Původně odeslal
Já jsem
All: prosím vás, teď jsem omylem zabrouzdal na PC tuning forum, a tam je thread podstatě o tom samém, ale....: někdo zkrátka koupil nějaký měnič(4Ohm) z dexonu a sakumprdum ho zapojil místo originálu a jěště tam píše, že musel zapojit seriově odpor, aby docílil impedance 8Ohm...
Vidím, že lidi naštěvující naše forum, alespoň myslí, a raději se nejdřív zeptají. Jak zde bylo několikrát řečeno, beztrestně měniče rozlišných parametrů vyměnit prostě nelze, to už tu asi všichni pochopily... Ale mě spíš dostalo to stím odporem, prosím vás, slovo impednace není to samé co slovo odpor, ikdyž má stejné jednotky je to úplně něco jiného... Impednace je quaziodpor a to odpor v obvodu střídavého proudu(tedy zde chápano jako audio signál), tedy odporem 4Ohmy seriově zapojeným k měniči impedanci nezvednete, protože běžný odpor má impednaci nulovou(tedy v ideálním případě, zkrátka tato veličina je pro odpor parazitní, proto se jí snažíme eleminovat(např pomocí bifilárního vinutí odporového drátu))... reproduktor má sic po změření pasivně právě Ohmický odpor rovný jeho impedanci, ale to konstrukční shoda, tak to musí být, vzhledem ke konstrukci elektrické části, ale po připojení na audio signál, má měnič impedanci v řádu od udávané impedance do 100K Ohm... Udávanou impedanci má měnič v pásmu frekvencí mimo jeho rezonanční kmitočet(je to nejnižší hodnota, kterou měnič dosáhne vé svém frekvenčním pásmu, které umí vyzářit)... v rezonanční frekvenci má impedanci obrovskou(řádově 5-6x větší než je nejnižší).
Tak jsem rád, že naši členové jsoupřemýšlivý a raději měří než řežou jako tomu je na PC tuningu(příspěvky hovoří za vše, někdo tam postavil SUB a potom teprve spočítal, že objem nestačí a že měl použít jiný typ ozvučnice)... No zkrátak doufám, že Vám to vydrží...