelo by to nejaky navod/tipy (rozmery, hmotnost zavazi, material atd.)
    Nebo neco na elektrickem principu, protoze elektriny se nebojim)). Neco jsem slysel o Hallove sonde, ale nejak mi unika princip. Ultrazvuk by byl asi celkem tezkej. Nebo vrtulka a fototranzistor, ale i samotna vrtulka je celkem draha.

Citace Původně odeslal Pirs Zobrazit příspěvek
    Predpokladam, ze to chces k vodnikovi, takze...

Venturiho trubice ma prilis velkou tlakovou ztratu a zanese ti (vzhledem k charakteristice cerpadel pouzivanych u vodniku) do mereni prilis velkou chybu. Rotametr (ten z tveho linku) je uz k vodnikovi lepsi, akorat pro male prutoky (resp. rychlosti proudeni) se v nem projevuje vliv viskozity kapaliny (a ta je zavisla na teplote, a tu tezko uhlidas, atd...). Pro domaci podminky je nejlepsi, cenove nejvyhodnejsi a nejpresnejsi kyblik + stopky.
    Jasan, nakonec probehl kyblik + stopky , byla to nejpresnejsi mozna metoda a vysledky me ani neprekvapily, tece to pomalu jak sfina, takze vysledek = na rychlosti prutoku zase az tak nezalezi.
    Jinak diky vsem za prispevky, chvilku sem tu nebyl. Co se tech snimacu teplot tyce, taky hodne dobry, jdu na to, snad se povede
    CPU: Athlon XP 2600+@3200+BARTON(200x11); MEM: 2x1GB INFINEON CL3.2 Dual; MB: MSI K7N2 DELTA2 Platinum; VGA: ATI SAPHIRE 9800Pro @ 405/378; HDD: HITACHI 500GB 7200rpm SATAII 16MB 7K500; DVD+-RW: NEC ND4550; MONITOR: 21" HP 1130 + 22" COMPAQ P1210; MOUSE: LOGITECH MX518; KEYBOARD: C-TECH KB-9848; CASE: 3R System R700 + 2xArctic Fan 12; POWER SUPPY: KME 350W (MODIFY); SYS: WIN XP SP2; COOLING: CPU, PUMP, TUBING: TT BIGWATER; GFX, NORTH BRIDGE: ZALMAN ZM-GWB1; RADIATOR: ŠKODA FABIA AC radiator BEHR; MONITORING: CM COOLDRIVE 4

Member Avatar uživatele 007
    Vliv
    269

V práci používáme snímače průtoku na svařovacích kleštích,a ty sou na tepelném principu.Topný odpor ohřívá dva termistory,jeden je ochlazován proudící vodou.Když není průtok,teploty se vyrovnají a čidlo sepne.
    C2D 4600,2*Kingston HyperX 1GB PC3200,Leadtek 7600GT,UATA 120G SEAGATE Barracuda+SATA 250G SEAGATE Barracuda,ADMtek AN983 10/100 PCI,Asus P5PE-VM,GSA 4163B,GCC 4480B,19\"LCD LG-L194WT-SF

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání