Po přečtení mnoha rad a návodů jsem se rozhodl i já vyzkoušet osadit Tualatin do desky se soketem S370 a chipsetem VIA ApolloPro 133A.
Důležité komponenty:
Tualatin 1,1GHz Box; MB FIC FA31 s chipsetem VIA ApolloPro 133A, case mATX 145 W.
Úprava:
Pohyblivou horní děrovanou desku socketu jsem v místech pinů AN3, AJ3, AK4 a AJ5 převrtal malým vrtáčkem na průměr 1,1 mm (nutno dělat v odjištěném stavu a velmi opatrně, aby vrták nezajel hluboko a odvrtal pouze pohyblivou část socketu!).
Zespodu MB jsem na socketu propojil piny AM34 (VSS) s AK36 (VID25). Tím jsem nastavil jmenovité napětí procesoru na 1,5 V.
Zaizoloval jsem tenkou bužírkou na procesoru piny AN3, AJ3 a AK4. Když jsem navlékal na pin AK4 bužírku, měl jsem v ní prostrčený tenký drátek z lanka. Takto bužírka jednak pin izolovala a současně na něj nakontaktovávala drátek. Druhý konec drátku jsem omotal kolem pinu AJ5 asi 5 závity po celé jeho délce.
Tím byly provedeny veškeré nutné úpravy bez jakéhokoliv poškození a lakování procesoru!
Procesor jsem vložil do patice, zacvaknul a nasadil chladič. Protože originální chladič z boxovaného provedení byl příliš velký, použil jsem původní malý noname chladič z Celerona 700. Styčné plochy jsem předtím namazal silikonovou vazelínou.
Oživení:
Po zapnutí se PC rozjelo, FSB jsem měl na 100MHz. Počítač jel, ale vytuhával. Vyzkoušel jsem různé časování pamětí, ale nic nepomáhalo. Už jsem to málem vzdal, vyzkoušel jsem ještě zvýšit FSB a kupodivu to zabralo! Nakonec jsem zůstal na FSB 124 MHz (tj. 1360 MHz) při CAS 2, na 133 MHz už nejel.
Wokna začaly lítat jak o život, vše stabilní. PC přežil v pohodě 2h Stability test. Druhý den jsem nainstaloval Win 98 SE + Win XP, zcela bez problémů. Měl jsem trochu obavu o zdroj (145 W!), přežil ale dokonce provoz při instalaci Woken se 2 HD Seagate Barracuda IV současně. Inu malý, ale kvalitní.
Dosažené výsledky:
- skutečné Vcore = 1,56 V
- ustálená teplota při max. zatížení 59 °C (měřeno interní diodou)
- benchmarky SiSoft Sandra 2001: Memory 323/342 MB/s, CPU 3842/1837 MIPS/MFLOPS, CPU MM 7446/9245 it/s
S ohledem na použitý chipset to není špatné, ještě se poohlédnu po nějakém rozměrově vhodném, výkonnějším a tichém chladiči.