Ano, sorry, tie extradrahé sklá som nemyslel. Všeobecnoval som to skôr na sklá ktoré si bežný smrtelník (ktorý sa neživý fotením) môže kúpiť, môže dovoliť. To znamená, že majitel nejakej amaterskej zrkadlovky (300/350D,D50/70/70s,5D,...), prípadne poloprofi mašinky (10/20D,D100/D200,7D,...). Prepokladám že majitel vyššej triedy už nerieši problém s priemerom filtra, lebo pri cene tela 300k+ a ani neviem akej cene skiel je mu jedno či dá, alebo nedá za filter ďalších 5k.
K predaju takzvaných "hlučných" skiel iba toľko, že je možné, že zatial sa ich predáva viac (nepoznám žiadne štatistiky), ale ceny AF-S, USM, HSM... skiel idú rýchle dole, a odkedy sa predávajú aj sety s podobnými sklami, je ich predaj čoraz vyšší, a onedlho sa tieto sklá stanú štandartom. Stačí sa pozrieť do ponúk veľkých prioritných výrobcov ako je Canon alebo Nikon, a uvidíš, že už väčšina noviniek sú práve tieto super-ultra-hypersonickým motorčekom vybavené sklá, a pomali sa považujú aj za štandart. Takže prosím berte to ako pohlad môj, obyčajného smrtelníka, ktorý sa cíti byť kingom už preto, že je majitelom zrkadlovky a nie nejakého kompaktu. Jednoducho ja som si tieto sklá takto v hlave zakategorizoval, a zhruba mi tam sedia aj veľkosti filtrov. Toť vše, ďalšie použitie kategórií len na vlastné nebezpečie.

MikeD: človek je ochotný investovať, ale pokial sa jedná o hobby fotenie a nemám bohatého tatka, tak pravdepodobne nebudem rozmýšlať nad L-kovou radou od Canonu. Ja sa tu naozaj bavím len o sklách ktoré si 90% percent hobbyfotografov môže dovoliť.