Stránka 1 z 2 12 PosledníPoslední
Výsledky 1 až 25 z 30

Téma: Tohle jeDo nebe volající,aneb reklamace do 15ti dní od koupi

Member
    Věk
    42
    Vliv
    270

Standardní Tohle jeDo nebe volající,aneb reklamace do 15ti dní od koupi

KUA, kua kua! Jeste nemam ani vyrizenou reklamaci meho CPU (viz thread dole) a uz jsou zase problemy. Zatimco jsem dal reklamovat onen CPU, koupil jsem si ve firme ACS (Zlín) vypalovacku Plextor. Prijdu domu, vyhodim CDromku a peclive ji prisrubuju do CASE. Zapojim kabely a po vjeti do WIN, vlozim instalacni CD a v tu chvili mi ztuhl usmev. Ta palirna nebyla schopna nacist zadne CDcko! Dokonce jsem mel pocit ze jej ani neroztoci a k tomu se z ni linuly podivne zvuky. Zkousel jsem ji i u kamose se stejnym vysledkem. Poslal jsem ji na reklamaci (kamos ji tam dovezl). Po nekolika dnech jsem tam volal co se tedy deje a bylo mi sdeleno ze ji ödeslali dodavateli. Po cteni 4a jsem vedel ze pri reklamaci do 15ti dnu mam narok na OKAMZITOU vymenu kus za kus (psali to i v tech papirech od toho Plextora). Kdyz jsem mu tohle recitoval, rekl ze s tim nic udelat nemuze a ze si jen na me vezme kontakt a zjisti co a jak.

Jak dlouho na takovou vymenu pri tak rychle reklamaci prodejce ma? Nemel jsem ji ani 15 hodin natoz 15 dni...
    Co zmuzu kdyz mi rekne ze bude treba az za 2 tydny
    Nekdo tu psal: Jiny kraj, jiny mrav a tady ve Zline to opravdu plati
    Hromada šrotu...

Standardní

A kde jsi na tech 15 dni proboha prisel
    rally photos by stanis – fotky.stanis.info/rally ||| eWRC.cz
    [mobile] IBM ThinkPad T61 | P M 1,8 GHz | 2048 MB RAM | 120 GB | 14" wide 1440 × 900 [photo] Olympus E-3 | Zuiko 14-54/2,8-3,5 | Zuiko 40-150/4,5-5,6 | FL-50R

Member
    Věk
    42
    Vliv
    270

Standardní

Jak jsem psal mam pocit ze jsem to cetl nekde tady a i kdyby ne, tak to bylo napsane primo v tech papirech od Plextora
    Hromada šrotu...

Standardní

Citace Původně odeslal BATMAN
    Jak jsem psal mam pocit ze jsem to cetl nekde tady a i kdyby ne, tak to bylo napsane primo v tech papirech od Plextora
    pokud sis to objednal na dobírku přes internet, tak je možná ta výměna do dvou týdnů.
    ASUS Rampage II GENE + Intel i7-920 @ 3.8 GHz + Noctua NH-U12P SE1366
    6GB RAM OCZ Intel Extreme XMP 1600MHz / Gainward Geforce GTX470 SLI
    1x30GB SSD OCZ Vertex Turbo (system) / 2x30GB SSD OCZ Vertex RAID 0 (games)
    23.6" Acer GD245HQBID + 3D Vision / PSU Nexus RX-8500 850W / Asus OC STATION

Member
    Věk
    42
    Vliv
    270

Standardní

Ne, je to normalni firma se sidlem par kilaku ode mne. Muzu tam kdykoliv osobne prijet. Predani bylo tez osobni!
    Hromada šrotu...

Senior Member
    Vliv
    283

Standardní

Prodejce neni povinnen dodržovat záruční podmínky dodavatele, musí však dodržet záruční podmínky stanovené zákonem a od nového roku platí, že pokud koupíš nějakou věc vyrobenou v tomto roce a do půl roku od koupě se u ní vyskytne vada, tak je to chápáno tak, jako by tam ta vada byla už z výroby a máš právo na vrácení peněz nebo nový kus, přičemž dokázat opak musí do toho půl roku prodejce.
    Pokud jsi tu mechaniku koupil na "IČO" tak výše uvedené neplatí.

Pokud se pletu tak mě opravte (Hi Jezevec )
    Velmi drahý vysokofrekvenční ohřívač okolního vzduchu.

Administrátor mince Avatar uživatele Jezevec
    Vliv
    300

Standardní

Videl bych to tak, ze jde o neschodu s kupni smlouvou a tam je stanoveno reseni bez zbytecneho odkladu. Nejaky reci ohledne dodavatele te nemusej zajimat, takze tvrde pozaduj okamzitou vymenu, pripadne prachy. V tomhle pripade nejde o reklamaci !! = neni tam ta 30ti deni lhuta.

Tech 14dnu plati v pripade nakupu po netu (na dalku), pak to muzes vratit i plne funkcni bez udani duvudu (proste se na tebe po rozbaleni palka blbe usklibla ).

Jen by me zajimalo, jak by to dopadlo v pripade, ze bych si tihle zpusobem hodlal testit HW - proste bych si co tejden nechal poslat neco jinyho a po tejdnu to zase poslal zpet.

Senior Member
    Vliv
    283

Standardní

Našel jsem ještě toto a ta neshoda je v případě že to přebíráš jako nefunkční, tzn. doma to vybalíš a nefunguje to. Teď je ale otázka ... co když to z nějakého důvodu nemůžeš vyzkoušet hned (třeba dárek pro někoho). To už jsou spory jako svině a je to IMHO (Hi Jezevec ) těžce nedotažené.

Vyjádření Hospodářské komory České republiky:
    Novela zavádí pojmy „shoda s kupní smlouvou“ a „rozpor s kupní smlouvou“ (§616). Shoda s kupní smlouvou znamená, že prodávaná věc má jakost a užitné vlastnosti smlouvou požadované, prodávajícím, výrobcem nebo jeho zástupcem popisované, nebo na základě jimi prováděné reklamy očekávané, popřípadě jakost a užitné vlastnosti pro věc takového druhu obvyklé, že odpovídá požadavkům právních předpisů, je v tomu odpovídajícím množství, míře nebo hmotnosti a odpovídá účelu, který prodávající pro použití věci uvádí nebo pro který se věc obvykle používá.
    Prodávající odpovídá kupujícímu (spotřebiteli) za to, že prodávaná věc je při převzetí ve shodě s kupní smlouvou (zejména bez vad), s tím že rozpor s kupní smlouvou, který se objeví do šesti měsíců od převzetí věci, se považuje za rozpor existující již v době převzetí, pokud to neodporuje povaze věci nebo pokud se neprokáže opak (tedy situace, kdy prodávající prokáže, že vada věci skutečně vznikla až po předání věci, např. jejím používáním).
    Novela dále říká, že v případě rozporu s kupní smlouvou má kupující vůči prodávajícímu právo volby mezi opravou věci nebo její výměnou. Není-li to možné (např. nejedná se o druhově určenou věc nebo vada není opravitelná), může kupující požadovat přiměřenou slevu z ceny nebo od smlouvy odstoupit (vrácení zboží a peněz).

§ 622 pak upravuje práva kupujícího v případě vad, které se vyskytnou na zboží v záručních lhůtách uvedených v bodě 2. Narozdíl od §616 se tedy jedná o situace, kdy věc neměla vadu v době jejího předání, ale vada se vyskytla až během záruční lhůty. V případě § 616 má kupující na výběr mezi opravou věci a její výměnnou, v případě § 622 má v první řadě nárok na opravu věci a za určitých předpokladů může požadovat i její výměnu. Samozřejmě i § 622 dává kupujícímu možnost za podobných předpokladů jako u § 619 požadovat přiměřenou slevu z ceny nebo od smlouvy odstoupit.

Vliv
    300

Standardní

, s tím že rozpor s kupní smlouvou, který se objeví do šesti měsíců od převzetí věci, se považuje za rozpor existující již v době převzetí, pokud to neodporuje povaze věci nebo pokud se neprokáže opak (tedy situace, kdy prodávající prokáže, že vada věci skutečně vznikla až po předání věci, např. jejím používáním).

!!!! Musi to dokazovat prodejce = ne ty !!! = nikdo to nedokaze, protoze by museli prokazat, ze pri predani to bylo plne funkcni = musel bys tam nekde podepsat, ze ti to bylo predvedeno jeste pred nakupem.

Senior Member
    Vliv
    283

Standardní

Citace Původně odeslal Jezevec
    .....
    !!!! Musi to dokazovat prodejce = ne ty !!! = nikdo to nedokaze, protoze by museli prokazat, ze pri predani to bylo plne funkcni = musel bys tam nekde podepsat, ze ti to bylo predvedeno jeste pred nakupem.
    Ten předchozí post neměl být jako narážka. Plně s tebou souhlasím, jen jsem to doplnil aby to BATMAN viděl. Ale jeden dotaz bych měl, máš někde nějaký výtah z novely, kde se přesně píše za jak dlouho musí prodejce tento případ vyřešit ? (jestli okamžitě, 3 dny, co je bez zbytečných odkladů ?)

Member
    Věk
    42
    Vliv
    270

Standardní

Kua maji stesti ze nemam cas se tam zastavit - pouze telefonicky, ale jestli to tak pujde dal, budu si je muset poddat osobne.

Jeste by me zajimalo jestli MUSIM vzit zpet "opravenou" palirnu!? Ten manik mi tvrdil ze ji odeslali na OPRAVU dodavateli. Ne ze bych si to s tou koupi rozmyslel (ikdyz jsem na ni poslednich par dni slysel same skarede veci) ale reknete sami, kdo z vas by si vzal vědomě novou ale uz nejak OPRAVOVANOU vypalovacku!!! Ja tedy NE
    Tady by tusim slo odstoupit od kupni smlouvy i v pripade ze by mi ji dovezli "opravenou", pokud se nemylim
    Hromada šrotu...

Standardní

Kua maji stesti ze nemam cas se tam zastavit - pouze telefonicky, ale jestli to tak pujde dal, budu si je muset poddat osobne.

Jeste by me zajimalo jestli MUSIM vzit zpet "opravenou" palirnu!? Ten manik mi tvrdil ze ji odeslali na OPRAVU dodavateli. Ne ze bych si to s tou koupi rozmyslel (ikdyz jsem na ni poslednich par dni slysel same skarede veci) ale reknete sami, kdo z vas by si vzal vědomě novou ale uz nejak OPRAVOVANOU vypalovacku!!! Ja tedy NE
    Tady by tusim slo odstoupit od kupni smlouvy i v pripade ze by mi ji dovezli "opravenou", pokud se nemylim
    samozrejme ze ju musis zobrat.Ak to teda bude ten tvoj kus a SN bude sediet.
    Na nich je do 30 dni opravit alebo vymenit za novy kus.
    Ak ju opravia zaruka pokracuje a pripocita sa len cas co bola na reklamacii.Ak ti daju novu,mala by byt nova zaruka.

Myslim ze musis zobrat aj nahradu, ktora je sice ina,ale parametrovo lepsia a novsia,aj keby bola lacnejsia.
    Odstupit mozes ked to nestihnu do 30 dni,alebo neni adekvatna nahrada,alebo je zavada neopravitelna.
    hp pavilion zt3020

Senior Member minceVIP Avatar uživatele riksa
    Věk
    44
    Vliv
    325

Standardní

nemusis si vzit tu opravenou palirnu:
    §616/3
    (3) V případě, že věc při převzetí kupujícím není ve shodě
    s kupní smlouvou (dále jen "rozpor s kupní smlouvou"), má kupující
    právo na to, aby prodávající bezplatně a bez zbytečného odkladu
    věc uvedl do stavu odpovídajícího kupní smlouvě, a to podle
    požadavku kupujícího
    buď výměnou věci, nebo její opravou; není-li
    takový postup možný
    , může kupující požadovat přiměřenou slevu
    z ceny věci nebo od smlouvy odstoupit. To neplatí, pokud kupující
    před převzetím věci o rozporu s kupní smlouvou věděl nebo rozpor
    s kupní smlouvou sám způsobil.

takze v prve rade mas pravo na vymenu za novy kus nebo opravu - je na tobe, co z toho budes chtit
    i3 3240@default || Gigabyte Z77-D3H || 2x4GB Kingston DDR3 1600 || Sapphire 7750@default|| Default cooling || WD 500AAKS + Samsung F2 1.5TB || Lite-on 1673 || Corsair HX520 || Chieftec DX-01BL-D-U || MS Natural Keyboard 4000 || Logitech MX1000 || HP LP2065
    "Der Kaiser Franz Straka", 3/11/05 in lidovky.cz: "Pokud vím, svět byl stvořen Adamem a Evou a u toho bychom měli zůstat."

Member
    Věk
    42
    Vliv
    270

Standardní

THX 2 riksa very much! Presne tohle jsem chtel.......
    Jakmile budou delat problemy, odrecituju jim to i s cislem paragrafu

Otazka kdy to bude........ Dnes tam zase volam.
    Hromada šrotu...

Member
    Věk
    42
    Vliv
    270

Standardní

Tak jsem dneska opet mluvil s nejakou slecnou a po opetovnem vyliceni problemu a vysvetleni, jak se jako zakaznik citim mi prislibila ze zjisti stav a zavola. Skutecne asi do hodiny zavolala s tim, ze palka je uz v Brne a ze hned zitra poslou NOVOU a na pondeli bych ji mel mit.
    Jestli opravdu v pondeli bude a nebude to nejak dosmrdolena ta puvodni, bude "vse" OK.
    Hromada šrotu...

Standardní

Citace Původně odeslal Mikhaill

Ak ju opravia zaruka pokracuje a pripocita sa len cas co bola na reklamacii.Ak ti daju novu,mala by byt nova zaruka.

Myslim ze musis zobrat aj nahradu, ktora je sice ina,ale parametrovo lepsia a novsia,aj keby bola lacnejsia.
    Odstupit mozes ked to nestihnu do 30 dni,alebo neni adekvatna nahrada,alebo je zavada neopravitelna.
    to seš vedle jak ta jedle chlape...

§616...

to co říkáš platí až po 1/2 roce od zakoupen, alespoň v ČR...
    do půl roku je to kupující kdo si vybírá.. NOVOU/nebo opravit nikoliv prodejce!!!!!!!!!!

to co pises s tou jinou věcí lepsich parametru apod... to ej HOLY NESMYSL!!! to neplati ani na SLovensku!!! ani nikde jinde...

Standardní

Tak jsem dneska opet mluvil s nejakou slecnou a po opetovnem vyliceni problemu a vysvetleni, jak se jako zakaznik citim mi prislibila ze zjisti stav a zavola. Skutecne asi do hodiny zavolala s tim, ze palka je uz v Brne a ze hned zitra poslou NOVOU a na pondeli bych ji mel mit.
    Jestli opravdu v pondeli bude a nebude to nejak dosmrdolena ta puvodni, bude "vse" OK.
    byt tebou, tak v momente, kdy budu držet doklady o uznani vady a provedene vymene (reklamacni rpotokol) a budu mit fyzicky novou plirnu... nauctuji jim naklady spojene s reklamaci... podrbny navod se nachazi v pramenech... pokud je to par kilasku.. tak to muze byt treba i 500-700 Kc... pocitaji se vcechny cesty obema smery... automobil je opravneny dopravni prostredek... pocita se jednak spotreba dle velkeho TP a jednak amortizace 3,40/km + taky tvůj čas... ohodnotil bych tak 100 kc/hod podrobne viz PRAMENY - můj příspěvek

Standardní

Citace Původně odeslal ZB

to seš vedle jak ta jedle chlape...

§616...

to co říkáš platí až po 1/2 roce od zakoupen, alespoň v ČR...
    do půl roku je to kupující kdo si vybírá.. NOVOU/nebo opravit nikoliv prodejce!!!!!!!!!!

to co pises s tou jinou věcí lepsich parametru apod... to ej HOLY NESMYSL!!! to neplati ani na SLovensku!!! ani nikde jinde...
    no je mozne ze to tak neni,ale priklad:

Predajca si vyhrazduje pravo nahradit neopravitelny diel podobnym,s rovnakymi alebo lepsimi parametrami,pripadne dobropisom.

Toto je zevraj v sulade s obchdnim a obcianskym zakonikom...
    hp pavilion zt3020

Věk
    44
    Vliv
    325

Standardní

Predajca si vyhrazduje pravo nahradit neopravitelny diel podobnym,s rovnakymi alebo lepsimi parametrami,pripadne dobropisom.

no, mozne by to bylo, ale:
    obcansky zakonik je postaven na pricipu ochrany jednotlivych smluvnich stran, pricemz minimum prav zajistuje prave zakon. proto by to, co rikas, muselo byt explicitne ujednano mezi prodavajicim a kupujicim a zaroven by to nesmelo porusovat ono "zakonne minimum". uprava institutu rozporu s kupni smlouvou chrani kupujiciho, aby dostal vec, kterou nabyl bez vad. podle me se da akceptovat vymena za lepsi nebo obdobny kus (bylo-li to vyslovne ujednano), ale nemuzes byt podle me zbaven moznosti volby, jestli to chces opravit nebo vymenit, protoze tohle ustanoveni (§ 616/3) je kogentni (aspon podle me - co ty na to, ZB?)
    i3 3240@default || Gigabyte Z77-D3H || 2x4GB Kingston DDR3 1600 || Sapphire 7750@default|| Default cooling || WD 500AAKS + Samsung F2 1.5TB || Lite-on 1673 || Corsair HX520 || Chieftec DX-01BL-D-U || MS Natural Keyboard 4000 || Logitech MX1000 || HP LP2065
    "Der Kaiser Franz Straka", 3/11/05 in lidovky.cz: "Pokud vím, svět byl stvořen Adamem a Evou a u toho bychom měli zůstat."

Standardní

Citace Původně odeslal riksa

no, mozne by to bylo, ale:
    obcansky zakonik je postaven na pricipu ochrany jednotlivych smluvnich stran, pricemz minimum prav zajistuje prave zakon. proto by to, co rikas, muselo byt explicitne ujednano mezi prodavajicim a kupujicim a zaroven by to nesmelo porusovat ono "zakonne minimum". uprava institutu rozporu s kupni smlouvou chrani kupujiciho, aby dostal vec, kterou nabyl bez vad. podle me se da akceptovat vymena za lepsi nebo obdobny kus (bylo-li to vyslovne ujednano), ale nemuzes byt podle me zbaven moznosti volby, jestli to chces opravit nebo vymenit, protoze tohle ustanoveni (§ 616/3) je kogentni (aspon podle me - co ty na to, ZB?)
    no a prave preto som to sem nahodil...
    Mne ztoho vypliva ze predajca rozhoduje...
    Takto to totiz ma firma v ktorej robim...rozpraval som sa z pravnym poradcom firmi a on tvrdi ze je to v poriadku...proste firma ak ma nahradu lepsiu,zakaznik nema narok na dobropis.
    Je to takto v oficialnych podmienkach,podla toho pravnika je to spravne a platne,neporusuje sa zakon.
    Je to tak preto,aby bola aj firma chranena,pretoze keby platilo vsetko co sa tu vymenovalo,tak zakaznik je KING a firma by nonstop stracala...proste si to predstav,zakaznik hocikedy hocico nakupy a hocikedy sa rozhodne hodit to ozem, vratit a este si povie co za to chce...
    hp pavilion zt3020

Vliv
    300

Standardní

2Mikhaill:

To mas tak. Firmu NIKDO nenuti aby podnikala a za tehle podminek to prodavala. Ale kdyz do toho uz jde, tak musi vzit na vedomi ty podminky za kterejch to bude delat. A protoze dle nazoru zakonodarcu (v tomle vyjimecnym pripade je to dobre) je firma vzdy ve vyhodnejsim postaveni (ma prachy na pravniky ...) tak je chranen vic kupujici.

V nasem pripade je to napsany tak jasne, ze neni pochyb, ze si vybira kupujici. A pokud se ti reklamace jako prodavajicimu nezda, mas moznost nechat udelat znaleckej posudek. Hlavnim duvodem takovyho zvyhodneni kupujicich je, aby se neprodavali smejdy ktery hned chcipnou.

Sorry, ale kdyz si neco koupim, kupuju si novej vyrobek a ne bazar. Pokud budu chtit neco opravovanyho, koupim si to za 1/2 ceny prave v tom bazaru. O tom to taky je. Proto si muze zakos vybrat jestli si veme opravenej kus nebo novej.

Co se tejce neopravitelnyho vyrobku, vymena za neco jinyho absolutne nehrozi. Kdyz neco kupuju, tak vybiram konkretni serii, vyrobce ... . V tomhle pripade musi prodejce navalit prachy bez debat.

Standardní

hmm

problem je ze ja taketo reklamacky riesim denne.
    Od vedenia mam nariadene postupovat podla nasich podmienok,pretoze je to vyhodne pre firmu a "zevraj" su v sulade zo zakonom...
    hp pavilion zt3020

Věk
    44
    Vliv
    325

Standardní

2mikhail: no, z toho, co jsem psal ja, jasne vyplyva (nebo jsem to tak myslel), ze rozhoduje zakaznik a ze je to zakonne ustanoveni, ktere nemuzes obejit. a mas pravdu, zakaznik je king

Senior Member
    Vliv
    283

Standardní

hmm

Od vedenia mam nariadene postupovat podla nasich podmienok,pretoze je to vyhodne pre firmu a "zevraj" su v sulade zo zakonom...
    No samozřejmě, protože 95% reklamujících nemá potuchy o tom jaké má práva.

Senior Member Avatar uživatele Hladis
    Věk
    47
    Vliv
    271

Standardní

Citace Původně odeslal VOiD
    hmm

No samozřejmě, protože 95% reklamujících nemá potuchy o tom jaké má práva.
    Toto je smutná realita . Kdyby to lidé znali určitě by ubylo pochybných obchodníků a ostatní obchodníci by překypovali ochotou ze strachu ,že by přišli o zákazníka. Ale to je u nás Sci-Fi .
    PC1=Gigabyte P35-DQ6/C2D E8400@4GHz/WD5000AAKS+WD Raptor 74+150Gb/Gigabyte 460GTX/2xTwin2x2048-6400=4GB/X-Fi Fatality/Samsung SH-S183L/Fortron Epsilon 700W/NEC 20WGX2/HecoVicta500+Marantz
    PC2=DFI LP Ultra-D/AMD64 X2 4400+/Raptor 36Gb+WD2500KS/Palit 460GTX/Twinx2048-3500LLPro/DVDRW LG GSA-4160B/Fortron 500W/Comaq S710/Audigy2
    PC3= Abit AV8/ AMD64 3000+@266x9=2400/Seagate 160GB+WD 120GB/Sapphire X800Pro@XT TOXIC /2x512Mb A-DATA 566/Audigy 1/AOC 17" 7A+/DVDRW LG GSA-4120B/Fortron 350W
    PC4= Soltek 75DRV5 KT333/AMD 1700+@2000+/2x256Mb Kingmax 400/3Dfx Voodoo 5500/SB 128 CT4700/Maxtor 40GB/DVD Asus E616/EVER 250W

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání